Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 997

Γράφει η Ευτυχία Λαμπροπούλου

Την «1η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ» διοργάνωσαν  από κοινού Το  FORUMΒοστίτσα και ο Δήμος Αιγιαλείας την ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 στο ''Πολύκεντρο''. Το   FORUMBoστίτσα, ιδρύθηκε συγχρόνως με την καθιέρωση της Μυστικής Συνέλευσης σαν τοπική Εθνική  εορτή, με σκοπό να καθιερωθεί σαν ένας θεσμός που θα συζητούνται από ειδικούς αλλά και πολίτες της Αιγιάλειας θέματα σχετικά με την  ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την καινοτομία.



Την   εκδήλωση άνοιξε  ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Αθανάσιος Παναγόπουλος  όπου απηύθυνε  χαιρετισμό.



Στη συνέχεια το λόγο πήρε  ο  Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας  κ. Κωνσταντίνος  Καρπέτας όπου αναφέρθηκε στην Τουριστική ανάπτυξη της  Νοτιοδυτικής Ελλάδας καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση τουριστών στην περιοχή και στην  προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Η Ιστορικός, Δ/τρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής  Έλλη Δρούλια, ανέπτυξε  την ιστορική πλευρά της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας ταξιδεύοντας το κοινό με γλαφυρό τρόπο στην ιστορία της Αιγιάλειας.



Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων  Γιώργος Καμίνης ο οποίος έβαλε στο τραπέζι πολλά θέματα. Φέρνοντας ως παράδειγμα την περίοδο της θητείας του στο   Δήμο της Αθήνας,  έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για το πώς  μπορεί  ένας  δήμος μέσα από τη συνεργασία με φορείς, με ιδιώτες και με Πανεπιστήμια να αναπτύξει την καινοτομία και να συμβάλει  στη καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων του… Επίσης ανέφερε τις μεθόδους που επέλεξε για να κάνει την Αθήνα πόλο έλξης τουριστών . Παρότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων ως δήμαρχος κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο των δυσκολιών και να κάνει την Αθήνα μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη.

 




Τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη διαδέχθηκε στο Βήμα ο κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης όπου μίλησε για τον τρόπο άσκησης της Ελληνικής  Διοίκησης  και για τον τρόπο που λειτουργεί η τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ οι προτάσεις του άκρως διαφωτιστικές για το πώς μπορεί να λειτουργήσει στην πορεία το Forum μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και την  συνεργασία φορέων και φυσικών προσώπων, για να μπορεί η κάθε πρόταση που συζητείται να υλοποιείται εφόσον αυτό είναι εφικτό.



Τελευταία ομιλήτρια η  Ηρώ Τσιμπρή , Γενική Δ/τρια της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ – ΑΧΑΪΑ ΑΕ» όπου αναφέρθηκε  στον Στρατηγικό Σχεδιασμό  Ανάπτυξης της Αιγιάλειας,  τα μέσα που χρησιμοποιούνται και την άσκηση στρατηγικής που πραγματοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά το πέρας των ομιλιών ο λόγος δόθηκε σε φορείς και στελέχη της τοπικής κοινωνίας, όπου ανέπτυξαν τη δική τους επιχειρηματολογία για τις δράσεις του Forum Βοστίτσα  προς την κατεύθυνση για την  ανάπτυξης της  περιοχής.

Την συζήτηση συντόνισαν  ο  Φάνης Ζουρόπουλος δημοσιογράφος , Επίτιμος εκτελεστικός  Πρόεδρος της  Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων  και  τέως Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου όπου οι παρεμβάσεις του υπήρξαν καταλυτικές στην πορεία της συζήτησης  και η  Ζωή Αντωνοπούλου διδάκτωρ Φιλοσοφίας.

Την συζήτηση εκ μέρους  του ForumΒοστίτσα έκλεισε ο κ. Άγγελος Ρούβαλης θέτοντας τα θεμέλια με σημερινούς όρους  της  διαβουλευτικής δημοκρατίας, που αφήνει σ’ εμάς την παρακαταθήκη της επικαιροποίησής της.

Οι εργασίες του ForumΒοστίτσα έκλεισαν με ένα παραδοσιακό τραγούδι από τον Αιγιώτη Καλλίφωνο  πρωτοψάλτη  Νικόλαο Καρβέλλα… όπου η χροιά της φωνής του συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους. 

Το FORUMΒοστίτσα άνοιξε τα φτερά του, με ιδέες, με οράματα, με προτάσεις, με θέσεις, αντιθέσεις  και συνθέσεις, με λογισμό και μ' όνειρο το ταξίδι ξεκινά. Οι προτάσεις δεν σταματούν και το βλέμμα του ForumΒοστίτσα είναι στραμμένο προς την κοινωνία.
 


 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS