Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 325

 

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπουργείο Οικονομικών

«Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής. Έθεσε δε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έντιμα και σκληρά για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.



Παρότι, όπως είπε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια, επεσήμανε ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό», πρόσθεσε, πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα». Τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου». Θα επιδιώξει δε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. «Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».



Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο, τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. Όλα αυτά είπε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια.

Κάνοντας δε μια πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος «για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%», προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε δώσει υπόσχεση στον λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με πολύ καλύτερο πρόγραμμα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».



Τέλος, ευχαρίστησε έναν προς τους συνεργάτες του, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, την πρώην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου και τον διευθυντή του γραφείου του Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Ενώ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο, λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς τους δυο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαπραγμάτευσης».

Υπουργείο Εξωτερικών

Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δίνοντας το στίγμα του, σε μία λιτή αλλά περιεκτική δήλωση, ο κ. Δένδιας επισήμανε πρωτίστως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», διαβεβαιώνοντας, τόσο τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τους συνεργάτες του όσο και τους παρευρισκομένους, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική».



Μαζί με τους συνεργάτες του, όπως είπε, τον αναπληρωτή υπουργό και τους δύο υφυπουργούς, καθώς και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό». Ολοκληρώνοντας, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει «αυτό το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Προσπαθήσαμε και νομίζω τα καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή, να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μία δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας από τα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών έως την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο υπουργό, Νίκο Δένδια.



Ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος ειδικότερα στην ΕΕ, τόνισε ότι επιδιώχθηκε να ακούγεται η φωνή της χώρας μας, αλλά και να προωθηθεί και μία δέσμη μέτρων για μία πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, ενώ έκανε αναφορά τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως έναν από τους πιο εξωστρεφείς πρωθυπουργούς, που είχαν στόχο να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, αλλά και στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, όπως είπε, άφησε τη σφραγίδα του ανεξίτηλη όχι μόνο στο Μακεδονικό αλλά και στο Κυπριακό.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στον κ. Δένδια και τονίζοντας την εκτίμησή και τον σεβασμό του προς το πρόσωπό του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτός θα συνεχίσει την ίδια φιλειρηνική πολιτική που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα εξασφαλίσει το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του ΥΠΕΞ, αλλά και εθνικής ομοψυχίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).



Ειδική μνεία θέλησε να κάνει και για τον πρώην τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη στάση του, όπως είπε, στο ΕΣΕΠ όπου προώθησε την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε στα εθνικά μας θέματα.

Σε κλίμα εθνικής συναίνεσης και με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή του χαρτοφυλακίου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα.

Υπουργείο Εσωτερικών

Νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΣ.



Νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Το κράτος έχει συνέχεια... Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε. Να εφαρμόσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού», είπε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο Γιάννη Δραγασάκη.

Οπως είπε ο νέος υπουργός στόχος είναι η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, και η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή.



Ο ίδιος σημείωσε «δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων μου, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους έτυχαν της δική μας συναίνεσης. Εύχομαι και εγώ να έχω την ίδια αντίστοιχη συναίνεση στο μέλλον από την αντιπολίτευση». Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται λίγο πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή να τις προωθήσει. «Όλες θα τις εξετάσουμε και σε αυτά που έχουμε συμφωνία δεν έχουμε λόγο για να τις σταματήσουμε», είπε και προσέθεσε: «Το κράτος έχει συνέχεια και δεν έχουμε σκοπό ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου».

Σημείωσε πως ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας «δεν εξαντλείται στο δικό μας υπουργείο» ... «χρειάζεται συντονισμός σε θέματα φορολογικής πολιτικής και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος, δεν ζητάμε περίοδο χάριτος», η λέξη κλειδί της τοποθέτησής του ήταν ταχύτητα, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ είπε «η ευθύνη θα βαρύνει την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η δουλειά ξεκίνησε ήδη από σήμερα» ενώ δήλωσε πως δεν θα ξαναπάει διακοπές τα επόμενα χρόνια.



Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι «το υπουργείο έχει θέματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία της οικονομίας». Ο πρώην υπουργός προχώρησε σε μίνι απολογισμό του έργου του και παρέδωσε το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής στο νέο υπουργό. Σημείωσε ότι οι γενικοί γραμματείς έχουν ετοιμάσει φακέλους με ό,τι έχει αποφασισθεί και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν δύο νομοσχέδιο στον «προθάλαμο» του Κοινοβουλίου. Το ένα είναι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το δεύτερο για τις μικροπιστώσεις.

Σημείωσε επίσης πως «στο υπουργείο δεν υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις, ίσως κάποιοι λίγοι φάκελοι βρίσκονται σε καθυστέρηση σε διαδικασία αιτιολογημένης διερεύνησης».

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά.

Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει».

Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.



Επίσης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους, ότι η ηγεσία του υπουργείου θα είναι πάντα δίπλα τους «για να φέρουμε σε πέρας την εντολή που έχουμε πάρει, για το καλό των Ελλήνων».

Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία και πρόσθεσε ότι θα ασκείται αντιπολίτευση με στόχο την προώθηση του έργου που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Πυλώνα της δημοκρατίας χαρακτήρισε τη δικαιοσύνη ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Τσιάρας, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της δικαιοσύνης από τον απερχόμενο υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο νέος υπουργός ανέφερε ότι «η δικαιοσύνη είναι μεγάλο ζητούμενο για το σύνολο των πολιτών με τα γνωστά προβλήματα, πανσπερμία νομοθεσίας, καθυστερήσεις στην απόδοση της και πολλά άλλα, που εμποδίζουν τόσο τους πολίτες να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους αλλά αφορά και κρίσιμα θέματα, όπως η ανάπτυξη της χώρας και οι επενδύσεις».



Ο κ. Τσιάρας, πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη «δεν είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων» και επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση «θα κρατήσει τη δικαιοσύνη σε περιβάλλον απόλυτης ανεξαρτηςίας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών» ενώ τέλος ανέφερε, ότι όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για θεσμικές αλλαγές, όπως οι κώδικες και λοιπά, θα δρομολογηθούν.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δημήτριος Κράνης, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανέφερε ότι «δεν ήρθαμε για να μηδενίσουμε έργο που έχει γίνει» για να προσθέσει, ότι «θα γίνουν αλλαγές όπου απαιτούνται με ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε προβλήματα που άφησε η κρίση και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της δικαιοσύνης».



Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στο έργο του τονίζοντας, ότι το υπουργείο διαθέτει πλεόνασμα 40 εκ.ευρώ, ενώ προέβη σε αναφορές για το νομοθετικό έργο, τους νέους κώδικες, άλλα νομοθετήματα που είναι έτοιμα, αλλά και στο έργο του υπουργείου στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στους νέους υπουργούς και πρόσθεσε ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς να συνεχίσουν να λειτουργούν μετριοπάθεια, επιείκια και υψηλό αίσθημα ευθύνης».

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει, είμαστε εδώ για να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ενώ πρόσθεσε: «είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού κυρίου Μητσοτάκη να μου αναθέσει τη θέση αυτή, νιώθω μεγάλη χαρά που ξαναβρίσκομαι εδώ με όλους εσάς».



«Πρέπει να αισθανθούν οι πολίτες ότι τους ανήκει η γειτονιά τους και θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που επιτελούμε το λειτούργημα αυτό, ας το αναδείξουμε για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», είπε ο νέος υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματα που μα ς πληγώνουν, όπως το Μάτι. Χάθηκαν 100 άνθρωποι, πληγώθηκαν άλλοι και πρέπει ο στόχος να είναι "ποτέ πια ξανά Μάτι". Ποτέ εφησυχασμός πάντα επαγρύπνηση. Να υπηρετούμε το καθήκον μας συνεχώς».

Σε ότι αφορά την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι «σε όλη την Ευρώπη, όπως Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανήκει στο αντίστοιχο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και κάθε τι που έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας».



«Ξεκινάμε μια πορεία» πρόσθεσε «όπου ο καθένας θα αφοσιωθεί στους στόχους του που είναι να υπηρετεί το ύψιστο αγαθό των πολιτών, την ασφάλεια» και κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης «να είστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε ξανά το έγκλημα και θα είμαστε υπερήφανοι».

Από την πλευρά της η απερχόμενη υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είναι ότι «ένας κύκλος κλείνει, ένας κύκλος ανοίγει. Αναλάβαμε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της χώρας, με ανεργία 25%, μια χρεοκοπημένη χώρα και μία κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, ενώ λειτουργεί το κοινωνικό κράτος. Παραδίνουμε μία ισχυρή Ελλάδα. Βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχυ στην ασφάλεια ξεκινήσαμε την σταδιακή ανανέωση της ΕΛΑΣ με δύο χιλιάδες οχήματα συνολικά και σας αφήνουμε μια παρακαταθήκη με δουλειά σε βάθος».

Υπουργείο Υγείας

Ο μικροβιολόγος από την Κρήτη παρέδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας σε ένα άλλο γιατρό, ορθοπεδικό αυτή τη φορά, ο οποίος καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, έχοντας διπλά του ως υφυπουργό, τον άνθρωπο που το σχεδίασε. Οι Ανδρέας Ξανθός, παρουσία πολλών εργαζομένων του υπουργείου, και απουσία του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έδωσε τη σκυτάλη στο νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και στον τεχνοκράτη υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι φάνηκαν να έχουν επίγνωση των δυσκολιών σε ένα υπουργείο που από πολλούς δικαίως και διαχρονικά θεωρείται ως μια από τις ηλεκτρικές καρέκλες κάθε κυβέρνησης.



Στον χαιρετισμό του ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας φάνηκε να γνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει. Είπε ότι με τον υφυπουργό του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας, θα καταγράψουν τα προβλήματα «και θα αναδείξουμε τους μικρούς ήρωες, γιατρούς νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ». Όπως είπε η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για την υγεία είναι κακή και εξήγησε ότι «επίκεντρο της δική μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος».

Όπως ανέφερε ο νέος υπουργός Υγειάς «θα κριθούμε από το αν έχουμε δεύτερη βάρδια τον αξονικό, υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και μικρότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες, οι μάζες θα ξεκινήσουν από τα μικρά και καθημερινά». Τέλος, ξεκαθάρισε και κάλεσε όσους έχουν διάθεση ρεμβασισμού «να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας».



Ο απερχόμενος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός έκανε έναν απολογισμό του έργου του. Παρέδωσε κάνοντας λόγω «για πολιτικό πολιτισμό και για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης». Αναφερόμενος στην μεγίστη προτεραιότητα για την δική του θητεία στο υπουργείο Υγείας είπε ότι είναι περήφανος, «γιατί μέσα σε περίοδο κρίσης καταφέραμε να διασφαλίσουμε να μείνει όρθιο λειτουργικό, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια των προσπαθειών, είπε ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί, όπως «αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και έμφαση στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών από τα νοσοκομεία».

Υπουργείο Παιδείας

«Με αίσθημα τιμής και ευθύνης αναλαμβάνω τη νευραλγική και καίρια θέση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας», ανέφερε η νέα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «η Παιδεία είμαι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα», γιατί καθορίζει το παρόν και το μέλλον της και ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, καθώς κοινός στόχος όλων είναι «η διαμόρφωση καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τη χώρα μας».



Σημείωσε ότι παρά τις «πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές» με τον απερχόμενο υπουργό, η συνεργασία τους ήταν καλή. «Συγκρούστηκαν πολλάκις οι απόψεις μας, πάντα, όμως, με όρους δημοκρατικού διαλόγου», είπε. «Θα είναι προς όφελος της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για Παιδεία «εισάγει τομές» και «θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης» και πρόσθεσε: «Θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν».

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των Θρησκευμάτων, η υπουργός κάλεσε τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν το έργο της ηγεσία «σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο».



Συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων, έδωσε στη νέα ηγεσία του υπουργείου ο πρώην υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

«Δεν είναι μέρα απολογισμών ή σύγκρισης προγραμμάτων. Είναι ευκαιρία κατάθεσης μιας εμπειρίας που αφήνουμε ως παρακαταθήκη», ανέφερε.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι επί ημερών του θεσμοθετήθηκαν διαδικασίες αποκομματικοποίησης της διοίκησης, ενώ, προτείνοντας, είπε ότι το υπουργείο θα έπρεπε να χωριστεί σε δύο: Ένα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα τριτοβάθμιας και έρευνας.

Υπουργείο Τουρισμού

Αλλαγή σελίδας και στην ηγεσία του τουρισμού σήμερα, με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, όπου και επίσημα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής. Πλέον το οργανόγραμα προβλέπει και θέση υφυπουργού, όπου καλύφτηκε από τον Μάνου Κόνσολα, τομέρχη της Νέας Δημοκρατίας για θέματα τουρισμού.

Στην διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής που έλαβε χώρα στο υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης στάθηκε στη σημασία του τουρισμού, ως τον πυλώνα που μπορεί να έχει το δικό του ισχυρό μέρισμα στην ανάπτυξη της χώρας.



Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει στην ανάπτυξη του 4% ετησίως και ο τουρισμός θα έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Ο νέος υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα εργαλεία του ψηφιακού μάρκετιγκ και την στροφή στην καινοτομία, στην προσπάθεια ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, αφού επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση υπογράμμισε ότι το υπουργείου Τουρισμού έχει μεγάλες προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες. Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, επεσήμανε ότι μέλημα της νέας ηγεσίας θα είναι και η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας συμπλήρωσε ότι βούληση της νέας ηγεσίας είναι να παράξει πλούτο και καλά αμοιβόμενες νέες θέσεις εργασίας. «Θα παράξουμε βιώσιμη και ορατή ανάπτυξη σε όλους», σημείωσε.



Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος αφού στάθηκε στα πεπραγμένα του τουρισμού το προηγούμενο διάστημα, όπως αυτά αποτυπώνονται σε έσοδα και αφίξεις, αλλά και επενδύσεις, σημείωσε ότι το υπάρχον έργο πρέπει να έχει και συνέχεια. «Ο τουρισμός απαιτεί ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

https://www.kathimerini.gr/1033059/gallery/epikairothta/politikh/se-kalo-klima-oloklhrw8hkan-oi-paradoseis---paralaves---ti-dhlwsan-oi-neoi-ypoyrgoi-fwtografies

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS