Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 56


Τα μνημόνια φθάνουν ολοταχώς! Πώς (δεν) θα τα αποφύγουμε | Sofokleousin.gr
1.Ε, και λοιπόν; «Φαγώθηκαν» σε δώδεκα χρόνια  … 1,3 τρισ. ευρώ με λεηλασία της οικονομίας και κοινωνίας που συνεχίζεται!!!

Σε συνέχειες ένα τελευταίο πια (προεκλογική περίοδος γάρ! και  ακατάλληλο νέες εκλογικές σειρήνες γάρ! άρθρο μου που θα αναρτηθεί μόνο στην προσωπική αυτή σελίδα με εφιαλτικά ντοκουμέντα για τη συμφορά που προκλήθηκε στη χώρα στις 4.503 ημέρες και 4.503 αντίστοιχες νύχτες, στα δώδεκα επονείδιστα χρόνια, από πέντε εκλογές, από πέντε πρωθυπουργούς, από τέσσερα μνημόνια, τρεις απειλές για  grexit  έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ), δύο λεονταρισμούς για «σκίσιμο» των  δύο πρώτων Μνημονίων, ένα δημοψήφισμα και ένα τεράστιο πίνακα με δεκάδες αρνητικά  ρεκόρ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία


Πρώτη φωτογραφία πρώτη: Ο Κώστας Καραμανλής που παρέδωσε την  όγδοη, μετά το 1980, «καμένη γη» και στη συνέχεια οι πέντε άλλοι «σωτήρες» μνημονιακοί πρωθυπουργοί με ανακοίνωση του πρώτου Μνημονίου από το Καστελόριζο Γιώργος Παπανδρέου 2010, Λουκάς Παπαδήμος για λίγο,  από το  Ζάππειο Αντώνης Σαμαράς εναντίον του πρώτου Μνημονίου στις 22 Απριλίου 2012,  από την Ομόνοια ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογική ομιλία τον Ιανουάριο του 2015 και από το Θησείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογική ομιλία 4 Ιουλίου 2019), οι οποίοι την «κατέκαψαν, παραδίδοντας ο ένας στον άλλο τις επόμενες ένατη, δέκατη, ενδέκατη, δωδέκατη, δέκατη Τρίτη και, όσον ούπω, τη δέκατη τέταρτη «καμένη γη»!!!


Δεύτερη φωτογραφία: Τα ίδια, όπως το σημερινό άρθρο μου έγραφα και γράφω επί 55 χρόνια και μάλιστα χωρίς λογοκρισία από τον αείμνηστο πρόεδρό μου Χρήστο Λαμπράκη και φωτισμένους διευθυντές μου στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», «Το Βήμα» και «Τα Νέα», μέχρι  στην εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής» του Μάκη Κουρή μετά τη συνταξιοδότησή μου το 2004 και στην εφημερίδα “Kontranews» του αείμνηστου Γιώργου Κουρή που επί τέσσερα χρόνια δεν θέλησε ποτέ να αλλάξει ούτε ένα «κόμμα» από τα σχόλια μου. Τα περισσότερα από τα άρθρα, σχόλια, αναλύσεις και έρευνες τα εγκιβώτισα σε 16 έως τώρα οικονομικά βιβλία στη φωτογραφία μερικά από αυτά  με  τίτλους που, όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, εκπλήσσουν σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία παρουσιαζόταν ως «κεκονιαμένος τάφος». Φυσικά, υπήρχαν και υπάρχουν στρατιές συναδέλφων μου κυρίως των εφημερίδων με μεγάλη δημοσιογραφική και συγγραφική προσφορά που δεν πλούτισαν, δεν έχουν ακίνητα σε όλο τον πλανήτη, δεν μένουν στην Κηφισιά και άλλες περιοχές πλουσίων, αλλά σε φτωχές, όπως ο γράφων…

Του Δημήτρη Στεργίου

Μερικά εφιαλτικά ντοκουμέντα του σημερινού άρθρου


-Μέσο ατομικό εισόδημα: Από 13.505 ευρώ το 2009 πήγε στα 10.041 ευρώ είχε πάει και στα 8.879 ευρώ το 2014! το 2020!


-Κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού:  Το 2009  το ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού ή ο ελληνικός  πληθυσμός  που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν  27,6% ή 3.007.000 άτομα. Το 2014  πήγε στο 36,0% ή 3.885.000 άτομα το 2020 τελευταία γνωστά στοιχεία σε 28,9% ή 3.044.000 άτομα


-Κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις  (κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις)  Το 2009 ήταν 19,7%, το 2012 ήταν 23,1%, το 2014 ήταν 23,1%, το 2018 ήταν  18,5% και το 2020 ήταν 17,7%.


-Βάθος (χάσμα) φτώχειας αφορά εισοδηματική κατάσταση ατόμων που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας:  Το 2009  ήταν 24,1%, το 2012 ανέβηκε στο 29,9%, το 2014 επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο 31,3%  και από το 2018 συρρικνώνεται 2018: 29,1% και 2020: 27,3%.


- Οι πιο φτωχές Περιφέρειες της χώρας (πάνω από το μέσο εθνικό ποσοστό 17,7%) είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 27%, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 26,1%, της Δυτικής Μακεδονίας 25,3%, της Κεντρικής Μακεδονίας 21,7%, του Βορείου Αιγαίου 21,4%, της Πελοποννήσου 20,4% και της Στερεάς Ελλάδος 19,9%.


-Δημόσιο χρέος σε δις. ευρώ:  Το δημόσιο χρέος  που παραδόθηκε το 2009 και που δεν ήταν «βιώσιμο» και «ανησύχησαν» οι «δανειστές» ήταν  299,7 δις. ευρώ και το 2021  … 353 δις. ευρώ. Αν προστεθεί και το ποσό του άγριου «κουρέματος» της ιδιωτικής περιουσίας που έγινε το 2012, δηλαδή 51,8 δις. ευρώ, το χρέος θα ήταν σήμερα … 404,8 δις. ευρώ (αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών και των … γενεών!!!

-Δημόσιο χρέος ως % του ΑΕΠ: Το «μη βιώσιμο» δημόσιο χρέος,   το 2009 παραδόθηκε στα 129,8 % του ΑΕΠ, το 2011 από τον Γιώργο Παπανδρέου  στο 170,6 % του ΑΕΠ,  το 2014 από τον Αντώνη Σαμαρά στο 179,7% του ΑΕΠ, το 2018 από τον Αλέξη Τσίπρα στο  181% του ΑΕΠ και το 2021 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο  193,3% (το 2020 είχε φτάσει στο … 206,3% του ΑΕΠ αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών!!!. Δηλαδή, κάθε πέρσι και … καλύτερα!!!

-«Φαγώθηκαν» … 1,3 τρις. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο εισέρευσαν  στα δημόσια ταμεία με τη μορφή φόρων, δανείων και κοινοτικών κονδυλίων μόνο 1 περίπου τρισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα  300 περίπου δισ. ευρώ ήταν ελλείμματα που καλύπτονταν πάλι με δάνεια!!!
Στις 16 Ιουνίου στο Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της επαίσχυντης για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα  «ενισχυμένης εποπτείας», το οποίο αποτελεί ας μη γελιόμαστε! ένα  άτυπο «κρυφό»  τέταρτο Μνημόνιο, του οποίου η εφαρμογή  κακοποιήθηκε με τη δημοσιονομική ευελιξία, τη δημοσιονομική ελαστικότητα δηλαδή  που επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Μαρτίου του 2020 με την ενεργοποίηση της ρήτρας ή, καλύτερα, της γενικής ρήτρας  διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λόγω του μείζονος κλυδωνισμού  που προκάλεσε η υγειονομική κρίση  στην οικονομία με τον γνωστό  σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλο, φυσικά,  που δεν ήθελε η  κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε ελληνική κυβέρνηση για δημοσιονομική κραιπάλη και παροχές προς  πάντα αιτούντα δικαιούχο ή μη κυρίως!.


Σημειώνω ότι η  ρήτρα διαφυγής, όπως ορίζεται στον Κανονισμό  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  διευκολύνει τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών σε περιόδους σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η  γενική ρήτρα διαφυγής παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα για την κατάλληλη αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης, εντός των προληπτικών και διορθωτικών διαδικασιών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


Έτσι, ύστερα από 4.503 ημέρες, δώδεκα χρόνια, πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, πέντε πρωθυπουργούς, τέσσερα Μνημόνια,  τρεις απειλές για grexit  (έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, δύο λεονταρισμούς για «σκίσιμο» των  δύο πρώτων Μνημονίων, ένα δημοψήφισμα και ένα εφιαλτικό  αποτέλεσμα  με τη συνεχιζόμενη  συμφορά στην ελληνική οικονομία και τη χώρα, στις 22 Αυγούστου του 2022 θα «βγει» η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία στην οποία άφησε τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας  στις 21 Αυγούστου του 2018, αφού είχε υπογράψει το  2015 προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα … σκίσει» το δεύτερο!!! το ταραχώδες εξάμηνο του ίδιου έτους το τρίτο Μνημόνο. Το δεύτερο είχε υπογράψει  το 2012 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κι εκείνος στις περιβόητες  «Ζαππειάδες» 1,2,3 ομιλίες του είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει το πρώτο, που ανακοίνωσε στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός του «Λεφτά Υπάρχουν» Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο  περιγράφοντας  ένα …  ταξίδι για την … Ιθάκη  διάρκειας τριών ετών, όπως είχε  υποσχεθεί, αλλά τελικά ξεπέρασε και τη δεκαετή διάρκεια της … «Οδύσσειας»!!! Και σε όλη αυτήν περίοδο, τρώγοντας  τον γνωστό «κομματικό» λωτό ξεχάστηκαν «σύντροφοι», χάθηκαν σύντροφοι και μαζί η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά.


Κι όμως, παρά τη συμφορά που χτύπησε και θα χτυπά τη χώρα για δεκαετίες πληρώνει ο ελληνικός λαός για την εξόφληση των δανείων έως 10 δις. ευρώ ετησίως έως το 2071!,  αν αφήσουν και οι επόμενοι διαχειριστές που είναι το πιο σίγουρο! την ελληνική οικονομία   να μη λειτουργεί ορθολογικά,  δηλαδή να μην εφαρμόζονται οι απλοί αλλά πολύ φιλέκδικοι οικονομικοί νόμοι,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοστάκης  και υπουργοί του το έριξαν σε πανηγυρισμούς, αντί να  κάνουν  έναν απολογισμό ξορκίζοντας μάλιστα τις λέξεις «ενισχυμένη εποπτεία». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:


 «Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της».


Τα πιστεύετε όλα αυτά;  Διότι, όταν επί δώδεκα χρόνια  οι δανειστές έρχονταν για έλεγχο μετά γνωστά ευτράπελα!  τέσσερις φορές τον χρόνο και τώρα μόνο δύο  δηλαδή οι κυβερνήσεις τελούσαν υπό ασφυκτικό έλεγχο και  όταν η χώρα μας πλέον ανά εξάμηνο  και όχι πυκνότερα, και πάντα οι «επάρατοι» δανειστές»  εντόπιζαν ελλείμματα ή άθικτα πολλά υπεσχημένα προαπαιτούμενα για τις δόσεις και πρότειναν να γνωστά  επώδυνα «ισοδύναμα» μέτρα για να αποφευχθεί νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός, τώρα σίγουρα θα γίνει «πάρτι» και μάλιστα με «όργια» (εκλογές γάρ εν όψει! με τις γνωστές  προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για τάχα «φοροελαφρύνσεις»,  για επιδοτήσεις, για επιχορηγήσεις και άλλα μέτρα «ανακούφισης»  νοικοκυριών, εργαζομένων και … αδυνάτων από απελπιστικά άδεια όπως μονίμως τα τελευταία 40 χρόνια!  δημόσια ταμεία.

Εφιαλτικά ντοκουμέντα


Σπεύδω να σημειώσω για να μην παρεξηγηθώ ότι  αυτή η απογοητευτική διαπίστωση με την οποία «λούζονται» όλες οι παραπάνω γραμμές  επιβεβαιώνονται από στοιχεία λεπτομερών πινάκων που έχω καταρτίσει για την περίοδο αυτή και που περιλαμβάνονται   στο υπό έκδοσιν βιβλίο μου «Η Κατάρα:  1980 1994», οι οποίοι για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να αναρτηθούν. Αντί των πινάκων αυτών θα παραθέσω  σε συνέχειες «τηλεγραφικά» χαρακτηριστικά στοιχεία για «κατορθώματα» των πέντε κυβερνήσεων στα δώδεκα αυτά εφιαλτικά χρόνια.  Το ξέρω ότι οι αριθμοί κουράζουν, αλλά  και διδάσκουν συνάμα:


-Μέσο ατομικό εισόδημα: Από 13.505 ευρώ το 2009 πήγε στα 10.676 ευρώ το 2012, στα 8.879 ευρώ το 2014, στα 9.034 το 2018 και στα 10.041 ευρώ το 2020. Δηλαδή,  λεηλατήθηκε κατά  3.000 ευρώ κατά τη δωδεκαετή  περίοδο των «σωτήριων» Μνημονίων!


-Κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού:  Το 2009  το ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού ή ο ελληνικός  πληθυσμός  που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν  27,6% ή 3.007.000 άτομα. Το 2012 παραδόθηκε  από Γιώργο Παπανδρέου σε ποσοστό 34,6% ή 3.795.000 άτομα, το 2014 από τον Αντώνη Σαμαρά  σε 36,0% ή 3.885.000 άτομα, το 2018 από τον Αλέξη Τσίπρα  31,8% ή 3.349.000 άτομα και το 2020 (τελευταία γνωστά στοιχεία) σε 28,9% ή 3.044.000 άτομα.  Δηλαδή,  στα ίδια περίπου επίπεδα του «επάρατου» 2009!


-Κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις  αφορά άτομα  με διαθέσιμο εισόδημα  χαμηλότερο του 60% του εθνικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος:  Στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος φτώχειας το 2009 ήταν 19,7%, το 2012 ήταν 23,1%, το 2014 ήταν 23,1%, το 2018 ήταν  18,5% και το 2020 ήταν 17,7%. Υπενθυμίζω ότι κοινωνικά επιδόματα είναι η κοινωνική βοήθεια Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα θέρμανσης, επίδομα στέγασης, εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, καθώς και οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, παροχές παλιννοστούντων, προσφύγων, αποφυλακισμένων, τοξικομανών, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, βοηθήματα για αντιμετώπιση πρώτων αναγκών ατόμων πληγέντων από σεισμό, πλημμύρα κλπ.), τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα/βοηθήματα ανεργίας, τα επιδόματα/βοηθήματα ασθένειας, τα επιδόματα/βοηθήματα αναπηρίας - ανικανότητας και οι εκπαιδευτικές παροχές.  Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις παραπάνω κοινωνικές  ανέρχεται σε 48,3% δηλαδή στο μισό σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού,  ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 23,5%. Έτσι, Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται σε 17,7%, ως εκ τούτου διαπιστώνεται ότι τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες (αντιθέτως στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συμβολή τους είναι σχεδόν διπλάσια, διότι  η διάθεσή τους γίνεται με πραγματικά εισοδηματικά και άλλα δηλούμενα κριτήρια!!!. Επίσης,  οι συντάξεις συμβάλουν στη μείωση κατά 24,8 ποσοστιαίες μονάδες. Το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων μειώνει το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας κατά 30,6 ποσοστιαίες μονάδες!


-Βάθος (χάσμα) φτώχειας αφορά εισοδηματική κατάσταση ατόμων που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας):  Το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 24,1%, το 2012 ανέβηκε στο 29,9%, το 2014 επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο (31,3%)  και από το 2018 συρρικνώνεται 2018: 29,1% και 2020: 27,3%.


- Οι πιο φτωχές Περιφέρειες της χώρας: Ύστερα από δώδεκα εφιαλτικά χρόνια, πέντε Περιφέρειες εξακολουθούν  να είναι με αυξημένα μάλιστα ποσοστά οι πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδος, δηλαδή παρουσιάζουν ποσοστό φτώχειας μεγαλύτερο από το εθνικό ποσοστό 17,7%.  Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρουσιάζει ποσοστό φτώχειας 27%, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 26,1%, της Δυτικής Μακεδονίας 25,3%, της Κεντρικής Μακεδονίας 21,7%, του Βορείου Αιγαίου 21,4%, της Πελοποννήσου 20,4% και της Στερεάς Ελλάδος 19,9%.


-Δημόσιο χρέος σε δις. ευρώ:  Το δημόσιο χρέος  που παραδόθηκε το 2009 και που δεν ήταν «βιώσιμο» και «ανησύχησαν» οι «δανειστές» ήταν  299,7 δις. ευρώ. Το 2011 παραδόθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο στα  355,7 δις. ευρώ + 56 δις. ευρώ.  Το 2014, ο Αντώνης Σαμαράς το παρέδωσε στα  319,2 δις. ευρώ -36,1 δις. ευρώ , αλλά προσθέσουμε τα  51,8 δις. ευρώ το «κούρεμα» , δηλαδή τη μεγαλύτερη λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας που έγινε ποτέ, τότε το χρέος θα ανερχόταν  στα 371,8 δις. ευρώ, που είναι αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών +16,1 !!! . Υπενθυμίζω ότι από το «κούρεμα» που έγινε τάχα για να μειωθεί το χρέος,  ο Σαμαράς εισέπραξε 140 δις. ευρώ, αλλά διέθεσε μόνο 51,8 δις. ευρώ (τα άλλα πήγαν για  διάφορα … «βερεσέδια»!, χωρίς να παρέμβει ο εισαγγελέας!  Ο Αλέξης Τσίπρας το παρέδωσε στα  335 δις. ευρώ το 2018 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στα … 353 δις. ευρώ με στοιχεία του 2021, διότι για το 2022 υπάρχουν απλώς προβλέψεις, οι οποίες ουδέποτε επαληθεύονται!!!. Εννοείται  ότι στα αντίστοιχα ποσά πρέπει να προστεθεί και το ποσό του «κουρέματος» 51,8 δις. ευρώ. Δηλαδή, το 2021, το χρέος θα ήταν … 404,8 δις. ευρώ αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών και των … γενεών!!!


-Δημόσιο χρέος ως % του ΑΕΠ: Το «μη βιώσιμο» δημόσιο χρέος,   το 2009 παραδόθηκε στα 129,8 % του ΑΕΠ, το 2011 από τον Γιώργο Παπανδρέου  στο 170,6 % του ΑΕΠ,  το 2014 από τον Αντώνη Σαμαρά στο 179,7% του ΑΕΠ, το 2018 από τον Αλέξη Τσίπρα στο  181% του ΑΕΠ και το 2021 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο  193,3% (το 2020 είχε φτάσει στο … 206,3% του ΑΕΠ αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών!!!). Δηλαδή, κάθε πέρσι και … καλύτερα!!!


Κι όλα αυτά έγιναν σε μια δωδεκαετή περίοδο κατά την οποία, όπως θα γράψω αναλυτικότερα στο επόμενο σημείωμα, «φαγώθηκαν» … 1,3 τρις. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο εισέρευσαν  στα δημόσια ταμεία με τη μορφή φόρων, δανείων και κοινοτικών κονδυλίων μόνο 1 περίπου τρις. ευρώ. Τα υπόλοιπα  300 περίπου δις. ευρώ ήταν ελλείμματα που καλύπτονταν πάλι με δάνεια!!!


Στο επόμενο: Κι άλλα εφιαλτικά ντοκουμέντα για τα «κατορθώματα» των μνημονιακών κυβερνήσεων που ζητούν ξανά την ψήφο μας.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS