Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 166

Ανδρέας Δρυμιώτης: Η επόμενη μάχη του λογισμικού είναι στο αυτοκίνητο –  netweek.gr

Του Ανδρέα Δρυμιώτη

 
Επανειλημμένως έχω ισχυριστεί ότι η Στατιστική είναι μια κακοποιημένη επιστήμη. Πολλοί την επικαλούνται για να βγάλουν λάθος συμπεράσματα. Την έχουν περιγράψει ότι είναι σαν την ωραία γυναίκα που φοράει μπικίνι αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα σημεία του σώματός της, αλλά κρύβοντας τα πλέον ενδιαφέροντα. Αν αυτό δεν αρέσει στις κυρίες, υπάρχει και άλλη περιγραφή. Η Στατιστική είναι σαν τον στύλο από όπου κρατιέται ένας μεθυσμένος για να μην πέσει. Διαλέγετε και παίρνετε.



Στην «Κ», ο έγκριτος δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας σε δύο συνεχόμενες ημέρες έγραψε δύο κείμενα για την πανδημία. Στις 22/9/2021 με τίτλο «Ο ένας στους δύο αντί του 70%» και στις 23/9/2021, «Ενα Ναύπλιο σε ένα χρόνο». Καθημερινά διαβάζω τη στήλη του γιατί μου αρέσει το στυλ του και οι γνώσεις του. Δυστυχώς, και στα δύο κείμενά του έχει ερμηνεύσει λάθος ορισμένα στοιχεία, και κατέληξε σε λάθος συμπεράσματα.

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο κείμενό του. Γράφει μεταξύ άλλων: «[…] Εξαιρετικά λυπηρός είναι, όμως, και ένας άλλος δείκτης: η αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του ECDC, στις 5 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα ήταν δεύτερη μεταξύ των τριάντα χωρών, με 46,83 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πρώτη και χειρότερη η Βουλγαρία με 92,07 θανάτους. Το θλιβερό ρεκόρ της γειτονικής χώρας δεν απειλείται. Κι ωστόσο, αθόρυβα, σχεδόν σιωπηρά, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πέθαναν 401 συμπατριώτες μας λόγω της COVID (ή και ξένοι που ζουν εδώ, δεν το ξέρουμε αυτό, σπανίζουν οι νεκρώσιμες ιστορίες), όταν όλο τον Αύγουστο οι θάνατοι ήταν 726.

Από τις άλλες χώρες του Νότου, η Κύπρος, με 33,78 θανάτους ανά εκατομμύριο, κατέχει την 4η θέση του πικρού πίνακα. Αντίθετα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, που για καιρό τις υποδεικνύαμε σαν αντιπαραδείγματα, πήραν αποτελεσματικότερα μέτρα από την “υποδειγματική” Ελλάδα. Ετσι εξηγούνται οι αριθμοί τους: 12,81 και 16,03 θάνατοι ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα.[…]».

Δεν χρειάζεται να ελέγξω τα στοιχεία. Τα θεωρώ απολύτως σωστά γιατί προέρχονται από έναν σοβαρό αρθρογράφο. Πού είναι όμως το λάθος; Σε ένα φαινόμενο που εξελίσσεται ήδη για 19 μήνες είναι εντελώς λάθος να βγάζει κάποιος συμπεράσματα από τα αποτελέσματα μιας μικρής περιόδου μόνο. Πράγματι οι «θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων» είναι η μοναδική παράμετρος που αποτυπώνει τα πάντα: Λειτουργία του ΕΣΥ, τα μέτρα της κυβέρνησης, το πρόγραμμα του εμβολιασμού κ.λπ. Ολα αυτά καταλήγουν στους θανάτους ανά εκατομμύριο. Από την αρχή της πανδημίας σύμφωνα με τα στοιχεία του wordometers (https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries) (στοιχεία 27/9/2021), τα οποία ενημερώνονται καθημερινά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 48 θέση με 1.417 θανάτους ανά εκατομμύριο. Στη 2η θέση είναι η Βοζνία-Ερζεγοβίνη με 3.228, στην 3η θέση η Βόρεια Μακεδονία με 3.165, ακολουθούν οι Ουγγαρία 3.133, Μαυροβούνιο 3.017, Βουλγαρία 2.976, και Τσεχία 2.837. Το Βέλγιο είναι στη 16η θέση με 2.193, η Ιταλία στη 18η θέση με 2.166, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 25η θέση με 1.993, η Ισπανία στην 29η θέση με 1.843, η Γαλλία στην 31η θέση με 1.779, η Πορτογαλία στην 32η θέση με 1.767 και η Σουηδία στην 43η θέση με 1.452 νεκρούς ανά εκατομμύριο.

Αυτά είναι τα ακριβή στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι μάλλον καλά διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση και ματαιοπονούν όσοι προσδοκούν να έχουν κομματικά οφέλη από την αποτυχία στην αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κατάστασης.

Και για να ενισχύσει τη θέση του ο κ. Μπουκάλας καταλήγει με το μελοδραματικό: «Στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 οι θάνατοι στην Ελλάδα από COVID ήταν 338. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 έφτασαν τις 14.505. Μέσα σ’ ένα χρόνο χάθηκε μια πόλη ολόκληρη, μεγαλύτερη από το Μεσολόγγι, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Ιεράπετρα, το Λουτράκι. Ακριβώς ένα Ναύπλιο: 14.200 οι κάτοικοί του στην τελευταία απογραφή, 14.200 οι νεκροί του δωδεκάμηνου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις πρώτες 31 εβδομάδες του 2021, 2020 και 2019 οι συνολικοί θάνατοι στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και όσων έχουν αποβιώσει από τον κορωνοϊό έχουν ως εξής: 2019 – 76.950, 2020 – 76.566 και 2021 – 83.826. Παρακαλώ την προσοχή σας. Το 2020 με κορωνοϊό είχαμε λιγότερους θανάτους από το 2019 χωρίς κορωνοϊό. Τόσο άσχημα τα πήγε η κακή κυβέρνηση. Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αφορά τις ηλικίες αυτών που έχασαν τη μάχη. Η διαφορά μεταξύ 2021 και 2020 είναι 7.260 θάνατοι, εκ των οποίων οι 6.365 αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών, σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Καθημερινά ακούμε ότι το 92% που βρίσκονται διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι. Για να μην ξεχνιόμαστε.

Και αισίως φτάνουμε στο άλλο κείμενο του κ. Μπουκάλα που αφορά τους εμβολιασμούς. Στην περίπτωση αυτή ο έγκριτος δημοσιογράφος χρησιμοποιεί τεχνικές των illusionist (όπως ο David Copperfield) για να αναπτύξει τα επιχειρήματά του. Το κείμενό του ξεκινάει με την εξής διαπίστωση: «Σαν να ’χει περάσει μια δεκαετία από τον καιρό που η πολιτική μας ηγεσία καυχιόταν πως η Ελλάδα αποτελεί ασυναγώνιστο υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας γενικά και στην προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά. Μόνο που δεν βρισκόμαστε παρά ελάχιστους μήνες μακριά από το μυθικό, το παραμυθένιο “τότε”. Ενα τότε βουλιαγμένο από την αυταρέσκεια και την πόζα, στη διάρκεια του οποίου διευκολύναμε την καύχησή μας με τη συνήθη μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής.[…] Το 70% κάλυψης του εμβολιαστικού προγράμματος, απαραίτητο για το τείχος ανοσίας, προβλήθηκε σαν “ευκολάκι” από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τέλη Μαΐου. Σαν κάτι που θα μας το πρόσφερε το ελληνικό καλοκαίρι.

Και επειδή για τα “ευκολάκια” δεν χρειάζεται προεργασία, σύστημα και επιμονή, η επιτελική ραστώνη δαπάνησε το θερινό τρίμηνο χωρίς σοβαρή προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Ούτε καν ένα-δυο διαφημιστικά σποτάκια, να καλυφθούν κάπως τα έξοδα της γνωστής λίστας Πέτσα. Μπήκαμε έτσι στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και αντί του σίγουρου, του δεδομένου 70%, έχουμε καθηλωθεί στο ανεπαρκέστατο 56,7% […]».

Πού βρίσκεται η ταχυδακτυλουργία; Στις ευθύνες. Και πάλι δεν αμφισβητώ τα στοιχεία. Αμφισβητώ όμως το συμπέρασμα. Ποιες ήταν και είναι οι υποχρεώσεις της επιτελικής κυβέρνησης; Να εξασφαλίσει ικανό αριθμό δόσεων των εμβολίων. Να δημιουργήσει εμβολιαστικά κέντρα ώστε να υπερκαλύπτεται η ζήτηση, να προτρέψει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι πολίτες να διευκολύνονται σε όλη τη διαδικασία.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Το ψηφιακό σύστημα για τα ραντεβού του εμβολιασμού ήταν και είναι εκπληκτικό. Για πρώτη φορά σχεδιάστηκε μια άψογη διαδικασία όπου το κράτος πάει στον πολίτη και όχι ανάποδα. Για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Κυριάκο Πιερρακάκη και στην ομάδα του για το πληροφοριακό σύστημα του εμβολιασμού. Οσον αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα και πάλι δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει καμία έλλειψη. Στις καλές ημέρες πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 110.000 εμβολιασμοί ανά ημέρα. Δηλαδή και πάλι η επιτελική κυβέρνηση έκανε σωστά τη δουλειά της. Τέλος, στη διάθεση των εμβολίων σε καμία στιγμή δεν αντιμετωπίσαμε ελλείψεις ούτε σε τοπικό ούτε σε γενικό επίπεδο. Η δε διακίνηση, παρά τις δυσκολίες (π.χ. θερμοκρασία), υπήρξε πραγματικά υποδειγματική.


Γιατί, λοιπόν, γκρινιάζουμε; Γιατί δεν πιάσαμε τους στόχους. Μα οι στόχοι δεν εξαρτώνται μόνο από την κυβέρνηση. Εξαρτώνται πρωτίστως από τους «στόκους» που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και από ορισμένους που τους κατευθύνουν. Μια πρόσφατη έρευνα της ALCO κατέγραψε ότι το 23% των ψηφοφόρων του Σύριζα είναι αντιεμβολιαστές! Ιδού, λοιπόν, η απάντηση στον κ. Μπουκάλα. Μάλλον δεν φταίει ο Μητσοτάκης, αλλά η αμφίσημη θέση του Σύριζα στο θέμα των εμβολίων. Οταν σε όλα τα sites που στηρίζουν τον Σύριζα αναδεικνύονται με ιδιαίτερη επιμέλεια οι παρενέργειες των εμβολίων και όλες οι ψεκασμένες ή μη γνώμες καθηγητών και τραγουδιστών, μάλλον δεν βοηθούν στο να επιτευχθεί ο στόχος του 70%.

Αυτά προς το παρόν. Ευχαρίστως δέχομαι αντίλογο με στοιχεία και θέλω να ευχηθώ κάτι στον κ. Μπουκάλα: Να μην αντιμετωπίσει πανδημία με κυβέρνηση Σύριζα, γιατί θα είχαμε πεθάνει εμπροσθοβαρώς! Αν αμφιβάλλει δεν έχει παρά να αναζητήσει τα σχόλια των Συριζόπουλων για την πανδημία στις αρχές.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

https://www.kathimerini.gr/opinion/561522697/allos-enas-viasmos-tis-statistikis/

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS