Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 291



Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στο να δώσει μια σιωπηρή παράταση μόνο σε κάποιες περιοχές που εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο. Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στον καταλογισμό προστίμων.

Γράφει ο Προκόπης Γιόγιακας από το www.in.gr




Με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν από την ερχόμενη χρονιά το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσπαθήσει να απαλείψει κάθε εμπόδιο που φρενάρει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και δημιουργεί προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.



Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα δικαστικής διόρθωσης των εγγραφών ιδιοκτητών ακινήτων σε 35 περιοχές της χώρας, όπου 15.000 – τουλάχιστον – ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την περιουσία τους.
Δείτε επίσης: Κτηματολόγιο: Τέλος στις παρατάσεις – Έρχονται πρόστιμα

Πρόκειται για τις 35 περιοχές οι οποίες εξαιρέθηκαν τόσο από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που προβλέπει διάταξη την οποία ενέταξε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα είναι 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες οι προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

Το θέμα ανέδειξαν «ΤΑ ΝΕΑ» της 16ης Αυγούστου και είναι ένα από τα αιτήματα που έθεσε η ΠΟΜΙΔΑ στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στις 4 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο σχεδιασμός κινείται στο πλαίσιο να δοθεί λύση σε όσους ιδιοκτήτες έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και για διάφορους λόγους δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους ή υπάρχουν λάθη στις εγγραφές τους, ενώ θα μπουν δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποκλειστούν όσοι δεν έχουν τίτλους και μέσα στην αναμπουμπούλα που έχει δημιουργηθεί προσπαθήσουν να επικαλεστούν δήθεν χρησικτησία.
Όχι νέες παρατάσεις

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζονται να μη δοθούν νέες παρατάσεις πέρα από έναν έως δύο μήνες. Οι περιοχές έχουν ομαδοποιηθεί και οι προθεσμίες για τη συλλογή των δηλώσεων λήγουν -τυπικά – στα τέλη Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Ηδη «έκλεισαν» τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος) όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα δοθεί νέα παράταση επειδή η συλλογή των δηλώσεων έφτασε στο 70% (έχουν δοθεί επιπλέον τέσσερις μήνες παράταση με υπουργικές αποφάσεις).

Σε άλλες περιοχές όμως η συμμετοχή είναι ελάχιστη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου μέχρι στιγμής, έχουν δηλωθεί συνολικά 4.121.706 δικαιώματα (ποσοστό 29,78%). Το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό για την έως τώρα πορεία της συλλογής δηλώσεων.
Τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, από εδώ και πέρα οι όποιες δηλώσεις κατατεθούν θα είναι εκπρόθεσμες. Τυπικά αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες θα χρεωθούν με πρόστιμα. Με δεδομένο όμως ότι έως σήμερα δεν έχει επιβληθεί ποτέ κανένα πρόστιμο, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι θα υπάρξει «σιωπηρή παράταση» τουλάχιστον έως τις αρχές του επόμενου χρόνου, οπότε με σχετική νομοθετική ρύθμιση θα επιβληθούν κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους δεν δηλώνουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία.

Οπως λένε πηγές του υπουργείου, «δεν θα πάμε σε μια εισπρακτική λογική, αλλά το σχέδιο είναι να επιβάλλονται πρόστιμα (σ.σ. θα υπάρχει μείωση σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα) ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης». Στο μεταξύ, μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα επιβολής προστίμων θα ακολουθήσει διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να υπάρξει ευρεία ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων.
Υποχρεωτική η δήλωση

Σημειώνεται ότι η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι και τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης, ούτε υποβάλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την οκταετή λειτουργία του Κτηματολογίου (αφορά τα νέα προγράμματα) μέχρι και την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν οριστικά.

Εως τώρα πάνω από 170.000 ακίνητα – σε περιοχές που έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές – δεν έχουν δηλωθεί και θα δρομολογηθεί η διαδικασία σταδιακής περιέλευσής τους στο Δημόσιο. Είναι τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» και πλέον όσοι από τους ιδιοκτήτες μετανιώσουν που δεν τα δήλωσαν μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση…

Από το πρόγραμμα κτηματογράφησης που τρέχει αυτή την περίοδο δεν έχουν ξεμπλοκάρει ακόμη (εξαιτίας δικαστικών διενέξεων) οι συμβάσεις για τη Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο Κρήτης. Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS