Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 146


Σταϊκούρας : Οι τρεις κινήσεις που θα κρίνουν την οικονομική ανάκαμψη μετά  την πανδημία - ΤΑ ΝΕΑ
Άρθρο της κυρίας Χριστίνας Σακελλαρίδη, προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο


Της Χριστίνας Σακελλαρίδη

Οδεύουμε – όπως όλα δείχνουν – με σταθερά βήματα προς την πλήρη ομαλοποίηση και εξομάλυνση των αρρυθμιών που προκάλεσαν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που διατάραξε βίαια την οικονομική δραστηριότητα και ανέτρεψε άρδην τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων. Υστερα από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας διαφαίνεται στον ορίζοντα η λήξη της πανδημίας. Η επίτευξη του «τείχους ανοσίας» έρχεται όλο και πιο κοντά, γεμίζοντας αισιοδοξία για την πορεία βελτίωσης των οικονομικών δεικτών.



Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τις πρωτοφανείς παρενέργειες της COVID-19, θέτοντας τις βάσεις για ένα γρήγορο και δυναμικό rebound. Το δίχτυ προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση πάνω από τους πληττόμενους κλάδους αποδεικνύεται σωτήριο για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων. Οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής αγοράς. Μια διάσταση που δεν πρέπει να αγνοείται από τους ασκούντες την οικονομική πολιτική, αντίθετα θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούνται πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Η «επόμενη μέρα» ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την οικονομία.

Πρώτον, οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης:
Τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά τα επόμενα 7 χρόνια μπορεί να αλλάξουν για πάντα τη φυσιογνωμία της χώρας, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις για την υλοποίηση έργων μεταξύ άλλων στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της τεχνολογίας, των ΑΠΕ κ.ά. Υπό τον όρο βέβαια ότι οι πόροι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και να μην ξοδευθούν αλόγιστα και άσκοπα, όπως πολλά ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης στο παρελθόν.

Δεύτερον, η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στις μεταρρυθμίσεις:
Πρόκειται για τον πιο σημαντικό παράγοντα που θα επιδράσει θετικά στην προσπάθεια ανάκαμψης. Για πρώτη φορά οι πολίτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα «διορθώσουν» χρόνιες παθογένειες και θα απελευθερώσουν τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ, προς όφελος όλων.

Τρίτον, η εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές:
Παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ελλάδα χαίρει αναβαθμισμένης εκτίμησης στα διεθνή φόρα. Παγκόσμιοι οργανισμοί, ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι και η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια προς ένα φιλικότερο και πιο αποτελεσματικό επενδυτικό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο πως εταιρείες κολοσσοί όπως η Microsoft, η Volkswagen και η Pfizer έχουν επιλέξει την ελληνική επικράτεια για να υλοποιήσουν πρωτοποριακά projects και επενδύσεις.

Δεν θα σταματήσω ποτέ να υπογραμμίζω πως οι Ελληνες δεν έχουμε να ζηλέψουμε σε τίποτα τους λαούς προηγμένων χωρών. Εχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, το κλίμα και η γεωγραφική θέση, τα οποία εάν εκμεταλλευθούμε σωστά μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο «άλμα» προς τα μπροστά. Οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν «φωτεινό παράδειγμα» του τι μπορούμε να πετύχουμε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Κάτι που αναγνώρισε δημόσια και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «μικρό άθλο» τα επιτεύγματα των ελλήνων εξαγωγέων. Ενας άθλος που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στηρίζοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο του 2021 αυξήθηκαν κατά +49,7%, με όλους τους κλάδους να έχουν θετικό πρόσημο. Ανάλογη αισιοδοξία υπάρχει και για τη συνέχεια, δεδομένων των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για την προβολή των ελληνικών προϊόντων, όπως της ομάδας για τη Σύνδεση και την Ανάδειξη της Οικονομίας της Φιλοξενίας και της ελληνικής Διατροφής υπό τον ΕΟΤ.

Βρισκόμαστε – για άλλη μια φορά – μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ωστόσο, οι οιωνοί είναι θετικοί. Παρότι αναδύονται νέες προκλήσεις, η Ελλάδα μπορεί να «γυρίσει σελίδα». Αρκεί να κινηθεί έξυπνα και να εφαρμόσει πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τη στρατηγική που έχει χαράξει, με στόχο την οικοδόμηση ενός καινούριου παραγωγικού προτύπου που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

https://www.ot.gr/2021/07/09/apopseis/treis-proypotheseis-gia-alma-tis-oikonomias/

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS