Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 47

Καμένη γη – The Analyst

Το μυαλό μας κι έναν … Λύρο και … Χατζηδάκη!

Ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πήγε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ζήτησε όπως … όλοι! να γίνει «κούρεμα» των προσαυξήσεων και ρύθμιση της υπέρογκης οφειλής της Κοινωφελούς Επιχείρησης  από ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ σε … 240 δόσεις, διαμοιράζοντας και οι δύο «τα ιμάτια» των φορολογουμένων και οδηγώντας τη χώρα προς το πέμπτο Μνημόνιο!

Του Δημήτρη Στεργίου

Φωτογραφία: Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κώστας Λύρος χαρούμενοι που … λογαριάζουν χωρίς τους φορολογούμενους που πληρώνουν τα «σπασμένα» τους και  λοιδορούντες του δανειστές από τους οποίους επαιτούμε δάνεια που θα τα πληρώνουμε ετησίως περίπου 10 δις. ευρώ  έως το … 2071 για γίνουν αυτοί κι άλλοι πολλοί άλλοι … υπουργοί και δήμαρχοι…Σε προηγούμενο σχόλιο είχα γράψει ότι, αν τελικά δεν βρεθεί κάποιος να κάνει την ελληνική οικονομία να λειτουργήσει ορθολογικά, δηλαδή να εφαρμόζονται οι σκληροί και φιλέκδικοι οικονομικοί νόμοι, την έξοδο από την «ενισχυμένη εποπτεία» θα ακολουθήσει γρήγορα  ένα  … πέμπτο Μνημόνιο και μια ακόμα, 14η,  «καμένη γη» μετά το 1980. Και αμ έπος, αμ έργον δια στόματος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του δημάρχου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου Κώστα Λύρου.

Διάβασα, λοιπόν,  την ίδια ημέρα που αναρτήθηκε το παραπάνω σχόλιο ένα κείμενο που συνοδευόταν από χαρούμενη φωτογραφία, ότι ο  Κώστας Λύρος  επισκέφθηκε τον υπουργό Εργασίας,  σε μια προσπάθεια να βρει λύση αναφορικά με τις υπέρογκες οφειλές της κοινωφελούς εταιρίας του Δήμου προς τον ΕΦΚΑ, το πρώην ΙΚΑ, δηλαδή. Στη συνάντηση αυτή, όπως διάβασα, συζητήθηκαν  θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του κ. Χατζηδάκη , τα οποία , όπως πάλι διάβασα,  ταλανίζουν το Δήμο με κορυφαίο τα δυσβάσταχτα χρέη, όπως πάλι διαβάζω,  της Κοινωφελούς Επιχείρησης, της οποίας, όπως διάβασα ξανά,  απειλείται  η  βιωσιμότητά της. Όπως διάβασα και ξαναδιάβασα, ο Κώστας Λύρος, ο δήμαρχος, ο υπεύθυνος διαχειριστής των φορολογικών εσόδων που παίρνει μέσω του ΚΑΠ  περίπου τρία δισ. ευρώ ετησίως  μόνο στους Δήμους! για την «αυτοδιοίκηση» της περιοχής του,  είπε στον υπουργό, τον άλλο διαχειριστή εθνικών πόρων, δανείων και κοινοτικών κονδυλίων,  ότι,  παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές ποιες προσπάθειες;  δεν κατέστη δυνατό μέχρι τώρα να γίνει ρύθμιση της οφειλής της υπέρογκης  οφειλής στο ΕΦΚΑ  σε 240 δόσεις και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και  ζήτησε, όπως με  αγανάκτηση διάβασα,  να υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στη ρύθμιση των 240 δόσεων κατ΄ εξαίρεση!

‘Όπως διάβασα πάλι με οργή, ο αρμόδιος διαχειριστής εθνικών και δανειακών πόρων και κυρίως των 20 δισ. ευρώ με τα οποία επιχορηγείται ο δυστυχής ΕΦΚΑ πρώην κακόμοιρος  ΙΚΑ!!! «άκουσε  με προσοχή τα επιχειρήματα του κ. Λύρου και εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα του δημάρχου». Και αμέσως ανεφώνησα με απελπισία και τρόμο ότι  πάμε ολοταχώς  για πέμπτο Μνημόνιο, για νέα ενισχυμένη και σκληρότερη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε νέα Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος και, φυσικά, σε οριστικό grexit! Διότι τα παθήματα  σαράντα ετών και ιδιαίτερα τα εγκληματικά λάθη των τελευταίων δώδεκα μνημονιακών ετών δεν έγιναν μαθήματα και ταλαιπωρείται η χώρα, οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες  για μια «χούφτα» ψήφων.

Αν, λοιπόν, ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν σοβαρός  και υπεύθυνος υπουργός και, κυρίως, συνετός και χρηστός διαχειριστής των 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον  με τα οποία επιχορηγούν τον ΕΦΚΑ οι φορολογούμενοι και των τριών δις. ευρώ με τα οποία επιχορηγούν πάλι οι φορολογούμενοι την τοπική αυτοδιοίκηση τα και τον Κώστα Λύρο, θα έπρεπε την ίδια στιγμή να αντιδρούσε  και να έλεγε στον δήμαρχο ευγενικά τα ακόλουθα:

-Δήμαρχε, γνωρίζετε ότι  δεν αποδίδετε  στον ΕΦΚΑ παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές  εργαζομένων στην Κοινωφελή Επιχείρηση που ανήκει στον Δήμο!

-Δήμαρχε, γνωρίζετε ότι  όταν  ένας κοινός θνητός, μικρός  ιδιώτης επιχειρηματίας, ψιλικατζής, έχει τέτοια και άλλα χρέη δεν παίρνει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και κλείνει;

-Δήμαρχε, εσείς, ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πώς παίρνει τις επιχορηγήσεις και άλλους πόρους; Προσκομίζετε  ασφαλιστική ενημερότητα;
 
-Δήμαρχε, υπάρχει ο  Νόμος. 4674/2020 της Νέας Δημοκρατίας! για λύση κλείσιμο  της Κοινωφελούς επιχείρησης, αφού δεν μπορεί να πληρώσει ακόμα και τις ασφαλιστικές εισφορές!

-Δήμαρχε,  υπάρχουν  πάλι οι  Νόμοι 4443/2010 και  3463/2006, οι οποίοι ορίζουν  ότι  για  εταιρεία  οργανισμού τοπικής   «απαλείφονται κάθε μορφής πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις ή τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής από τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και ο Δήμος αναλαμβάνει μόνο την κύρια οφειλή».

-Δήμαρχε, για να γίνουν όλα αυτά που ζητάτε πρέπει να εφαρμοστούν οι παραπάνω και άλλοι Νόμοι. Γι΄ αυτό ψηφίζονται. Για να εφαρμόζονται, όπως γίνεται σε μιαν πραγματικά ευνομούμενη Πολιτεία!

-Δήμαρχε, δηλαδή τότε μόνο την κύρια οφειλή προς τον ΕΦΚΑ να πληρώσει ο Δήμος ή εσείς ο … ίδιος!

-Δήμαρχε, μια συνετή και χρηστή διαχείριση εθνικών πόρων και δανειακών κεφαλαίων απαιτεί η εξυγίανση μιας υπερχρεωμένης (και μάλιστα με οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ!!! δημοτικής επιχείρησης να γίνεται ύστερα από οικονομική αξιολόγηση βάση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως εκτίμηση της οικονομικής της κατάστασης από τους ορκωτούς λογιστές, εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης, έγκριση του προγράμματος από την τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή, έλεγχος του προγράμματος από  τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα μέλος της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτά πρέπει να γίνουν κι όχι «μπάτε σκύλοι κι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε», κύριε δήμαρχε.

-Δήμαρχε, θυμίζω ότι το 2010, δηλαδή  τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι  50 περίπου Δήμοι της Ελλάδος έχουν χρέη έφταναν έως και τα 130 εκατ. ευρώ ο καθένας!!! τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία  αφορούσαν δάνεια από τράπεζες, από το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, κατασκευαστικές εταιρίες κτλ. στον κατάλογο αυτόν δεν συμπεριλαμβανόταν ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου!

-Δήμαρχε, το 2012, όταν υπογράφτηκε το δεύτερο Μνημόνιο, ο τότε υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα έναν ατέλειωτο κατάλογο  υπερχρεωμένων Δήμων επί συνόλου τότε 325 Δήμων  με τεράστιες οφειλές  μεγαλύτερες από τα τακτικά έσοδα που εξασφάλιζαν από τους φορολογούμενους!!! πάντως ούτε στον κατάλογο αυτόν ήταν ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου!.

Δήμαρχε, θυμίζω ότι τότε ο παραπάνω υπουργός δήλωσε ότι οι Δήμοι αυτοί θα ελεγχθούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν απαιτείται να μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ή  θα επιβληθούν  άμεσα με βάση υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί,  οι εξής ποινές: Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και των συμβάσεων, πάγωμα ορισμένων κωδικών όπως για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κλπ, πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης, υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο.

-Δήμαρχε, τα λέω όλα αυτά διότι δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά. Απλώς συνεχίστηκε η ίδια ολέθρια τακτική της ανάληψης  ή διαγραφής χρεών που πήγαινε απευθείας σε αύξηση του δημόσιου χρέους και οδηγήθηκε η χώρα στην υπογραφή του τρίτου και τέταρτου Μνημονίου που λένε ότι θα τελειώσει στις 22 Αυγούστου 2022, αλλά τα ελληνικά νοικοκυριά θα πληρώνουν έως το … 2071 για την αποπληρωμή των δανείων των 350 δις. ευρώ 10 δις. ευρώ κατά μέσον όρο τον χρόνο.

-Δήμαρχε, δεν έχει αντέχει άλλο η ελληνική οικονομία, τα ελληνικά νοικοκυριά, να πληρώνουν οι φορολογούμενοι  τα «βερεσέδια» των Δήμων, των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, τα οποία από το 1993 αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά  200 δις. ευρώ ή κατά  140 ποσοστιαίες μονάδες.

-Δήμαρχε, το χρέος αυτό, χωρίς τα «βερεσέδια» αυτά σήμερα θα ήταν  100 δις. ευρώ και όχι 353 δις. ευρώ! ή 60% του ΑΕΠ, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι 200% του ΑΕΠ.

Αυτά περίμενα να έλεγε ένας σοβαρός, συνετός διαχειριστής εθνικών πόρων, δανειακών κεφαλαίων και κοινοτικών πόρων αρμόδιος υπουργός στον δήμαρχο και όλοι οι άλλοι αρμόδιοι υπουργοί στους άλλους … Λύρους…

Αμ δε!

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS