Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 193


Τα 5 βασικά λάθη που κάνουμε στην επικοινωνία μας με τους άλλους -  Εναλλακτική Δράση
Του Γιώργου Κουκουβιτάκη

Ο Γερμανός φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας θεωρείται από τους σημαντικότερους εν ζωή διανοητές και πριν λίγο καιρό αποδέχτηκε το ετήσιο βραβείο 2021 για την «Προσωπικότητα της Χρονιάς στον Πολιτισμό» (συνοδευόμενη μάλιστα και από 225.000 ευρώ) που θα απονεμηθεί στην διεθνή έκθεση βιβλίου του Αμπού Ντάμπι.


Όμως πριν 3 ημέρες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, έγραψε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση και επέκρινε τον Χάμπερμας, γιατί με την αποδοχή του βραβείου, ενισχύει την προπαγάνδα του ανελεύθερου καθεστώτος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο αρθρογράφος σημείωσε πως πίσω από τις λαμπερές προσόψεις και τα υπερμοντέρνα κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα νέο Λούβρο, του Αμπού Ντάμπι, υπάρχει η πραγματικότητα ενός ανελεύθερου καθεστώτος όπου δεν υπάρχει δημοκρατία, οι πολιτικοί αντίπαλοι φυλακίζονται, οι γυναίκες καταπιέζονται και οι ξένοι εργάτες ζουν σε άθλιες συνθήκες.




Άμεση ήταν η αντίδραση του Χάμπερμας όταν διάβασε το άρθρο. Ξανασκέφθηκε το ζήτημα και την ίδια ημέρα ανακοίνωσε ότι ήταν μια κακή απόφαση και τελικά δεν θα δεχτεί το βραβείο. Μάλιστα παραδέχτηκε ότι «δεν εκτίμησε την πολιτική σημασία που θα είχε η αποδοχή αυτού του βραβείου, λόγω της στενής σχέσης του οργανισμού που απένειμε το βραβείο με το καθεστώς της χώρας»


Πολλοί στη θέση του Χάμπερμας δεν θα άλλαζαν στάση. Για να μην εκτεθούν, όπως συχνά γίνεται θα επινοούσαν επιχειρήματα και θα απαντούσαν ότι δήθεν θα αξιοποιούσαν το βήμα της έκθεσης και την δημοσιότητα που συνεπάγεται ως ευκαιρία για να μεταφέρουν την δύναμη και την αξιοπιστία του Δημοκρατικού λόγου. Θα υποστήριζαν ότι έτσι θα προκαλέσουν ρωγμές στο ανελεύθερο καθεστώς… Είναι μια συνήθης πρακτική των αμυντικών απαντήσεων που όπως γνωρίζουμε αποστομώνουν αλλά δεν πείθουν.

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη.


Οι ξεχωριστοί όμως δεν ντρέπονται να τα παραδεχτούν και να τα διορθώσουν.

http://metarithmisi.gr/post/41918/oi-spoudaioi-anthropoi-diorthonoun-ta-lathi-tous

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS