Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 970

Του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου*

Μία προσεκτικότερη ανάγνωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, φέρνει στο προσκήνιο κάποια ερωτήματα. Το προβάδισμα της ΝΔ και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής.

Ποιο θα είναι το ποσοστό αυτών που δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν; Άγνωστον. Μπορεί να είναι 30%, αλλά δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το προηγούμενο 45%. Με ποια κριτήρια θα πάνε να ψηφίσουν οι πολίτες, οι οποίοι επτά χρόνια τώρα βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο; Ποια θα είναι η κατάσταση στην Ευρώπη και ποιες εξελίξεις θα σημειωθούν στο μεταναστευτικό και στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας;

Πέρα δε από όλα τα παραπάνω, ένα άλλο ερώτημα που οι πολίτες θα έχουν κατά νου είναι τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση και με ποιους, αν τελικά υπερισχύσει.

Ωστόσο, εκτός από τα ερωτήματα, υπάρχουν και τα γεγονότα, αυτά που αποτυπώνουν οι αριθμοί. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα, όμως, είναι οι τελευταίοι; Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα, Αντώνης Καρακούσης, τα νούμερα θριάμβου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να τα δει κανείς με προσοχή και μακριά από κομματικές στρατεύσεις.

«Παρότι οι διαφορές εμφανίζονται μεγάλες και η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ πανθομολογείται (ουδείς, ούτε οι κυβερνώντες αμφισβητούν τη μεγάλη φθορά του κυβερνώντος κόμματος), τα ποσοστά που εμφανίζεται να λαμβάνει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ξεπερνούν το 30%. Κανονικά, αν ήταν σαρωτική η επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποτυπωνόταν και στα αποτελέσματα των ερευνών. Τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ θα είχαν εκτιναχθεί πάνω από το 30% και θα δημιουργούσαν περιβάλλον ικανό να προσφέρει νίκη αυτοδυναμίας στον κ. Μητσοτάκη.

«Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει υποστηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν από κανέναν ερευνητή. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει επιφύλαξη και σχετική ανασφάλεια ως προς τη νεοδημοκρατική επίδοση στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν. Με άλλα λόγια, το δημοσκοπικό αποτέλεσμα της ΝΔ δεν συνηγορεί -αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον- υπέρ μίας καθολικής και αδιαμφισβήτητης επικράτησης. Δίδει μεγάλο προβάδισμα, είναι αλήθεια, αλλά τίποτε για την ώρα δεν δείχνει ανέφελη νίκη.

«Κατά μία εκδοχή, τα πρωτογενή στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα λεγόμενα αζύγιστα, δείχνουν την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και για τις δύο συγκρουόμενες πολιτικές ομάδες. Έτσι, μερίδα ερευνητών των διαθέσεων της κοινής γνώμης εμφανίζεται ιδιαιτέρως προβληματισμένη για το φαινόμενο, το οποίο δικαιολογείται λόγω της μεγάλης φθοράς στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, αλλά δεν ταιριάζει με την προπαγανδιζόμενη πανηγυρική επικράτηση του κ. Μητσοτάκη».

Επίσης, αρκετοί παρατηρητές δεν γνωρίζουν επακριβώς υπό ποιες συνθήκες ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε εκλογές. Εκτίμησή μας είναι ότι θα προκρίνει το αγαπητό του διχαστικό κλίμα, εκμεταλλευόμενος και τη γενικότερη συγκυρία στην Ευρώπη. Σε μία τέτοια περίπτωση, πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και κυρίως η ΝΔ; Αλλά, ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν υπό ομαλές συνθήκες, ποιες γρήγορες και ουσιαστικές λύσεις έχει προετοιμάσει η ΝΔ, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος;

Στην παρούσα περίοδο, μετά και την πολλαπλή απογοήτευση που προκάλεσε με τη στάση του ο κ. Τσίπρας, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να διακατέχεται περισσότερο από αισθήματα γενικής αμφισβήτησης των πάντων, παρά από αισθήματα εμπιστοσύνης προς τη ΝΔ -η οποία κουβαλά όλα τα αμαρτήματα της προηγούμενης περιόδου και η ανανέωσή της δεν είναι τέτοια που να την απελευθερώνει από τα βάρη του παρελθόντος.

Στο επίπεδο αυτό, λοιπόν, τι έχει να προτείνει η ΝΔ, λαμβάνοντας υπόψη και ποιες ριζικές αλλαγές συμβαίνουν εκτός Ελλάδος;

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS