Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 262



Από  Foteini Doulgkeri

Λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, η Άγκυρα συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους. Ως απάντηση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:



«Απορρίπτουμε τους αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικους εχθρικους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της ιστορίας μας σε ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, σε συνέδριο υπό την επωνυμία «6ο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας».

Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει την οδό του πρωθυπουργού της Ελλάδας Βενιζέλου, που υπέδειξε ως υποψήφιο για Νόμπελ ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ ο οποίος ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας δίνοντας αγώνα εναντίον του εισβολέα ελληνικού στρατού, να παραμερίσει τις ονειροπόλες ιδεολογίες και να υιοθετήσει τις αρχές καλής γειτονίας και φιλίας».

Η απάντηση της Αθήνας
Σε αυστηρό τόνο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου της Αλέξανδρου Γεννηματά. «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

«Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων, δεν έχουμε λόγο να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων», είχε δηλώσει νωρίτερα μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας τηλεφωνικά σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την αντίδραση των συμμάχων της Ελλάδας και όχι μόνο. «Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα», αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψε το κείμενο εκβιαζόμενη από την Τουρκία.


Nikos Dendias
@NikosDendias
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια αυτοπεποίθηση που της έδωσε η έξοδος από μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. Μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της και να επιβάλει τα δίκαιά της. @ANT1TV

14
2:07 PM - Dec 8, 2019
Twitter Ads info and privacy
See Nikos Dendias's other Tweets
Για ανακολουθία δηλώσεων και πράξεων της τουρκικής πλευράς, μίλησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά την νέα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων» και αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην ελληνική διπλωματική αποστολή «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα έρχεται πάλι αυτή η δήλωση… Στο ίδιο έργο θεατές» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας. «Είναι σαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω», προσέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

https://gr.euronews.com/2019/12/08/nea-empristiki-dilosi-toy-tourkikoyypex

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS