Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 303

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εργασίας στον εξορυκτικό κλάδο εκτιμάται  ότι μπορεί να σώσει πολλές εκατοντάδες ζωές και να οδηγήσει στην αποφυγή χιλιάδων τραυματισμών το χρόνο.

    του   Αθ. Κεφάλα {*}

 

«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών στην εξόρυξη και μπορεί να είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις μακροχρόνιες προκλήσεις της βιομηχανίας. Ο εξορυκτικός κλάδος οδηγεί και συμβάλει στις εξελίξεις  στη 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και αντίστοιχα καθοδηγείται και επωφελείται από αυτή»

 

 

Στο πλαίσιο αυτό ετσι, ενδιαφέρον εχουν οι  καινοτομίες που βασίζονται σε ορυκτά, όπως:

-       Η ανάπτυξη  μηχανικών, μη χημικών,  εντομοκτόνων από άμορφο διοξείδιο του πυριτίου. Σημειώνεται ότι το ήμισυ του παγκόσμιου κόσμου εκτίθεται σε ασθένειες που μεταδίδονται από φορέα (πχ κουνούπια). Είχαμε  212 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ελονοσίας που επέφεραν 429 χιλιάδες θανάτους το 2015,

-       Η δημιουργία φύσιγγας φιλτραρίσματος που καθαρίζει το νερό με μόλις 0,04 δολάρια ανά οικογένεια τη μέρα, δίνοντας ασφαλές νερό σε τεράστιο πλήθος ανθρώπων. Πάνω από 500.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες, που οφείλονται στην έλλειψη καθαρού νερού ή επαρκούς αποχέτευσης.

-    Στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρεία ανακύκλωσης πλαστικών, ανακυκλώνει ευρύτατη γκάμα τέτοιων απορριμμάτων προσθέτοντας ορυκτά, τα οποία επηρεάζουν τη σύνθεσή τους και λειτουργούν όπως και τα πρωταρχικά πολυμερή. Γνωρίζουμε ότι 8.000.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, με σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα. Μόνο το 20-30% των πλαστικών απορριμμάτων  ανακυκλώνεται στην Ευρώπη.

 Τομείς που ήδη επηρεάζονται άμεσα από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, , αφορούν:

Παραγωγικότητα:     Έχοντας μηχανήματα που δουλεύουν όλο το 24ωρο, κάθε μέρα σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης και χαμηλότερα κόστη προσωπικού  θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια εξορυκτική  βιομηχανία (πχ αυτοματοποιημένη διάτρηση, συστήματα αυτοματοποιημένης διάνοιξης υπόγειας σήραγγας κλπ)

 

Ασφάλεια στην εργασία:  Ο  ψηφιακός μετασχηματισμός της εργασίας (αυτόνομα οχήματα, αισθητήρες, drones, κλπ) εκτιμάται  ότι μπορεί να σώσει πολλές εκατοντάδες ζωές και να οδηγήσει στην αποφυγή χιλιάδων τραυματισμών το χρόνο.

Πρόσβαση σε πρώτες ύλες: Τα μεταλλεία και τα ορυχεία γίνονται βαθύτερα και πιο απομακρυσμένα γεωγραφικά. Οι εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, καθώς η λειτουργία με συμβατικά μηχανήματα και οχήματα, το κόστος του εξαερισμού και κλιματισμού είναι υψηλά και οι προκλήσεις μείωσης απαιτούν νέες αντιλήψεις.

Κοινωνικός αντίκτυπος: Μεγάλη η πρόκληση αξιοποίησης εξ ολοκλήρου του εξορυσσόμενου προϊόντος και η ανακύκλωση για μεγιστοποίηση της χρήσης των ορυκτών πόρων. Δυνατότητα απευθείας παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για λόγους διαφάνειας αλλά και κοινωνική καινοτομία μέσω της επαναχρησιμοποίησης ή εναλλακτικής χρήσης εξοφλημένων εξορυκτικών χώρων. Ιδιαίτερο ζήτημα οι συνέργειες/συμπράξεις  με στόχο τη βελτίωση  των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

 

{*} Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρησεων

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS