Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 912

Του Φάνη Ζουρόπουλου*
Ο χάρτης της μεγάλης Ελλάδας, ή της ''Μεγάλης Ιδέας'' όπως την οραματίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και σε ένα μεγάλο βαθμό επέτυχε , μέχρι το 1920 που ο Ελληνικός λαός τον καταψήφισε ,απόφαση που οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή [σε λίγο συμπληρώνονται 95 χρόνια...] το θάψιμο της και το τέλος των ελπίδων του αλύτρωτου Ελληνισμού.

Σαν σύλληψη η ''Μεγάλη Ιδέα'' ήταν καταπληκτική γιατί ''έδενε'' την προνομιακή σχέση της Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την κληρονομία της αρχαίας Ελλάδας που ξεπερνούσε σε ακτινοβολία οποιαδήποτε άλλη ιστορική κληρονομιά στην ευρύτερη περιοχή. Εκδηλώθηκε μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο όταν ο Βενιζέλος είχε εξασφαλίσει την στήριξη των ,τότε, λεγόμενων ''Μεγάλων Δυνάμεων''. Στην ουσία ,συνεπαγόταν την επανίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με την Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα και την επέκταση των συνόρων της Ελλάδας μέχρι εκεί που οριοθετούνται με το κόκκινο χρώμα...... Το 1920 ενώ είχε επιτευχθεί σχεδόν το σχέδιο και ενώ ο στρατός βρισκόταν ακόμα στην Μ. Ασία, ο Ελληνικός λαός στέλνει στο σπίτι του τον Βενιζέλο και επαναφέρει τον βασιλιά, Κωνσταντίνο που ανατρέπει τον σχεδιασμό και εξαπολύει επίθεση στα βάθη της Μικράς Ασίας με στόχο την κατάληψη της Άγκυρας, ενώ είχαμε ήδη την Σμύρνη στην κατοχή μας.... Η πανωλεθρία ήταν σίγουρη και η ανυπολόγιστη καταστροφή που ακλούθησε έβαλε ταφόπλακα στην δημιουργία της ''Μεγάλης Ιδέας''..... ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ να σκεφτούμε πόσες φορές ο εθνικός διχασμός έχει καταστρέψει αυτή την χώρα Και δυστυχώς υποβόσκει και υποδαυλίζεται ακόμα!....

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τ. Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.

Φάνης Ζουρόπουλος
Author: Φάνης Ζουρόπουλος

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS