Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 114

Υλικά για κοσμήματα,χάντρες,αξεσουάρ,ένδυση - e-xantra.gr

Του Παναγιώτη Θέμελη

Ας φανταστούμε ένα πάζλ που αποτελείται από 10.000 μικρά κομματάκια (πίξελς). Την εικόνα που συντίθεται από τα πίξελς δεν την γνωρίζουμε (δεν την έχουμε δει). Θα προσπαθήσουμε να την συνθέσουμε από τα κομματάκια της για να μπορέσουμε να την δούμε για πρώτη φορά. Επομένως τον τρόπο που συνδυάζονται τα κομματάκια δεν τον ξέρουμε εκ των προτέρων γιατί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ούτε τη σημασία των σχεδίων που περιέχουν, ούτε με ποια άλλα ταιριάζει το καθένα. Αυτά θα τα μάθουμε αφού φτιάξουμε την τελική εικόνα.Αναθέτουμε σε κάποιους που έχουν ειδικευτεί στον τομέα αυτόν να αναλάβουν την διαδικασία και μείς  παρακολουθούμε τις προσπάθειες τους. Τους δίνονται να τοποθετήσουν τα πρώτα 100 κομματάκια. Αυτοί προσπαθούν να πάρουν κάποιες πληροφορίες  από τα σχέδια που είναι χαραγμένα πάνω τους, να συνδυάσουν τις πληροφορίες αυτές και να βγάλουν ένα αρχικό συμπέρασμα για τις πιθανές θέσεις τους. Μετά από κάμποσες αποτυχημένες δοκιμές, καταλήγουν σε μια αρχική εκτίμηση. Αυτό που εμφανίζεται είναι εξαιρετικά ασαφές. Δεν είναι καν εικόνα. Τούς δίνει όμως την δυνατότητα ώστε η επιλογή της νέας 100αδας κομματιών να είναι πιο στοχευμένη.  Δεν επιλέγουν τελείως στην τύχη όπως στα πρώτα 100. Υπάρχει κάποια θεωρία στη βάση της οποίας επιλέγουν.  Ξεκινάει μια νέα διαδικασία τοποθέτησης των νέων κομματιών. Πάλι με λάθη και αποτυχίες. Και κάτι ακόμα. Φευ!!! Διαπιστώνεται ότι για κάποια  από τα κομμάτια της πρώτης 100αδας δεν είχε γίνει σωστή εκτίμηση και δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά. Η νέα τελική τοποθέτηση στην οποία καταλήγουν θα πρέπει να  διορθώνει και τις προηγούμενες ατυχείς. Εμφανίζεται μια νέα εικόνα. Τρόπος του λέγειν εικόνα.  Είναι καλύτερη από την προηγούμενη αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφέστατη. Βοηθάει όμως να δημιουργηθεί μια νέα θεώρηση για τον τρόπο που θα επιλεγούν με μεγαλύτερη επιτυχία τα επόμενα 100. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται και μετά από κάθε προσπάθεια η εικόνα προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο προς την πραγματική.

Δεν ξέρω αν μπόρεσα με αυτό το απλοϊκό  παράδειγμα να σου δείξω το πως διενεργείται  η επιστημονική έρευνα και πως προκύπτουν οι γνώσεις του ανθρώπου για την φύση και τις ιδιότητες της. Μέσα από ένα πολύ μεγάλο αριθμό αποτυχιών και λαθών προκύπτει μια πολύτιμη γνώση.  Από την πρώτη μικρή γνώση του HommoHabilis που έξυσε ένα κλαδάκι και το έκανε μυτερό και κατάλαβε ότι μπορεί με αυτό να κυνηγήσει πιο εύκολα κάποιο θήραμα που θα του εξασφαλίσει φαγητό, μέχρι τη σημερινή παγκόσμια γνώση και τεχνολογία.  Στην οποία περιλαμβάνεται  φυσικά και η σημερινή γνώση της αποστολής μέσω m- RNA μιας πληροφορίας στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που το βοηθά να εξουδετερώσει έναν ιό. Κι όλη αυτή η διαδικασία περνάει  πάντα μέσα από πάμπολλα λάθη και αποτυχίες. Από την γεωκεντρική εικόνα του κόσμου που περιέγραφε ο Αριστοτέλης, ενός κόσμου που αποτελείται από τέσσερεις σφαίρες γύρω από τη γη (γη, ύδωρ, αήρ και πυρ) και την πεμπτουσία  έξω από αυτές, μέχρι την σημερινή θεωρία βαρύτητας του Einstein που μας περιγράφει ένα άπειρο σύμπαν στο χωροχρόνο. Από την εικόνα  του Δημόκριτου που περιγράφει μια ύλη αποτελούμενη από μικρότατα σωματίδια που δεν τέμνονται (άτομα) μέχρι τη σημερινή κβαντική θεωρία των τροχιακών.  Κι αν το θέλεις από το πρώτο εμβόλιο το οποίο ο Edward Jenner δημιουργεί εντελώς εμπειρικά από ιούς δαμαλίτιδας και αποδείχνεται τόσο αποτελεσματικό ώστε να αντιμετωπίζει τον ιό της θανατηφόρας ευλογιάς, (και μάντεψε που το δοκιμάζει για πρώτη φορά … σε ένα 8χρονο αγόρι), μέχρι τα σημερινά m-RNA εμβόλια για τον sars-cov-2 .

Δεν σου ζητάει κανείς να μπεις στην επιστημονική διαδικασία έρευνας. Άλλωστε όλοι επιστήμονες θα γίνουμε ?? Κατά την τρέχουσα και τόσο διαδεδομένη έκφραση άρνησης. Προσωπικά στην δική μου ουτοπία  όλοι οι άνθρωποι θα συμμετέχουν σε κάποια παγκόσμια επιστημονική έρευνα συνεργαζόμενοι με άλλους συνανθρώπους τους από όλο τον πλανήτη.  Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Αυτό που σου ζητείται είναι να μπορείς να παρακολουθείς την λογική της επιστήμης. Να μπορείς να την καταλαβαίνεις για να μπορείς να κρίνεις. Να μπορείς να ξεχωρίζεις και να αντιμετωπίζεις με κατανόηση τις αστοχίες και αποτυχίες των επιστημόνων που προσπαθούν να διερευνήσουν τις λειτουργίες και τις ιδιότητες της φύσης από κείνους που για δικούς τους προσωπικούς λόγους είναι έτοιμοι να ξιφουλκήσουν εναντίον τους στην πρώτη αστοχία.  Να καταλαβαίνεις τα οφέλη που προκύπτουν για την ανθρωπότητα σε κάθε επιστημονική επιτυχία και να μη λοιδορείς τον πνευματικό κόπο που δεν μπορείς εσύ να καταθέσεις , αλλά να στέκεσαι με σέβας σε αυτούς που τον καταθέτουν.

Αν η λογική αυτή  σου είναι τελείως ξένη  και αποκρουστική, αν δεν θέλεις να καταβάλεις ούτε το minimum της προσπάθειας που σου επιτρέπει να παρακολουθείς κριτικά τις επιστημονικές εξελίξεις, τότε φίλε μου σου έχω νέα. Είσαι το πιο ευκολόπιστο θύμα για τον κάθε επιτήδειο που θα επιδιώξει να σου παρουσιάσει εύκολα και άνετα «επιστημονικά συμπεράσματα» που δεν απαιτούν τον παραμικρό κόπο για να τα κατακτήσεις αλλά στα ρίχνει με το κιλό μπροστά σου και σε κάνει να νομίζεις ότι έγινες κάτοχος μιας παγκόσμιας αλήθειας που οι πολλοί ανίδεοι και αφελείς άνθρωποι αγνοούν.  Στην περίπτωση μάλιστα που όλα αυτά συνοδεύονται από  αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα για τον εαυτό σου και τις ανυπέρβλητες ικανότητες σου, τότε είσαι έτοιμος να πάρεις τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που σου δίνουν για πολύτιμα αντικείμενα.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS