Του Σάκη Μουμτζή
Αναμφίβολα, το γεγονός της εβδομάδας που πέρασε ήταν η δολοφονία του 19χρονου Αλκη. Για όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της οπαδικής βίας ήταν μια φυσιολογική κατάληξη αυτή η δολοφονία. Αν δεν ήταν ο Αλκης της Θεσσαλονίκης, θα ήταν ο Βασίλης του Πειραιά ή ο Θανάσης της Αθήνας. Το ότι δεν είχαμε παρόμοιο γεγονός προηγουμένως ήταν καθαρά θέμα τύχης. Οταν συμπλέκονται ομάδες χούλιγκαν με καδρόνια και μαχαίρια, το κακό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Σχεδόν κάθε ημέρα καταγράφονται περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, ακόμη και μικρότερων συλλόγων.
Ετσι, αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλκη, ξανακούστηκαν οι φωνές «Κάν’ το όπως η Θάτσερ» ή «Βάλτε λουκέτο στο πρωτάθλημα». Αρχικά να πω ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ, μετά τα γεγονότα του Χέιζελ το 1985, πήρε μια πολιτική απόφαση που τη στήριξαν σύσσωμη η βρετανική κοινωνία, σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος, σύσσωμη η ποδοσφαιρική οικογένεια και, κυρίως, τη στήριξαν οι μεγιστάνες των τηλεοπτικών μέσων που αύξησαν τα έσοδα των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, για να μην καταρρεύσει το βρετανικό ποδόσφαιρο. Συνεπώς, για να το κάνουμε όπως η Θάτσερ, θα πρέπει πρώτα πρώτα και οι Ελληνες να γίνουν Βρετανοί. Κάτι που δεν το βλέπω να γίνεται.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη χώρα σε αυτόν τον πλανήτη που οι «οπαδοί» να διώχνουν τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη χώρα που οι οπαδοί να θέλουν να συνδιοικούν με τα λεφτά του προέδρου. Και δεν γνωρίζω άλλη χώρα που οι πρόεδροι των ΠΑΕ να κανακεύουν τους χούλιγκαν –με ελάχιστες εξαιρέσεις– για να μην τους έχουν απέναντί τους.
Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Οσο υπάρχει αυτή η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Και δραστική αλλαγή δεν είναι ορατή στον ορίζοντα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αποτελματωθεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, έχει απαξιωθεί, με μηδενικές διακρίσεις στο εξωτερικό και με φαινόμενα καθημερινής βίας στο εσωτερικό. Αποτέλεσμα: ένα απαξιωμένο προϊόν που δεν πουλάει. Κανείς δεν το αγοράζει. Φθίνει μέσα στη μιζέρια του, χωρίς πελάτες.
https://www.kathimerini.gr/opinion/561704764/oydemia-elpis-k/
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
