Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 171

Έξι στις 10 εταιρείες μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης! | Nextdeal

Του Μωυσή Λίτση

Την ώρα που μακραίνουν οι ουρές των ανέργων σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της πανδημίας και τα δημόσια υγειονομικά συστήματα στην άλλοτε Ευρώπη του… κράτους πρόνοιας βρίσκονται στα όριά τους, κάποιοι συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά με ουρά.  Σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι είναι συνολικά κατά ένα τρισ. δολάρια πλουσιότεροι σε σχέση με έναν χρόνο πριν.


Ο συνολικός τους πλούτος διαχέεται ανάμεσα σε 628 πρόσωπα και ανέρχεται στα 3 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 50% μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Ο πλουσιότερος Ευρωπαίος και τρίτος πιο πλούσιος στον κόσμο είναι ο Μπερνάρ Αρνό, βασικός μέτοχος του γνωστού οίκου ειδών πολυτελείας LVMH. Η περιουσία του σχεδόν διπλασιάστηκε, από 76 δισ. δολ. πριν από έναν χρόνο σε 150 δισ. δολ. φέτος, χάρη στην άνοδο της μετοχής της LVMH από τον Μάρτιο του 2020 -εποχή σχεδόν πανευρωπαϊκού λοκντάουν- από 311 ευρώ (20/03/2020) στα 577 ευρώ σήμερα.

 Η περιουσία του Αρνό αυξήθηκε σχεδόν κατά 208 εκατ. δολ. την ημέρα ή 2.400 δολ. το δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα. Ακόμη και όταν κοιμόνταν, η περιουσία του αβγάτιζε χάρη στην άνοδο των χρηματιστηρίων.
 

Η Φρανσουά Μπετενκούρ Μέγερς, τρίτη πλουσιότερη στην Ευρώπη με 73,7 δισ. δολ., είναι η κληρονόμος της L’ Oreal, ενώ πέμπτος πλουσιότερος είναι ο Φρανσουά Πινό με 45,5 δισ. δολ., επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας πολυτελών ειδών Kering, στον οποίο ανήκουν μάρκες όπως η Gucci.  Με κλειστά καταστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου για μήνες, κι όμως οι εταιρείες πολυτελών ειδών αυξάνουν τα κέρδη για τους μεγαλομετόχους τους. Η Γερμανία (με 78.000 θανάτους από κορονοϊό) φιγουράρει στη λίστα Forbes με τους περισσότερους πλουσίους στην Ευρώπη, 136. Η Ιταλία, με περισσότερους από 112.000 νεκρούς και δημόσια νοσοκομεία που κατέρρεαν, έχει 15 δισεκατομμυριούχους.

 Η Γαλλία των προαναφερθέντων κροίσων βρίσκεται σε κατάσταση «Μπέργκαμο». Μία μικρή και μόνο φορολόγηση των υπερκερδών μιας μόνο χρήσης των υπερπλουσίων του Forbes θα ήταν αρκετή για να χρηματοδοτηθεί το κατασυκοφαντημένο και διαλυμένο από τις συνεχείς περικοπές δημόσιο σύστημα υγείας.  Θα ήταν αρκετή για την προμήθεια εμβολίων, γενναιόδωρη στήριξη των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών που υποφέρουν από τα αναγκαστικά λοκντάουν.  Προτάσεις που όταν και αν ακούγονται βαπτίζονται «λαϊκισμός» και «αντιπαραγωγικές» για την ανάπτυξη της οικονομίας...

https://www.naftemporiki.gr/story/1712191/i-ugeionomiki-krisi-os-eukairia

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS