Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 46

Σταλινισμός: Η παιδική αρρώστια του κομμουνιστικού κινήματος :: Rproject

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ

Το πρόβλημα είναι ο ΚρυφοσταλινισμόςΗ νοοτροπία ορισμένων στελεχών της αριστεράς, κινείται πολύ μακρύτερα από τα όρια της δημοκρατίας, μέσα σε απόλυτα ολοκληρωτικά πλαίσια. Αυτό είναι γνωστό και, δυστυχώς, πλήρως αποδεκτό από ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του ελληνικού λαού. Αρκεί μόνο ν’ αναλογιστούμε πως επιτρέπεται η λειτουργία κόμματος το οποίο καταστατικά, έχει ως στόχο του την κατάλυση του πολιτεύματος. Πρόκειται για το ΚΚΕ, το οποίο εκπροσωπείται σταθερά στην Ελληνική Βουλή, επί δεκαετίες. Οπότε, μιας και ζούμε σε δημοκρατία, πρόκειται για λαϊκή βούληση και όλα είναι καλώς καμωμένα...Εκείνο που είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητό είναι ότι, εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, υπάρχει μία ακόμη πολιτική παράταξη η οποία επιθυμεί την επικράτηση μη δημοκρατικών συνθηκών, στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπου, ακόμη και εάν δεχθούμε πως η μη δημοκρατική διακυβέρνηση δεν αποτελεί επιδίωξη του συνόλου του κόμματος, έχει γίνει προφανές από δηλώσεις και πράξεις τους, πως πρόκειται για μία διακαή επιθυμία μιας σημαντικής και κυρίαρχης ομάδας στελεχών, μέσα στο κόμμα. Μιας ομάδας στην οποία συμπεριλαμβάνονται εμφανέστατα ο σημερινός πρόεδρος, ο νυν γραμματέας καθώς και πλειάδα ηγετικών και προβεβλημένων στελεχών.

Όποιος διαφωνεί με το σκεπτικό, ξεχνά πολλά. Ξεχνά π.χ. τη δημόσια εκφρασμένη αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να καταλάβει μία διαφορετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου μετά την διαφορετική απόφαση, τους "αρμούς της εξουσίας" και πάλι του Τσίπρα, την "αλλιώς" άσκηση της εξουσίας "την δεύτερη φορά αριστερά" του Παύλου Πολάκη και τόσα άλλα...

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την προχθεσινή κορώνα Τζανακόπουλου σε κομματική εκδήλωση, δεν υπάρχει. "Υπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν", είπε με στόμφο και ζέση το Νο2 της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φυσικά, ξεσηκώθηκε σάλος. Οπότε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε ν’ ανασκευάσει. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θέλησε να κάνει την… τριχιά, τρίχα. Πράγμα καθόλου εύκολο, μιας και μόνο να σκεφτεί κανείς πως μίλησε για εκκαθάριση και όχι κάθαρση, φτάνει και περισσεύει για να γίνει κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο το πραγματικό νόημα των λόγων του...

Μέχρι εδώ όμως, όλα είναι καλά. Ζούμε σε Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και στις πραγματικές δημοκρατίες, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού έχουν το απόλυτο δικαίωμα να εκφράζουν τις πολιτικές τους θέσεις, όπως αυτοί νομίζουν. Το πρόβλημα ξεκινά με την ουσιαστική ερμηνεία αυτών των απόψεων. Η οποία ξεκάθαρα παραπέμπει σε μεθόδους Στάλιν, Μάο, Κάστρο, Κιμ Γιογκ Ουν και λοιπών δημοκρατικών… δικτατόρων.

Ακόμη και αυτή η ερμηνεία όμως, δεν θα ήταν μέγα πρόβλημα. Όχι σε μία Δημοκρατία. Αρκεί να ήταν διατυπωμένη ξεκάθαρα και χωρίς πολιτικές φιοριτούρες σαν προπέτασμα καπνού για να μην τρομάζει ο μέσος πολίτης. Αν π.χ. έλεγε η Κουμουνδούρου καθαρά και ξάστερα, "εμείς στοχεύουμε σε μια δικτατορία του προλεταριάτου", ο κάθε ψηφοφόρος θα ήξερε με τι και ποιους έχει να κάνει και θα μπορούσε να πάρει τις αποφάσεις του με πλήρη επίγνωση.

Από την στιγμή όμως που η ηγετική ομάδα κρατά του στόχους της μυστικούς και μόνο όταν πιστεύει ότι οι συνθήκες επιτρέπουν την άγρα… επαναστατικών ψήφων με τις κατάλληλες κορώνες εκφράζεται ελεύθερα, υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα! Εξαιρετικά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα!

Σε μια Δημοκρατία, μπορεί ο καθένας να αισθάνεται σταλίνας (sic), ελεύθερα. Θα γίνει περίγελος, όλοι θα ξέρουν πως διαθέτει περιορισμένες διανοητικές ικανότητες και ένα γενικότερο πρόβλημα συνύπαρξης με την πραγματικότητα, αλλά αυτό εντάσσεται στα δικαιώματά του. Το πρόβλημα αρχίζει την στιγμή που δεν διατυπώνει ξεκάθαρα τις πραγματικές του προθέσεις και προσπαθεί ύπουλα και θρασύδειλα, να διαβρώσει την κοινωνία και την Δημοκρατία. Να τις δηλητηριάσει μέχρι να σαπίσουν βαθιά και να επικρατήσει ο ολοκληρωτισμός.

Αυτό είναι κάτι που κανείς δημοκρατικός πολίτης, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης στο φάσμα του πραγματικού συνταγματικού τόξου, δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιτρέψει!

https://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3542158/to-problima-einai-o-krufostalinismos

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS