Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 153

Σας έχω σιχαθεί.. Του Θοδωρή Γιάνναρου & ΑΥΤΟ το Σάββατο μαζί με το  Κεφάλαιο – Mikrometoxos.gr

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Σίγουρα δεν είναι κάτι νέο, ότι οι όποιες προθέσεις και οι θεωρητικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές η λειτουργία τους, ανεξάρτητα από τα ευχολόγια, είναι αποσπασματικές, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη συζήτηση,  έχουν δημιουργήσει θλιβερές εικόνες σε πολλά νοσοκομεία. Επιπλέον, οι κανόνες λειτουργίας των νοσηλευτικών δομών της χώρας, υπάρχουν μεν στα χαρτιά, αλλά καταστρατηγούνται ή δεν λαμβάνονται καν υπ’ όψιν… Πολλά νοσοκομεία λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο και βασίζονται στην "ενσυναίσθηση” του ιατρονοσηλευτικού τους προσωπικού! Φθάνει όμως αυτό, ώστε οι ασθενείς να είναι ασφαλείς και να τυγχάνουν της περίθαλψης εκείνης που αρμόζει σε πολίτες μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως;



Δεν θα ψάξω να ανακαλύψω δολοφόνους, ανεπαρκείς γιατρούς, η εξιλαστήρια θύματα, ούτε σκοπός μου είναι να στοχοποιήσω κάποιους  -δεν είναι δική μου δουλειά αυτή, ούτε με ενδιαφέρει να πράξω κάτι τέτοιο! Θα μείνω μόνο σε αυτά που γνωρίζω και σε κάποια άλλα που ενώ είναι νομοθετημένα, δεν ακολουθούνται από το "σύστημα”, με αποτέλεσμα, οι ασθενείς να βρίσκονται αρκετές φορές αβοήθητοι και οι δικοί τους άνθρωποι να νιώθουν απόγνωση και θυμό. Αρκετές φορές  -δεν είναι κρυφό άλλωστε, η περίθαλψη των ασθενών είναι εκτός κανόνων ιατρικής δεοντολογίας, έρμαιο ενός σαθρού συστήματος και της αδιαφορίας κάποιων εκ των λειτουργών του και πολύ μακριά από το GHP (Good Hospital Practice).

Ας ξεκινήσουμε με την θλιβερή ιστορία, που όλους μας κατά κάποιον τρόπο, μας έχει στοιχειώσει  -το θέμα του θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα! Δεν θα αναλωθώ σε λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν μετά θάνατον, που μας προσβάλουν και ως χώρα και ως κοινωνία!

Το τρίτο κοριτσάκι  -η Τζωρτζίνα, μόλις εννέα ετών, στα οκτώ της χρόνια μετά από ανακοπή καρδιάς και επαναφορά της στη ζωή, είχε μείνει παραπληγική! Αυτά που συνέβησαν από τότε μέχρι τον θάνατό της είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους! Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό και η κατάθεση μιας νοσηλεύτριας το έφερε στην επιφάνεια, είναι το γεγονός, πως παρ’ ότι η συγκεκριμένη οικογένεια είχε ήδη χάσει δύο παιδιά  αδελφάκια της Τζωρτζίνας… λόγω ανεξήγητων θανάτων, το νοσοκομείο είχε επιτρέψει στην μητέρα, η οποία, τώρα  είναι η Νο1 ύποπτη για τον θάνατο των παιδιών, να σιτίζει μέσω της "γαστροστομίας” το κοριτσάκι, χορηγόντας μέσω αυτής της οδού…  και τα φάρμακα! (Η γαστροστομία είναι ένας μαλακός, πλαστικός σωλήνας σίτισης από το εξωτερικό κοιλιακό τοίχωμα στο εσωτερικό του στομάχου).

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι, γιατί το νοσοκομείο παρέβλεψε τον υφιστάμενο νόμο που ρητά αναφέρει, πως η χορήγηση φαρμάκων σε ασθένειες εντός του νοσοκομείου, γίνεται μόνο από το εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ποτέ από τους συγγενείς. Αυτό συμβαίνει για να διασφαλιστεί πως οι ασθενείς λαμβάνουν την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή στις σωστές δοσολογίες, τη σωστή ώρα, αλλά και προκειμένου να προληφθούν πιθανές κακόβουλες ενέργειες!

Είπε λοιπόν η νοσηλεύτρια: "Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν γονέα να χορηγήσει φάρμακο στο παιδί του εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι ξέρει πώς να το χορηγήσει. Κάποια από τα παιδιά που νοσηλεύονται έχουν χρόνια προβλήματα και η χορήγηση των φαρμάκων συνεχίζεται και μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Στο σπίτι δεν υπάρχει δυνατότητα να βρίσκεται κάποιος νοσηλευτής που να χορηγεί τα φάρμακα και έτσι τα δίνουν οι γονείς, που μαθαίνουν να χορηγούν τα φάρμακα στο παιδί τους.


Από πρώτης άποψης μια χαρά ακούγεται! Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους σε δύσκολες καταστάσεις, ειδικά στο σπίτι. Όμως… υπάρχει ένα τεράστιο όμως… Αυτό το κάνουν οι γονείς εκτός νοσοκομείου, αν δεν έχουν την οικονομική άνεση να καλούν εξειδικευμένο νοσηλευτή κατ’ οίκον! Στο νοσοκομείο όμως, οι γονείς είναι απλοί συνοδοί και την ευθύνη για την νοσηλεία την έχει το ίδιο το νοσοκομείο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο οποίου "χρεώνεται” ο ασθενής και κανένας άλλος δεν μπορεί να παρέμβει, όποιος και σν είναι αυτός  -ούτε καν γιατρός ή νοσηλευτής, αν δεν εργάζεται εκεί!

Στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, είχε ανατεθεί στη μητέρα της η χορήγηση της παρεντερικής τροφής και κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τη δικαιολογία πως γνώριζε πως να τα χορηγεί!  Έτσι σε κανέναν δεν προξενούσε ανησυχία όταν από το τζάμι την έβλεπαν να κρατά μια μεγάλη σύριγγα και να χορηγεί κάποιο υγρό στο παιδί!  Όλα φαίνονταν φυσιολογικά, παρ’ όλο που όλη η διαδικασία ήταν και λανθασμένη και παράνομη!

Για φανταστείτε τώρα τι θα συμβεί, αν τελικά οι ιατροδικαστές των οποίων το πόρισμα αναμένουμε, από κοινού με την αστυνομία και την εισαγγελία χαρακτηρίσουν τη μητέρα ένοχη και με τη βούλα για τον θάνατο του κοριτσιού! Το νοσοκομείο θα είναι συνυπεύθυνο, διότι επέτρεψε σε κάποιον να διαπράξει φόνο και μάλιστα έμμεσα τον διευκόλυνε!

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές όταν ρωτηθούν γιατί το επέτρεψαν -γιατί επέτρεψαν σε ένα ανειδίκευτο συνοδό να διαχειρίζεται την φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς, θα πουν πως αναγκάζονται να το κάνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, όπου μια νοσηλεύτρια μόνη της, αδυνατεί να φροντίσει 30-35 ασθενείς στην πτέρυγα, η διοίκηση θα διατάξει ΕΔΕ αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα και το υπουργείο θα περιμένει, ώστε μα μπορεί να καταλογίσει ευθύνες και το θέμα να λήξει!

Έλα μου όμως, που το θέμα δεν μπορεί να λήξει, τη στιγμή που αυτό συμβαίνει παντού, τη στιγμή που το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να μη λειτουργεί σωστά, λόγω του ότι,  κανείς δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες. Έτσι οι συγγενείς θα συνεχίσουν να υποκαθιστούν τους γιατρούς και τος νοσηλεύτριες, θα φέρνουν κλινοσκεπάσματα και χαρτί υγείας απ’ το σπίτι και θα ψάχνουν στα φαρμακεία της περιοχής για φάρμακα που πρέπει να δοθούν στον άνθρωπό τους, αλλά το νοσοκομείο δεν τα έχει διαθέσιμα!

Δυστυχώς για εμάς, η χώρα μας διαθέτει μεν εξαιρετικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που οι άνθρωποί τους εργάζονται με αυταπάρνηση, πολύ καλά εξοπλισμένα νοσοκομεία… όμως το σύστημα δεν λειτουργεί και ποτέ δεν θα λειτουργήσει σωστά αν δεν παρθούν σοβαρές αποφάσεις για να διορθωθούν τα πράγματα και να εκλείψουν οι στρεβλώσεις! Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό! Πάντα υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει αν κανείς δεν πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγές!

https://www.capital.gr/arthra/3637117/apogoiteusi

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS