Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 383Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19:00, στο πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» H  Ιάνθη αμκε  - Χριστίνα Φίλιππα και η ΔΗ.ΚΕΠ.Α συνδιοργάνωσαν  με τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, εκδήλωση αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο των ιατρών: Παναγιώτη Παμπούκη από την Ακράτα ο οποίος υπήρξε βοηθός του Λουϊ Παστέρ και πρώτος που έφερε το εμβόλιο της λύσσας στην Ελλάδα ιδρύοντας το Λυσσιατρείο στα Πατήσια.  Τον Γεώργιο  Ιωαννίδη που γεννήθηκε στο Αίγιο και υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε το μικροβιολογικό τμήμα του ΕΕΣ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ένα από τα πρώτα εργαστήρια του Ινστιτούτου που κυριολεκτικά έστησε, οργάνωσε και υπηρέτησε ως Διευθυντής. Τον  πιανίστα και συνθέτη Λώρη Μαργαρίτη γεννημένο στο Αίγιο, τον «Μότσαρτ της Ελλάδος», ο οποίος στην πρώτη του συναυλία σε ηλικία 7 ετών στη Βαυαρική) Βασιλική Αυλή στο Μόναχο ενέπνευσε τον νομπελίστα Τόμας Μαν (Νόμπελ  Λογοτεχνίας 1929) να γράψει το διήγημα Das Wunderkind (Το παιδί θαύμα) όπου μιλάει για τον μικρό Λώρη.Την εκδήλωση συντόνισε  ο δημοσιογράφος Φάνης Ζουρόπουλος

Η διοργάνωση τελέσθηκε  υπό την αιγίδα  του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών λειτουργίας του.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις μας φέρνουν πιο κοντά στην ιστορία.

Τον λόγο πήρε η Πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ, Μαρία Τσουκαλά, η οποία είπε πως στόχος είναι να αναδειχθούν όλες οι προσωπικότητες ενόψει των 200 χρόνων από την επανάσταση που διαδραμάτισαν ρόλο, στην κοινωνική , πολιτική και   πολιτιστική ζωή της Αιγιάλειας.

Τέλος χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου  Αιγιαλείας Κατερίνα Υφαντή

Για τη ζωή και  έργο τους μίλησαν :
Δρ. Χριστίνα Β.  Οικονομοπούλου,   Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης του    Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με θέμα :  «Γεώργιος Ιωαννίδης : Ο βίος  βραχύς, η Τέχνη μακρά, το ήθος στιβαρόν, το πνεύμα οξύ».

Η Δρ. Σίσσυ  Κολυβά, βιολόγος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με θέμα «Η ιστορία της λύσσας στην Ελλάδα.  Η συμβολή του Παναγιώτη Παμπούκη».

Ο Δρ. Αποστόλης Παλιός. Σολίστ πιάνου, μουσικολόγος  μίλησε για τον Λώρη Μαργαρίτη : «Λώρης Μαργαρίτης: Ένας σπουδαίος Αιγιώτης διεθνούς εμβέλειας». Ενώ έκλεισε την εκδήλωση ερμηνεύοντας  κομμάτια από την καλλιτεχνική καριέρα του Λώρη Μαργαρίτη.

Τέλος την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Ναταλία Ιωαννίδη, κόρη του  Γεώργιου Ιωαννίδη και της Ζωής Μελά, εγγονή του Παύλου Μελά και ο  απόγονος του Παναγιώτη Παμπούκη Γιώργος   Παμπούκης.

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS