Εκτύπωση
Άρθρα Ζουρόπουλου
Εμφανίσεις: 998


 
Του Φάνη Ζουρόπουλου


Επειδή πολλοί με ρώτησαν (με αφορμή ένα σχόλιο μου) με βάση ποια στοιχεία συμπέρανα ότι η Αχαϊκή Συμπολιτεία και ειδικά το Αίγιο αποτέλεσαν την πηγή από όπου ο Ρομπέρ Σουμαν εμπνεύστηκε την Ευρωπαϊκή ενοποίηση επανέρχομαι σήμερα στο υψίστης ιστορικής σημασίας αυτό θέμα:



Η Αχαϊκή Συμπολιτεία σπουδαιότερη ομοσπονδιακή οργάνωση της ιστορίας,  γεννήθηκε τον 6οπ.Χ. αιώνα με πρωτεύουσα την Ελίκη και αναδιαρθρώθηκε την τρίτη δεκαετία του 3ου π.Χ.    αιώνα με πρωτεύουσα το Αίγιο, αφού η Ελίκη είχε εξαφανιστεί από τον τρομακτικό σεισμό το 373π.Χ.

Η ανασύσταση της  Αχαϊκής Συμπολιτείας που αποτελείτο από τις πόλεις Αίγιο, Αιγείρα, Πελήνη, Βούρα, Κερύνεια και Λεόντιο άνοιξε νέους δρόμους στην παγκόσμια ιστορία και ακολούθησε η Ρώμη κάνοντας το ίδιο στη Δύση, υποχρεώνοντας αρχικά τους Μακεδόνες ηγέτες και στη συνέχεια τους Ρωμαίους να στρέψουν την προσοχή τους εδώ.

Θρησκευτικό κέντρο της Β’ Συμπολιτείας ήταν το Αμάριο Ιερό του Διός (στην παραλία του Αιγίου), ενώ η ομόσπονδη πολιτεία που δημιούργησαν οι Αχαιοί βασιζόταν σε μια πραγματική ισοτιμία  των πόλεων που την απάρτιζαν, με το δικό τους δίκαιο και μόνιμη διάρθρωση με διάφορα όργανα, στην κορυφή των οποίων ήσαν οι δύο στρατηγοί των Αχαιών. Από το 255π.Χ. την ανώτερη αρχή αποτελούσε ένας μόνο στρατηγός βοηθούμενος από συμβούλιο άλλων αρχόντων.

Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα ήσαν αντικείμενο της αποκλειστικής   αρμοδιότητας  της Συμπολιτείας, το ίδιο και θέματα που αφορούσαν την καθημερινή ζωή του κοινού. Ο στρατηγός ήταν αιρετός και η εκλογή του γινόταν από την Αχαϊκή Σύνοδο, δηλαδή τη λαϊκή συνέλευση, όπου κάθε πόλη είχε μια ψήφο, ανεξαρτήτως του αριθμού των αντιπροσώπων που ήταν ανάλογος προς τον πληθυσμό κάθε πόλης.

Ο στρατηγός δεν μπορούσε να εκλεγεί δύο χρόνια συνέχεια αλλά στο διάστημα της θητείας του ενσάρκωνε ουσιαστικά την ιστορική βούληση, του  δημοκρατικού συνόλου. Ένα άλλο όργανο της Συμπολιτείας για την σύνθεση του οποίου δεν γνωρίζουμε πολλά, ήταν η σύγκλητος , που φαίνεται πως ήταν μια έκτακτη λαϊκή συνέλευση με δικαιοδοσία σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα του κοινού.
Πρώτος στρατηγός της Συμπολιτείας από τότε που αποφασίστηκε να εκλέγεται ένας, εκλέχτηκε ο Μάργος από την Κερύνεια της Αιγιάλειας, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Πολύβιος. Το πρόσωπο που σφράγισε ωστόσο την ιστορία της Αχαϊκής Συμπολιτείας ήταν ο Άρατος από τη Σικυώνα, που από την πρώτη φορά που εκλέχτηκε στρατηγός των Αχαιών το 245π.Χ. σε ηλικία 27 χρονών, κατάφερε να εκλέγεται κάθε δεύτερο χρόνο στρατηγός επί τρεις σχεδόν δεκαετίες ως το 213π.Χ. Για όλο αυτό το διάστημα ο Άρατος  υπήρξε ο ισχυρός ηγέτης της Συμπολιτείας, ο πραγματικός ρυθμιστής της ζωής της Συμπολιτείας, χωρίς όμως να αποκτήσει δικτατορικές  τάσεις, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Ήταν ένας πολιτικός που είχε αφιερώσει τη ζωή του στα κοινά!


Η Αχαϊκή Συμπολιτεία άρχισε να παίρνει μεγαλύτερη δύναμη όταν συμπεριέλαβε στους κόλπους της και άλλες πόλεις έξω από την Αχαΐα. Πρώτοι από όλους , όπως μας λέει ο Παυσανίας , έλαβαν μέρος στη Συμπολιτεία οι Σικυώνιοι με πρωτοβουλία του Άρατου, ακολούθησαν η Κόρινθος, το Άργος , η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και άλλες πόλεις της Αργολίδας, πολλές αρκαδικές πόλεις με προεξάρχουσα τη Μεγαλόπολη. Ακόμη και πόλεις πέρα από τον Ισθμό της Κορίνθου, όπως η Αίγινα και τα Μέγαρα.

Οι μόνοι σκληροί και εχθρικοί απέναντι στην  Συμπολιτεία ήσαν οι Σπαρτιάτες, η Άρεια Φυλή της εποχής που τελικά συμμάχησαν με τους Ρωμαίους και βοήθησαν στην διάλυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας και την υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους το 146π.Χ. (η ιστορία κάτι θυμίζει από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και τον αυξανόμενο σήμερα λαϊκισμό των ευρωπαϊκών κομμάτων, αλλά και κυβερνήσεων που σπέρνουν ευρωσκεπτικισμό υποστηριζόμενοι από ξένες δυνάμεις με στόχο τη διάλυση της Ε.Ε… ).

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Αχαιοί ήσαν επικεφαλής του αρχαίου κόσμου διδάσκοντας Δημοκρατία και πολιτικό και το κυριότερο δίνοντας, μετά από αιώνες, το παράδειγμα για την ενοποίηση της Ευρώπης.

Πόσο έχουμε εκμεταλλευτεί σήμερα σαν πόλη και σαν περιοχή αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός; Τα σχόλια δικά σας…
        

  * Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι Επίτιμος εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τέως Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.

Φάνης Ζουρόπουλος
Author: Φάνης Ζουρόπουλος

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS