Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 129

  Πολιτική ορθότητα: περιορισμός του αυθορμητισμού ή εργαλείο κοινωνικής  ισότητας; – the SAFIA Blog

του Αντώνη Δαρζέντα

"Η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων ξεκίνησε στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Αφρικής στα μέσα Μαΐου.

 

Και ξέρουμε ακριβώς από που. Ξεκίνησε συγκεκριμένα από gay άντρες που είχαν πολλαπλές σεξουαλικες επαφές με πολλούς άλλους άντρες (Men who have sex with men) σε 4 ανάλογα φεστιβάλ στο Βέλγιο, στο Βερολίνο, στα Κανάρια νησιά και στη Μαδρίτη.

Η εξάπλωση του στην Αμερική συνέπεσε με τα pride festivals εκεί. Στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο αλλά και στο San Francisco μετά από μεγάλα παρόμοια πάρτυ.

Παρόλα αυτά δεν έγινε καμία κίνηση από τα υγειονομικά όργανα να αναβληθουν τουλάχιστον, ανάλογες εκδηλώσεις μέχρι το Σεπτέμβριο. Και παρότι ήταν και είναι γνωστό ότι αυτές οι συγκεντρώσεις ήταν αυτό που λέγαμε και στον κορονοϊό super spreader events. Και υπήρξε και πλήρης απροθυμία των διοργανωτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μασουσαν τα λόγια τους. "Ναι αλλά μεταδίδεται και αερογενως. Ναι αλλά να μη στιγματίσουμε"

Αλλά η πραγματικότητα των ιών δεν ενδιαφέρεται για τις πολιτικά ορθές "απόψεις" μας περί μετάδοσης του.

"Ναι οποιοσδήποτε μπορεί κολλήσει ευλογιά των πιθήκων Αλλά αυτή τη στιγμή την κολλούν οι gay /bi άντρες. Και αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται μέσω των ανάλογων σεξουαλικών δικτύων. Δεν είναι στιγματισμός να δηλώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Στην ουσία είναι στιγματισμός να την υποβιβάσουμε ". Αυτά ακριβώς λέει η διακεκριμένη επιδημιολογος Meaghan Kall μέλος και αυτή της LGBT κοινότητας.

Και όντως τα στοιχεία είναι συντριπτικά.

Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο δημοσιογράφος και μέλος της Gay κοινότητας της Νέας Υόρκης Benjamin Ryan :

" Η εξάπλωση του ιού - λέει ο Ryan - δεν είναι απλά κυρίως σε Men who have sex with men. Τα επιβεβαιωμενα περιστατικά είναι πάνω από 96 % - σχεδόν αποκλειστικά δηλαδή - στο παραπάνω δημογραφικό γκρουπ.

Αν δείτε στο πρώτο σχόλιο έχω τον πίνακα των περιστατικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα όταν θα τον δείτε. Σχεδόν μόνο άντρες. Που στο καλό είναι η αερογενης και οι υπόλοιποι τρόποι μετάδοσης όταν πάνω από 96 % των περιστατικών είναι άντρες;. ( αρκετά δε περιστατικά σε γυναίκες, είναι σε νοσοκόμες αντίστοιχων μονάδων). Τι αέρας είναι αυτός που προτιμάει τόσο πολύ τους gay άντρες;

Μόλις στα τέλη Ιουνίου το CDC επιτέλους ανακοίνωσε ευθέως ότι η σεξουαλικη συμπεριφορά αντρών που κάνουν σεξ με πολλούς άντρες αποτελεί συμπεριφορά υψηλού κινδύνου

Αυτή τη στιγμή πολλά μέλη της gay κοινότητας επιτίθενται στις υγειονομικές αρχές γιατί δεν τους ενημέρωσαν εγκαίρως.

Και έχουν δίκιο.

Οι ίδιες υγειονομικές αρχές που έκλεισαν επιχειρήσεις, εκκλησίες, εστιατόρια, σχολεία, που απαγόρευσαν πάρτυ υγιών 20χρονων και έριχναν 5χιλιαρα ευρώ πρόστιμο για τον κορονοϊό δεν τόλμησαν να ψελίσουν όχι απαγόρευση, αλλά ούτε καν αναβολή στα πάρτυ Υπερμετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων για να μην "στιγματίσουν"

Δεν είναι στιγματισμός η επιστημονική αλήθεια και την αξίζουν όλοι. Έπρεπε εξ αρχής να επισημανθούν οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όπως κάναμε και στον κορονοϊό.

Δεν στιγματισαμε τους νέους μας όταν τους λέγαμε μην μαζευεστε εκατοντάδες σε πάρτυ.

Εν τω μεταξύ όσο ο ιός κυκλοφορεί, αυξάνει την πιθανότητα να χτυπήσει όπως ήδη έκανε στην Ισπανία ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας όπως ανοσοκαταλμένους. Τέτοιος είναι το πρώτο θύμα στην Ευρώπη.

Να θυμίσω ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική σκοτώνει κυρίως παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα και ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ο ιός, εκτός των γνωστών δικτύων μετάδοσης, μεταδίδεται προς το παρόν τόσο αργά που ουσιαστικά εξαφανίζεται.

Αν μας ξεφύγει ο ιός αυτός θα έχουμε τεράστια ευθύνη γιατί δεν κάναμε εξ αρχής αυτά που έπρεπε για να μην μας πουν ομοφοβικούς. Και τώρα κινδυνεύουν κυρίως αυτοί που υποτίθεται θέλαμε να προστατευσουμε.

Όπως λέει και ο Benjamin Ryan "Οι gay άντρες αξίζουν να ακούσουν την απλή αλήθεια για την ευλογιά των πιθήκων ώστε να δράσουμε ανάλογα. Είμαστε ενήλικοι. Σας παρακαλώ να είστε εντιμοι μαζί μας ."

Και εμείς οι γιατροί δεν ήμασταν εντιμοι εξ αρχής, ούτε με αυτούς, ούτε με τον εαυτό μας.

Μαζί με αυτούς όμως αν ξεφύγει η επιδημία κινδυνεύουν και ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας όπως οι ανοσοκαταλμένοι.

Και οσο κυκλοφορεί ο ιός τόσο αυξάνει η πιθανότητα μιας μετάλλαξης πιο επικίνδυνης ή πιο μεταδοτικής.

Είναι καιρός - έχουμε ήδη αργήσει - να γίνουν :εξαντλητική ενημέρωση του πληθυσμού που κινδυνεύει άμεσα, ευρύς εμβολιασμός αυτών και προσωρινή απαγόρευση εκδηλώσεων που ξέρουμε ότι επαγουν Υπερμετάδοση, ακριβώς όπως κάναμε με τον κορονοϊό.

Ελπίζω να μην είναι η πρώτη επιδημία για την οποία θα είναι υπεύθυνη η πολιτική ορθότητα."

 

 

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS