Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 155

Μανώλης Καψής Archives - Κατιούσα

Του Μανόλη Καψή

Η πρώτη αντίδραση στο freedom pass των 150 ευρώ για τους νέους, ίσως όχι άδικα, ήταν μια σχετική έκπληξη. Γιατί να χρειάζονται "σκούντηγμα" (nudge) οι νέοι - όπως λέγεται αυτού του είδους το κίνητρο στα οικονομικά - για να κάνουν το αυτονόητο; Να προστατεύσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους, τους γονείς τους και την κοινότητα, από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Δεν αρκεί η ηθική ευθύνη και η αίσθηση του καθήκοντος; Η κοινωνική αλληλεγγύη; Το αίσθημα αυτοσυντήρησης; Χρειάζεται και δώρο; Χρειάζεται κάποιου είδους επιβράβευση;

Αλλά και πάλι, όπως σημείωσε ο Αρίστος Δοξιάδης, γιατί κανείς δεν διαμαρτύρεται για την άδεια πατρότητας και μητρότητας; Εξαγοράζουμε την τεκνοποιία; Γιατί οι στρατιώτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι, παίρνουν άδεια για την συμμετοχή τους στην αιμοδοσία; Εξαγοράζουμε την προσφορά στους ασθενείς συμπολίτες μας;



Η εξήγηση είναι απλή. Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί το όλο εγχείρημα της συλλογικής ανοσίας, η κυβέρνηση έκρινε ότι ένα "σκούντηγμα", θα βοηθήσει τους νέους που αδιαφορούν για το εμβόλιο - πιθανώς γιατί ορισμένοι θεωρούν εαυτούς άτρωτους - να πάρουν την απόφαση και να "τσιμπηθούν".

Ορισμένοι διαφωνούν, όπως η Αυγή, και μίλησαν για δωροδοκία. "Πάντως η δωροδοκία των νέων εκτός από χιουμοριστικές αντιδράσεις, προκάλεσε και οργή, έγραψε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επισημαίνεται από αρκετούς χρήστες η έλλειψη επιστημονικής προσέγγισης αλλά και η έλλειψη κινήτρων σε μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι περισσότερο επίφοβες στη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό."

Ο όρος δωροδοκία προφανώς και είναι ατυχής, ατυχέστατος μάλιστα, ακόμα και για τα στάνταρ της έξαλλης ελληνικής αριστεράς. Δωροδοκείς κάποιον να κάνει κάτι παράνομο, να κάνει τα στραβά μάτια στην παρανομία, όχι για να εμβολιαστεί.

Αλλά το σχόλιο της Αυγής έχει ενδιαφέρον. Αφήνω στην άκρη αυτήν την "έλλειψη επιστημονικής προσέγγισης", που δημιουργεί είναι η αλήθεια ορισμένες απορίες. Εννοεί για τα οφέλη του εμβολιασμού, η καλή εφημερίδα, επηρεασμένη ίσως από τις ψεκασμένες αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη; Εννοεί την έλλειψη επιστημονικής προσέγγισης για τους κινδύνους από την μετάλλαξη Δέλτα, που πλήττει κυρίως τους νέους - λόγω αυξημένης κινητικότητας - στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Εννοεί την έλλειψη επιστημονικής προσέγγισης, για το αν το freedom pass θα πείσει τους νέους να εμβολιαστούν; Τα πρώτα στοιχεία πάντως από την χθεσινή μαζική συμμετοχή των νέων στα ραντεβού για εμβολιασμό, δείχνουν ότι μάλλον δουλεύει το "σκούντημα". Έστω και χωρίς επιστημονική προσέγγιση που ζητά η Αυγή.

Η συνέχεια όμως του σχολίου έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γιατί όπως γράφει η καλή εφημερίδα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο "η δωροδοκία των νέων", είναι και ότι δεν δίνονται κίνητρα σε μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι περισσότερο επίφοβες για βαριά νόσηση.

Τελικά αποκαλύπτεται λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση προσβάλει τους νέους με το κίνητρο του freedom pass, γιατί προσπαθεί να τους "εξαγοράσει" επιδιώκοντας ίσως και τη ψήφο τους, αλλά γιατί δεν δίνονται κίνητρα και σε άλλες ηλικίες και κατηγορίες του πληθυσμού.

Το λέει και ο Νίκος Φίλης, που για να εμβολιαστούν οι νέοι, προτείνει να έχουν όλοι πρόσβαση σε όλα τα πολιτιστικά γεγονότα, ενώ προτείνει (με τον τρόπο του) να δοθεί επίδομα και "στους ήδη εμβολιασμένους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι άνεργοι, ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τους συμπολίτες με αναπηρία, τους χαμηλοσυνταξιούχους των 300 ευρώ και όλους εκείνους που χάνουν το σπίτι ή το κατάστημά τους από την επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας."

Με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμαρτύρεται για την δωροδοκία των νέων, διαμαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση δεν "δωροδοκεί" τους πάντες για να εμβολιαστούν…

Και αν σας φαίνεται παράλογο, προσπαθήστε να ερμηνεύσετε την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που καλεί τον πρωθυπουργό "να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες δημιουργώντας κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα μάλιστα που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του, τέλος Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών όπως υποσχόταν έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού."

Προνόμια μόνο για τους εμβολιασμένους; Προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προνόμια και για τους ανεμβολίαστους; Άντε βρες άκρη…

https://www.capital.gr/arthra/3556175/faeini-idea-suriza-pronomia-kai-stous-anemboliastous

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS