Γράφει ο Πανος Αργυροπουλος
Υπεροπλα ουτε υπηρξαν ουτε θα υπαρξουν ποτε !!
Φυσικα ολα τα στοιχεια αυτα ισχυουν υπο την προυποθεση παντα οτι οι Τουρκικες συστοιχιες S400 θα μπορεσουν να αναπτυχθουν {πραγμα εξαιρετικα επικυνδυνο για αυτες}
στα μικρασιατικα παραλια δηλαδη απολυτως μεσα στο βεληνεκες των πυραυλων εδαφους εδαφους MGM-140 ATACMS και των ρουκετων των ελληνικων MLRS αλλα και των βληματων μακρου βεληνεκους του πυροβολικου των νησων Αλλα και των κατευθεινομενων βληματων μεγαλου βεληνεκους της ελληνικης αεροποριας που θα μπορουν να τα καταστρεψουν ανα πασα στιγμη σε διαφορετικη περιπτωση οσο ποιο ανατολικα και προς το εσωτερικο της τουρκικης ενδοχωρας θα αναπτυσονται τοσο θα περιοριζετε το ευρος καλυψης των ρανταρ τους και το βεληνεκες των βληματων τους σε δραματικο βαθμο ενω σε καθε περιπτωση η αδυναμια διασυνδεσης των τουρκικων S-400 με το τουρκικο ΣΑΕ και πολυ περισοτερο με τα τουρκικα ιπταμενα ΑΣΕΠΕ {Μια δυνατοτητα που απολαμβανουν πληρως τα Ελληνικα Πατριοτ} μειωνει σε τεραστιο βαθμο τις δυνατοτητες τους !!
Θέατρο Επιχειρήσεων Αιγαίου
Ο χώρος του Αιγαίου χαρακτηρίζεται ως νησιωτικός. Έχει χιλιάδες νησιά, τα οποία είναι ημιορεινά και ορεινά. Τα μεγαλύτερα και πιο ορεινά νησιά του, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια, βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο με κατέυθυνση Β-Ν, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως «εμπόδια» στις εμβέλειες των ραντάρ τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας. Μόνο που τα παραπάνω νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, συνεπώς η τελευταία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σαν προωθημένες θέσεις τοποθέτησης δικών της ραντάρ. Η Τουρκία από την άλλη, λόγω ακριβώς αυτού του προβλήματος, έχει σοβαρό μειονέκτημα, με τα χερσαία ραντάρ τους να έχουν εξαιρετικά μειωμένες επιδόσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ραντάρ της παρουσιάζουν μεγάλες σε εύρος και βάθος «τρύπες», με αποτέλεσμα τα Ελληνικά μαχητικά να μπορούν να πλησιάσουν αθέατα πολύ κοντά.
Το εξαγόμενο συμπέρασμα είναι πως κανένα οπλικό σύστημα, ακόμα κι αν είναι το καλύτερο της κατηγορίας του, δεν μπορεί να νικήσει βασικές αρχές της φύσης, όπως είναι η καμπυλότητα της Γης, το ανάγλυφο, και η ταχύτητα. Η άποψη πως το A/A σύστημα S-400 μπορεί να καταρρίψει αεροσκάφος στα 400 (ή και 250) χλμ, ισοδυναμεί με την άποψη πως ένας Τυφεκιοφόρος μπορεί να πετύχει με τυφέκιο G3, κινούμενο άνθρωπο από τα 3.600 μέτρα (μέγιστο βεληνεκές G3).
Η κύρια λοιπόν επιχειρησιακή αξία των S-400 δεν είναι να καταρρίπτει μαχητικά από την Τανάγρα ή από τη Σκύρο, αλλά να εκτελεί τις παρακάτω αποστολές:
Προστασία καίριων εγκαταστάσεων και υποδομών της Τουρκικής Επικράτειας (αεροδρόμια, ΒΙΠΕ, Κέντρα Διοικήσεως, συγκεντρώσεις δυνάμεων, συγκοινωνιακές υποδομές κοκ)
Άρνηση πρόσβασης περιοχής (ΑΑ/Α2D) για τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερα Τουρκικά αεροσκάφη για αποστολές εναέριας περιπολίας (CAP).
Επιτήρηση του γεωγραφικού χώρου του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου και παροχή μιας επιπλέον πηγής πληροφοριών για το Τουρκικό ΣΑΕ.
Εμπλοκή και κατάρριψη τυχόν εισερχόμενων εναέριων απειλών που θα επιχειρούν είσοδο στην Τουρκική επικράτεια.
Συνεπώς, ένα χερσαίο Α/Α σύστημα έχει κυριώς αμυντικό/αποτρεπτικό κι όχι επιθετικό προσανατολισμό. Α/Α συστήματα επιθετικού προσανατολισμού είναι τα ναυτικά Α/Α συστήματα, όπου η Τουρκία διαθέτει αξιόλογες επιδόσεις. Θα ακολουθήσει ξεχωριστό άρθρο όμως, γι’αυτού του είδους την απειλή.
Οι Ελληνικοί ΜΙΜ-104 για παράδειγμα, αν κι έχουν κατά πολύ χειρότερες επιδόσεις εντοπισμού κι εμπλοκής σε σχέση με τους S-400, εντούτοις παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στο Αιγαίο, διότι μπορούν να διασυνδεθούν σε απόλυτο βαθμό με όλο το Ελληνικό ΣΑΕ, κι επειδή δύναται να τοποθετηθούν σε καλύτερες γεωγραφικά θέσεις.
Επιπλέον, οι S-400 είναι εξαιρετικά απίθανο να τοποθετηθούν τόσο κοντά στα νησιά του Αν.Αιγαίου, λόγω των κιδύνων που θα κληθούν αντιμετωπίσουν απο τα Ελληνικά MLRS και την Ελληνική ΠΑ. Το πιο πιθανό είναι να τοποθετηθούν κοντά σε αστικά κέντρα, για την πορστασία τους Οι παράγοντες που συντελούν στην συνολική ισχύ ενός οπλικού συστήματος δεν είναι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δημοσιεύουν οι εταιρείες. Ειδικά όταν παρέχονται χωρίς αποδείξεις.
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν η εκπαίδευση, ή θέση, ο ευρύτερος χώρος δράσης και η διασύνδεση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ενδεχόμενη προμήθεια από την Τουρκία συστοιχιών ΜΙΜ-104 Patriot (με παθητικό ραντάρ AN/MPQ-65), θα ήταν ισχυρότερη απειλή απ’ότι οι S-400.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτοί που πρέπει να ξέρουν, ξέρουν, κι έχουν σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προκαλέσουν οι S-400. Εξ’άλλου η Π.Α. ανέκαθεν είχε απέναντι της Α/Α συστήματα μακρού βεληνεκούς, δεν είναι οπότε κάτι πρωτοφανές.!!!
Πηγη στοιχειων και φωτογραφιων απο το ειδικο αμυντικο σαητ Αmyna GR e-amyna.com

Θεωρητική θέση Τουρκικού ραντάρ S-400 στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι φανερό πως όποια θέση κι αν επιλεχθεί ως προτιμητέα, τα εμπόδια «Λέσβος», «Λήμνος» και «Ίμβρος» είναι ανυπέρβλητα.

Παρά τις πολύ μικρότερες εμβέλειες εντοπισμού και προσβολής, τα Ελληνικά Patriot έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά καλυπτότητας λόγω της δυνατότητας επιλογής της θέσης σε σημεία όπου δεν υπάρχουν πολλοί ορεινοί όγκοι.

Eίναι φανερό πως τα Ελληνικά νησιά του Αν.Αιγαίου δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην όλη καλυπτότητα των Τουρκικών χερσαίων ραντάρ, περιορίζοντας τα σημαντικά.
Εικόνα εισαγωγής
Είναι φανερό πως τα Ελληνικά νησιά του Αν.Αιγαίου δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην όλη καλυπτότητα των Τουρκικών χερσαίων ραντάρ, περιορίζοντας τα σημαντικά.
Αmyna GR και https://defencereview.gr
https://defencereview.gr/anamenontas-tin-paralavi-ton-s-400
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
