Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 343

Κλείνει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα μήνα | Business Daily
Του  Κώστα Χριστίδη*

      Η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα χορηγήσει 500 δις ευρώ υπό μορφή επιδοτήσεων και άλλα 250 δις ευρώ υπό μορφή δανεισμού με ευνοϊκούς όρους αναμένεται να εγκριθεί (ενδεχομένως με μικρές τροποποιήσεις) εντός του επόμενου διμήνου από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πηγή αυτή η Ελλάδα προτείνεται να λάβει 22,5 δις ως επιδοτήσεις και 9,5 δις ως δάνεια.

Επί των ποσών αυτών πρέπει να προστεθούν περίπου 1,5 δις από το πρόγραμμα SURE, 3 δις από το ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους ποσού 4 δις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), πρόσθετη ρευστότητα 12 δις από την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), περαιτέρω ρευστότητα περίπου 10 δις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το λεγόμενο waiver που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, βεβαίως, ποσό 19 δις από το ΕΣΠΑ περιόδου 2021 – 2027. Η συνολική εισροή κεφαλαίων από αυτές τις ευρωπαϊκές πηγές για το διάστημα των επτά επόμενων ετών δυνητικά ανέρχεται στο απίστευτο ποσό των 80 δις ευρώ περίπου και με την κατάλληλη χρήση μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακό άλμα – ρεκόρ.

      Καιρός παντί πράγματι, αναγράφεται στον Εκκλησιαστή της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι καιρός να αποδοθούν ορισμένες ειλικρινείς ευχαριστίες : ένα merci στον Εμμανουέλ Μακρόν και ένα danke στην Άγκελα Μέρκελ. Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο επιτελείο των συνεργατών του για τις διαπραγματεύσεις και τις συνολικές προσπάθειες ενίσχυσης της αξιοπιστίας της Ελλάδας εντός και εκτός συνόρων. Στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά.

      Οι πιο βαθιές ευχαριστίες, όμως, πρέπει να ανατρέξουν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στις πολυετείς προσπάθειές του που οδήγησαν στην ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ την 1η Ιανουαρίου 1981) (Σημειωτέον ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ,  25-28 Ιουνίου 1979, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι ‘’Το ΠΑΣΟΚ διαχωρίζει τις ιστορικές του ευθύνες και [ … ] αποχωρεί από τη Βουλή’’).

      Ας στρέψουμε όμως, την μνήμη μας στον αρχιτέκτονα της ένταξής μας στην ΕΟΚ, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του στο Δημαρχείο του Άαχεν την 4η Μαΐου 1978, είπε, μεταξύ άλλων : [ … ] ‘’Μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς την μορφή, την έκταση και τον ρυθμό της ενώσεως. Δεν μπορεί όμως να υπάρξει λογική αντίρρηση για την ένωση αυτή καθ’ εαυτή, που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ήπειρό μας. [ … ] Πιστεύω ότι και στην περίπτωση της ενώσεως της Ευρώπης, θα ισχύσουν αυτά που έλεγε ο μοναρχικός Σατωμπριάν για τη δημοκρατία : – Μπορείς να την καταπολεμήσεις. Μπορείς να την καθυστερήσεις. Αλλά ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να πεις, η νίκη η τελική θα’ ναι δική της’’. Με τις πρόσφατες εξελίξεις η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, η τελική ‘’νίκη’’, έρχεται πιο κοντά. Εξ ου και η ανάγκη ευχαριστιών προς τους παλαιούς και τους σύγχρονους συντελεστές της.

Νομικός – Οικονομολόγος

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS