Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 221

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διπλωματικές διεργασίες εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, την ερχόμενη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.

Το βράδυ της Πέμπτης έφτασε στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είχε συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας στην οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η χώρα δεν προσεκλήθη στην διάσκεψη.



Άλλωστε, σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη δεν περιλαμβάνει ακύρωση των μνημονίων που η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψε με την Τουρκία.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε επίσης την Παρασκευή συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, θα παραβρίσκεται στην διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμη και για την αποστολή στρατιωτών, προκειμένου να να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός σε περίπτωση που υπάρξει αυτή η εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που επίσης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη, αναμένεται να ζητήσει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και την παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

Δένδιας: Στόχος η κατάπαυση του πυρός και η αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη

«Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Νίκος Δένδιας για την συνάντησή του με τον Χαλίφα Χαφτάρ και συνέχισε:«είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία που αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη χώρα του».


Nikos Dendias
@NikosDendias
Με τον Στρατάρχη Kh. Haftar, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στις διευρυμένες συνομιλίες @GreeceMFA. #Libya

View image on Twitter
317
11:49 AM - Jan 17, 2020
Twitter Ads info and privacy
71 people are talking about this
Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν η κατάπαυση του πυρός και η αποκατάσταση της νομιμότητας στη Λιβύη.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, όμως νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας».

Συνάντηση με Μητσοτάκη-Χαφτάρ
Περίπου 40 λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Χαφτάρ τόνισε την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράτζ - Τουρκίας και την δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι αμφότερα τα μνημόνια της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει σχετική νομιμοποίηση.

Dimitris Papamitsos
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον στρατάρχη Χαλίφα ΧαφτάρDimitris Papamitsos
Ο Λίβυος στρατάρχης ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο και εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Haftar να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Επικοινωνία με Μέρκελ
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατά την οποία της εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σαράτζ-Τουρκίας.

Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Στο Βερολίνο ο Πούτιν
Στην διάσκεψη της Λιβύης θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.


Президент России

@KremlinRussia
19 января, #Берлин: Владимир Путин примет участие в Международной конференции по Ливии https://bit.ly/2TvRlc4

19 января Владимир Путин посетит Берлин для участия в Международной конференции по Ливии
kremlin.ru
129
2:43 PM - Jan 17, 2020
Twitter Ads info and privacy
65 people are talking about this
Η ρωσική προεδρία, το μεσημέρι της Παρασκευής έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Χαλίφα Χαφτάρ προς τον Ρώσο πρόεδρο, με την οποία εκφράζει την υποστήριξή του στην ρωσική πρωτοβουλία για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για την Λιβύη στην Μόσχα, αποκαλεί τον πρόεδρο Πούτιν «αγαπητό του φίλο» και αποδέχεται πρόταση του Ρώσου προέδρου να επισκεφθεί την Μόσχα για να συνεχίσει τον διάλογο που άρχισε.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β.Πούτιν, αγαπητέ μου φίλε!

Σας εκφράζω προσωπικά την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση για τις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Λιβύη.

Σας ευχαριστώ και εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου στην ρωσική πρωτοβουλία για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Μόσχα, οι οποίες πρέπει να φέρουν την ειρήνη στην Λιβύη. Επιβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την πρότασή σας να επισκεφθούμε την Ρωσική Ομοσπονδία για να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκίνησε.

Δεχθείτε την βαθιά μας ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας», καταλήγει η επιστολή Χαφτάρ.

Επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν
«Με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Συζητήθηκαν διάφορες πλευρές, οι οποίες σχετίζονται με την διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μπορέλ: Εάν χρειαστεί θα σταλούν στρατιώτες της ΕΕ
«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.

Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε μεν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη. Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ.

https://gr.euronews.com/2020/01/17/xaftar-athina-diplwmatikos-pyretos-enopsei-verolinou

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS