Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 139


Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος στον Χρήστο Α. Χωμενίδη – Φούιτ.gr
Του Χρήστου Α. Χωμενίδη


«Ο προκείμενος νεκρός… Ο αγαπημένος, ο παλιός μας σύντροφος… Ο δάσκαλος των νεότερων δημοσιογράφων… Ο υποστηρικτής κάθε καινοτομίας…

Όχι, Κώστα Τσαούση. Εγώ δεν θα σε αποχαιρετίσω έτσι, με κουβέντες που εσύ ο ίδιος θα έβρισκες στρογγυλεμένες, αχνές, γλυκανάλατες σχεδόν… Που αν τις άκουγες να εκφωνούνται μπροστά στη σορό σου, θα έσφιγγες τα χείλη για να μην σού ξεφύγει ένα σκωπτικότατο μειδίαμα. «Μα τι λένε;» θα αναρωτιόσουν. «Αυτά λοιπόν συγκράτησαν, αυτά θα θυμούνται από μένα;» Την επόμενη στιγμή, θα κουνούσες το κεφάλι με κατανόηση. «Ο θάνατος» θα παρατηρούσες «προκαλεί τέτοια αμηχανία, ώστε όσοι δεν αρκούνται -ή δεν αντέχουν- τη σιωπή, προσφεύγουν σε παρηγορητικές κοινοτοπίες. Ο νεκρός πρέπει να ρετουσαριστεί για να χωρέσει στο άλμπουμ της μνήμης.»



Βεβαίως και υπήρξες, Κώστα, όλα όσα είπαν κι έγραψαν οι φίλοι και οι συνεργάτες σου. Και οργανωμένος στην Ανανεωτική Αριστερά στα πρώτα νιάτα σου. Και φυντάνι της «Αυγής», που επί δεκαετίες θεωρούνταν -και ήταν- δημοσιογραφικό σχολείο, εκεί διέκρινε πρώτος το ταλέντο σου ο Γρηγόρης Γιάνναρος. Και εξαιρετικός ρεπόρτερ, λαγωνικό και στυλοβάτης των οικονομικών σελίδων όταν μετακόμισες σε εφημερίδες μεγαλύτερης κυκλοφορίας. Και πνεύμα ευρύτατο, φυσιογνωμία αναγεννησιακή, ενσάρκωση της φράσης «τίποτα το ανθρώπινο δεν μού είναι ξένο».

Μάτι-ξυράφι για την τέχνη, ιδίως για τα εικαστικά. Λάτρης της γης και των προϊόντων της, εμψύχωνες όποιον τολμούσε νέες καλλιέργειες, όποιον έφτιαχνε το καλό κρασί. Όποιον κυοφορούσε ένα όραμα για τον τόπο του και είχε ανάγκη ενθάρρυνσης και καθοδήγησης. Πολυπράγμων και ακούραστος. Επινοητικός και αεικίνητος. Έφερνες σε επαφή ετερόκλιτες προσωπικότητες, ύφαινες κοινωνικά δίκτυα -δημιουργικές παρέες εννοώ-, έδινες γενναιόδωρα κατευθύνσεις και συμβουλές.

Ήσουν όμως κάτι πολύ περισσότερο από όλα τα παραπάνω. Κάτι μοναδικό. Ήσουν ο πλέον οξυδερκής, ο πλέον εύστοχος παρατηρητής της ανθρώπινης κατάστασης.

Με το θάρρος που σε χαρακτήριζε, έμπαινες μέσα σε όλα. Εξέθετες τον εαυτό σου σε συναναστροφές. Σε εμπειρίες. Σε έρωτες και σε μάχες. Την κάθε μέρα σου την ένοιωθες, τη βίωνες, σαν περιπέτεια με ανοιχτό τέλος. Διακινδύνευες, καψαλιζόσουν, πικραινόσουν ενίοτε. Μα δεν ξεδίψαγες ποτέ.

Η φυσική σου περιέργεια. Η λαχτάρα σου να βρίσκεσαι στο κέντρο των εξελίξεων. Η ανάγκη σου να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις ό,τι συνέβαινε πίσω από τη σκηνή, στο ημίφως, στο σκοτάδι… Η ικανότητά σου να διηγείσαι γλαφυρότατα, σπαρταριστά. Να καταλήγεις σε επιγραμματικά συμπεράσματα. Αυτό κυρίως σε ξεχώριζε.

Τι στ’αλήθεια συνέβαινε τη δεκαετία του 1980, στις λεωφόρους και στο πεζοδρόμιο και στα πιο κρυφά σοκάκια; Να ρωτήσουμε τον Τσαούση! Πώς μοιράστηκαν και ξαναμοιράστηκαν στη δεκαετία τού 1990 και του 2000 τα χαρτιά της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας; Ποιές ήταν οι πραγματικές διαδρομές όσων απασχόλησαν την κοινή γνώμη και όσων διέλαθαν τής προσοχής της; Θα σας τα εξηγήσει, με το νι και με το σίγμα, ο Τσαούσης!

Κρίμα, Κώστα, που δεν άφησες -εάν δεν άφησες- απομνημονεύματα. Θα αποτελούσαν το πιο ευχάριστο, το πιο διδακτικό συνάμα χρονικό μιας ολόκληρης εποχής. Πολυτιμότερο από οποιαδήποτε διατριβή πολιτικής επιστήμης ή κοινωνιολογίας.

Συνδυάζες, Κώστα, τη λαϊκότητα με την αριστοκρατικότητα. Την εικονοκλαστική διάθεση με την ευσέβεια. Το χριστιανικό πνεύμα με την πανάρχαια ελληνική μας πίστη. Στο Άγιο Όρος αλλά και στα μυστήρια της γενέτειράς σου Ελευσίνας.

Από όταν, το βραδάκι της Δεύτερας, πέρασες στο επέκεινα, αναρωτιέμαι με ποιά μορφή θα επέστρεφες ανάμεσα μας. Ποιά όψη θα διάλεγες για την επόμενη ζωή σου.

Ως γλαυξ θα ξαναγεννιόσουν, Κώστα μου! Ιερό, σοφό πετούμενο, ψυχή τής Αθήνας. Κουκουβαγάκι τετραπέρατο, που φτερουγίζει από κλαρί σε στέγη, που βλέπει και κατανοεί και συγχωρεί τα πάντα.

Εάν, τώρα που καλοκαιριάζει, από το ανοιχτό παράθυρο της τραπεζαρίας, της κρεββατοκάμαρας, ενώ θα θυσιάζετε στον Βάκχο ή στην Αφροδίτη, ακούσετε θρόισμα φτερών, φωτισθείτε για μια στιγμή από πελώρια, ολοστρόγγυλα μάτια-φανάρια, ο Κώστας θα είναι. Θα σας ευλογεί. Θα σας προστατεύει. Θα σας αγαπάει.»

Αυτά είπα προχθές στην κηδεία του Κώστα Τσαούση.-

τα «Νέα»

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS