Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 502



Με 154 "ναι" (και 143 όχι σε σύνολο 297 παρόντων) πέρασε ο προϋπολογισμός του 2019 από τη Βουλή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ότι ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης, θα τον υπερψήφιζε.

Ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι δεν θα καταψηφίσει τον προυπολογισμό, μιλώντας τις προάλλες στη Βουλή, ωστόσο δεν είχε διασαφηνίσει εάν θα έδινε θετική ψήφο.



Παράλληλα η σημερινή μέρα "σημαδεύτηκε" και από την προσχώρηση του πρώην ανεξάρτητου Βουλευτή , Χάρη Θεοχάρη στη Ν.Δ, εντείνοντας ουσιαστικά τις "μετακινήσεις" βουλευτών προς τα δύο μεγάλα κόμματα όσο εντατικοποιούνται τα προεκλογικά διλήμματα και έρχεται εγγύτερα η ώρα της κάλπης.

"Μονομαχία" Τσίπρα- Μητσοτάκη και εντάσεις

Μετωπική ήταν η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ εφ όλης της πολιτικής ύλης, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Ν. Βούτση (ο οποίος προήδρευε της συζήτησης), προκαλώντας τη σφοδρή δυσαρέσκεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Αμφότεροι δε φείσθηκαν πυρών και αντεγκλήσεων, με τον Κ. Μητσοτάκη να εγκαλεί την Κυβέρνηση για την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, μιλώντας για κυβέρνηση "ψεύδους, φόρων και εθνικών υποχωρήσεων" και τον Α. Τσίπρα να αντεπιτίθεται λέγοντας πως όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ περί εθνικών υποχωρήσεων με αιχμή το "Σκοπιανό" είναι αθλιότητες που προκαλούν εθνικό διχασμό.

Μητσοτάκης: Η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

"Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Καταψηφίζουμε όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του, αλλά μέσω αυτού συνολικά την κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων.  Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της βαριάς μακροχρόνιας λιτότητας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Καταψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και ό,τι αυτοί συμβολίζουν: Τον λαϊκισμό. Τη δημαγωγία. Την πολιτική χωρίς αρχές. Τους κομματικούς διορισμούς. Την αλαζονεία. Την ανικανότητα. Την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Τον καταψηφίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Στις εκλογές που έρχονται, θα κλείσει οριστικά ο θλιβερός κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης", σημείωσε, στην παρέμβασή του, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Εστιάζοντας, δε, στο χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι", στράφηκε κατά της συγκυβέρνησης, στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα ότι όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις σε βάρος της Δημοκρατίας και των θεσμών θα οδηγηθούν επί των ημερών της "γαλάζιας" παράταξης στη Δικαιοσύνη.

Τσίπρας: Φτάσατε στο τελευταίο σκαλί αθλιότητας

"Είμαι κοντά στα δέκα χρόνια στην αίθουσα αυτή δεν έχω ξαναδεί ποτέ παρόμοια συμπεριφορά . αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθύνεται με αυτό το ιταμό ύφος σε βουλευτές του. Να διατάζετε εκλεγμένο υπουργό να περάσει έξω. Δεν είναι τσιφλίκι η βουλή που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη, αρχίζοντας την ομιλία του  ενώ σχολίασε οξύτατα τις αναφορές του  για το "Σκοπιανό" αλλά και την τρομοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για καταστροφή της Οικονομίας, χαρακτηρίζοντας μύθο τα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν "τον πρώτο προϋπολογισμό μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα πιο δίκαιης".

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη:

"Τον  είδαμε να φτάνει στο κατώτατο σκαλί της αθλιότητας και να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι πούλησε τη Μακεδονία για να πάρει τις συντάξεις. Με ποιον την έκανα αυτή τη συναλλαγή; Με την μέρκελ; Τον Γιούνκερ; τον Μακρόν;
Πέρα από το πρωτοφανές ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του στην Ε.Ε. Αυτή είναι η ΕΕ που αγωνιζόσασταν να μείνουμε;
Με τον τρόπο που πολιτεύεστε αποδεικνύετε ότι δεν είστε ευρωπαϊστής αλλά με συνθήματα Σαλβίνι και Μιχαλολιάκου.

Γιατί Λεβέντης δεν διαγράφει τον Γ. Σαρίδη

Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τον βουλευτή ( προς το παρόν) της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη, καταρχάς ερμηνεύεται ως η αρχή ενός φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να έχει περαιτέρω συνέχεια.

Προς ώρας πάντως, ο Βασίλης Λεβέντης δεν αναμένεται να διαγράψει τον κ. Σαρίδη από την Κ.Ο της Ένωσης Κεντρώων διότι εαν το πράξει , θα μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚ αυτή την ώρα μετρά πέντε βουλευτές ( το κατώτατο όριο αριθμού βουλευτών που προβλέπεται για σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα κόμματα που έχουν μπει στη Βουλή).

Ο Γ. Σαρίδης πάντως με δηλώσεις του είπε ότι δεν πρόκειται να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και ούτε να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

"Δεν αποχωρώ από την Ένωση Κεντρώων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένταξής μου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίσω την Συμφωνία των Πρεσπών" είπε.

"Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι χειροπιαστό παράδειγμα ανοίγματος προς το Κέντρο, η αποδοχή μιας πρότασης νόμου που βοηθάει τους συμπολίτες μας κι όχι οι μετεγγραφές οι οποίες γίνονται και συνοδεύονται αποκλειστικά από αλλαγή γνώμης και ούτε και το κλείσιμο, άνευ όρων, ενός ματιού", πρόσθεσε ο κ. Σαρίδης.

"Ναι" και από Κοτζιά αλλά με κόνξες

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισε και ο Νίκος Κοτζιάς αλλά με αστερίσκους.

"Όπως έχω δηλώσει ψηφίζω σε όλα "ναι" στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή", δήλωσε προσερχόμενος στην ψηφοφορία.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Στο μεταξύ, αύριο το πρωί στις 11, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα για λόγους "απολογισμού και προγραμματισμού" του κυβερνητικού έργου.

Από το υπουργικό, θα απουσιάζει ο Πάνος Καμμένος , λόγω περιοδείας που θα πραγματοποιήσει, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίτερα μέσω twitter, προς αποφυγής σεναρίων, όπως είπε.
 
http://www.capital.gr/politiki/3334179/proupologismos

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS