Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 126

Μεταπτυχιακό Νομικός Πολιτισμός Δημόσιας Διοίκησης Παντείου - Αρχική σελίδα  | Facebook
Του Γ.Κ.Στεφανάκη

    Ι. Είμαστε στην Επίδαυρο το 1822. Ο εξεγερμένος λαός ζητά ανασυγκρότηση. Το εθνικό φρόνιμα επικαλείται -προσωρινώς- την νομοθεσία των αειμνήστων Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.
    ΙΙ. Το στάδιο της προσωρινότητας υπερέβη κατά πολύ τον αιώνα. Ο Αστικός κώδικας ισχύει από 10 Μαΐου 1946. Ο ποινικός κώδιξ ίσχυσε από 16 Μάϊου 1950 – η ποινική Δικονομία ταυτοχρόνως. Ο κώδικας Πολ. Δικονομίας κατετέθη αρμοδίως προς ψήφιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Στεφανάκη την 22 Δεκεμβρίου 1966.


    ΙΙΙ. Ο βασικός στόχος είχε επιτευχθεί. Υπήρχε σταθερότης δικαίου. Όλοι γνώριζαν τι ισχύει.
● Σ’ επιστέγασμα, επί χρόνια, ουδεμία πρόταση μεταβολής των κωδίκων αυτών έφθανε στη Βουλή χωρίς γνωμοδότηση της Νομικής Σχολής Αθηνών ή Θεσσαλονίκης.
    IV. Ήλθε όμως και η ώρα της παρακμής. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι. Από το πουθενά, με αυξανόμενη ταχύτητα, φέρνουν νέες διατάξεις, εκ του προχείρου. Θίγουν την λογική ενότητα των κωδίκων. Ξεχαρβαλώνουν τον Νομικό μας Πολιτισμό.
    ● Η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης έχει καταστεί κωμωδία. Τα μέτρα επιτάχυνσης πληθύνονται. Οι καθυστερήσεις επιμηκύνονται (!!!).
    V. Η πτώση στα κράτη όταν αρχίσει είναι συνολική. Φερ’ επείν: είναι αδύνατον να προκόπτει η Δικαιοσύνη και να υπολειτουργεί η Διοίκηση, ή η Οικονομία.
Η όλη μας κατάσταση κινείται επί τα χείρω. Και η Τουρκία, διαρκώς, καραδοκεί (!!!).



Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS