Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 51Βουλευτικές εκλογές: Πως διαμορφώθηκε ο χάρτης της Γαλλίας στον πρώτο γύρο  - OTA VOICE

Οι διαβουλεύσεις Μακρόν - Το πιεστικό δίλημμα για την Αριστερά

Γαλλία: Διαβουλεύσεις παντός τύπου και σε όλα τα επίπεδα μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ημέρα διαβουλεύσεων παντός τύπου και σε όλα τα επίπεδα σήμερα στη Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, δίνοντας έτσι, τουλάχιστον προς το παρόν, τέλος στη φιλολογία των τελευταίων δυο ημερών περί επικείμενης αντικατάστασής της, συναντάται σήμερα με έξι πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το μεσημέρι, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, είχε γεύμα εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.Αντικείμενο των συζητήσεων του προέδρου Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα και με κάποιους αύριο είναι, σύμφωνα με το προεδρικό Μέγαρο, η διερεύνηση των προθέσεών τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που δεν έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Τόσο οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι σύμμαχοι του Μελανσόν Σοσιαλιστές δεν άφησαν περιθώρια συζητήσεων για ευρύτερες συνεργασίες, σημειώνοντας όμως πως δεν υπάρχει αδιέξοδο.

Γαλλία: Το πιεστικό δίλημμα της Αριστεράς

Στο μεταξύ, και ενώ ολοκληρώνεται η άφιξη και η καταγραφή των νέων μελών της Εθνοσυνέλευσης, η Λαϊκή Ένωση, η συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα. Αν, όπως συμφώνησαν προεκλογικά, προχωρήσει το κάθε κόμμα της παράταξης στη σύσταση δίκης του κοινοβουλευτικής ομάδας τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδειχτεί το κόμμα της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν που κέρδισε περισσότερε έδρες από την Ανυπότακτη Γαλλία, το μεγαλύτερο από τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας.

Ο Μελανσόν πρότεινε ήδη δημοσίως να ακυρωθεί η προεκλογική συμφωνία και να υπάρξει ενιαία αριστερή ομάδα, προκαλώντας τους πρώτους ενδοπαραταξιακούς τριγμούς.

Σήμερα ο Μελανσόν «συνόδευσε» τους βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας στην εν σώματι άφιξή τους στην Εθνοσυνέλευση. Ο Αρχηγός της Λαϊκής Ένωσης, ο οποίος δεν θέλησε να εκλεγεί βουλευτής, από αύριο δεν θα έχει δικαίωμα εισόδου. Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα που είχαν δικαίωμα εισόδου τόσο οι ερχόμενοι όσο και οι απερχόμενοι βουλευτές, όπως ο Μελανσόν.

https://www.athensvoice.gr/world/762721-gallia-ekloges-imera-politikon-diavoyleyseon-se-ola-ta-epipeda

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS