Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 1542

 

Έφυγε για αλλού σαν σήμερα  25 χρόνια πριν.  Ασυμβίβαστη, αντισυμβατική, επαναστάτρια

Έδειχνε εύθυμη και αφελής, όμως ήταν διαφορετική…  το κορίτσι  της διπλανής πόρτας. Θα μπορούσε να είναι Γαλλίδα, αλλά γεννήθηκε στην Ελλάδα του '40, έπαιξε δεύτερους ρόλους, ήταν σχεδόν πάντα  άτακτη μικρή αδερφή, η συμμαθήτρια ή η υπηρέτρια, ήταν το πρόσωπο που χαραζόταν στη μνήμη. Η Κατερίνα Γώγου όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ή μάλλον δεν ήταν  τίποτα από όλο αυτό. Η Κατερίνα Γώγου ήταν ποιήτρια, επαναστάτρια, ήταν αυτοκαταστροφική, ήταν αντισυμβατική και αναρχική. Υπήρξε σύζυγος και ερωμένη. Ήταν μάνα και καλή φίλη.

 Μπορεί να έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό  από τους  χαριτωμένους ρόλους  της στον ελληνικό  κινηματογράφο  ένα από τα ονόματα  Φίνος Φιλμ αρχικά και της Καραγιάννης Καραντζόπουλος , στο πλευρό μεγάλων ονομάτων, όπως της Αλίκης Βουγιουκλάκη ή της Τζένης Καρέζη. Ανάμεσα όμως σε αυτά τα σπουδαία ονόματα, κατάφερνε να ξεχωρίζει με τις αλλοπρόσαλλες γκριμάτσες της και τα εκφραστικά της μάτια. Σύντομα όμως, σταμάτησε να είναι "το χαρούμενο δουλικό"- όπως χαρακτήριζε η ίδια τους ρόλους της σε αυτές τις ταινίες, και έγινε αυτό που την καθιέρωσε. Η επαναστάτρια ποιήτρια των Εξαρχείων.

 Πρωτοστατούσε σε πορείες, διοργάνωνε και  συμμετείχε σε καταλήψεις, ερχόταν σε επαφή με αναρχικούς,  αριστερούς, αντιεξουσιαστές , ασυμβίβαστους , ιδεολόγους επαναστάτες. Το σπίτι της υποδεχόταν προσωπικότητες όπως ο Νικόλας Άσιμος, ο Παύλος Σιδηρόπουλος (η "Καταραμένη Αγία Τριάδα"), εκδότες, ποιητές, ζωγράφους και σκηνοθέτες. Η Κατερίνα γνώρισε φήμη και δόξα, χρήματα (που  ποτέ της  δεν έδωσε αξία σε αυτά) και αναγνωρισιμότητα με την έκδοση της ποιητικής της συλλογής "Τρία κλικ αριστερά" (η οποία εκδόθηκε με τη βοήθεια του Νάνου Βαλαωρίτη και στην Αμερική, από τις εκδόσεις Καστανιώτη). Η Κατερίνα έγινε γνωστή σε κάθε "ασυμβίβαστη" γωνιά της Ελλάδας.

Στα έργα της πρωταγωνιστούσαν  οι δικοί της λαϊκοί ήρωες, οι underground φιγούρες της εποχής, από πόρνες και μετανάστες, μέχρι αντάρτες, ναρκομανείς και αλκοολικούς. Η ίδια ήταν τα ποιήματα της. Ήταν ακτιβίστρια, ήταν ο αντίλογος. Η Κατερίνα ήταν ντόμπρα και δεν υπολόγιζε σε καθωσπρεπισμούς και υποχωρήσεις. Η Κατερίνα δεν κώλωνε πουθενά και ίσως γι' αυτό τη σεβόταν ο κόσμος.

Συνελήφθη και ανακρίθηκε επανειλημμένως,  ποτέ δεν έκανε πίσω στα πιστεύω και στην ιδεολογία της, δεν την πήρε το ρεύμα πήγε κόντρα στο κύμα των καιρών της , ποτέ δεν κιότεψε. Η Κατερίνα Γώγου ήταν ένα καζάνι που έβραζε το μόνο που κατάφερνε να τη σβήσει ήταν ένα μπουκάλι αλκοόλ.

Στις 4 Οκτωβρίου 1993, η Μυρτώ είναι πια 26 ετών,  όπως δηλώνει ίδια λίγο καιρό μετά το φευγιό  της Κατερίνας  σε τηλεοπτική  εκπομπή «άκουσα από την άλλη άκρη της γραμμής: Κοίταξε να δεις, κορίτσι μου. Η μητέρα σου ήτανε πολύ άρρωστη. Και επιτέλους τώρα ξεκουράζεται. Η μητέρα σου πέθανε».

Η Κατερίνα Γώγου είχε βάλει τέλος στη ζωή της με αλκοόλ και ψυχοφάρμακα μια Δευτέρα πριν από 25 χρόνια. Φαίνεται πως δεν άντεξε να ζήσει ακόμα μία Κυριακή.

Στην κηδεία της οι άσημοι και διάσημοι φίλοι της, τραγουδούσαν. Για να την κάνουν χαρούμενη όπως έλεγαν.  Εκείνη που μέσα από τη θλίψη της έβγαζε τη χαρά και μέσα από τον έρωτα την επανάσταση… έφυγε απλά , όμορφα ήσυχα... Ακόμα και  ο θάνατος της   υπήρξε πράξη επαναστατική, κόντρα  στον κόσμο εκείνον που άλλαζε !

 

 

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS