Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 341


Από τον αγωνιστή και σύμβολο της Αριστεράς που σάρωσε το 2014 θα είναι πρώτη ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η Ελενα Κουντουρά; Πλήρης αποσυριζοποίηση...
 
Βασίλης Σ. Κανέλλης in.gr


Οι δημοσκοπήσεις, έχουμε πει πολλές φορές, είναι αποτύπωση της στιγμής. Εχουν και τα σωστά, έχουν και τα λάθη τους, βγαίνουν πολλές φορές κι αυθαίρετα συμπεράσματα.

Όμως, από τη χθεσινή μέτρηση της MRB ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αφορούν τους υποψήφιους οι οποίοι προηγούνται στην κούρσα για την Ευρωβουλή.



Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που προηγούνται και φαίνεται να εκλέγονται είναι κατά σειρά:

Ε. Κουντουρά, Κ. Αρβανίτης, Α. Γεωργούλης, Π. Κουρουμπλής.

Στη «διακεκαυμένη ζώνη» είναι η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

Με βάση τη δημοσκόπηση, εκτός Ευρωβουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μείνουν οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο Πέτρος Κόκκαλης, η Ραλλία Χρηστίδου, η Ε. Αρσένη, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η νυν ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ο Σωτήρης Βαλντέν (της «Γέφυρας»), ο μουσικός Ρος Ντέιλι, η Άννα Παπαδημητρίου–Τσάτσου, ο πρώην υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης κ.ά.

Την εκλογή τους από την πλευρά της ΝΔ έχουν «εξασφαλισμένη» ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Σπυράκη και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Γιώργος Αμυράς είναι επίσης πολύ πιθανό να εκλεγούν, καθώς η δημοσκόπηση της MRB δίνει στη ΝΔ ποσοστό έως και 38,2%.

Όλα τα λεφτά είναι τα στοιχεία για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Από τους τέσσερις πρώτους που φαίνεται να εκλέγονται δεν είναι κανείς… ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελενα Κουντουρά είναι ΑΝΕΛ και μέχρι πριν γίνει υπουργός έβριζε τον Αλέξη Τσίπρα κι έλεγε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δέχεται καμιά συμφωνία.

Ο Κώστας Αρβανίτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι του στενού κομματικού πυρήνα της Κουμουνδούρου. Δημοσιογράφος που «συμπάθησε» τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, πριν πάει στην ΕΡΤ για να συνεχίσει το έργο του. Αλλά βγαλμένο από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον λες.

Ο Αλέξης Γεωργούλης από την άλλη δείχνει να είναι τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παρ’ ότι δεν έχει καμιά σχέση με το κόμμα. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι περίμενε πρόταση από τη ΝΔ κι επειδή δεν του έκαναν είπε να κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για τέτοια κομματική σύνδεση.

Τέταρτος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που είναι ΠΑΣΟΚ και το δηλώνει ενώ πέμπτη είναι η Λυδία Κονιόρδου η οποία κάποτε επελέγη για το υπουργείο Πολιτισμού στο όνομα της διεύρυνσης που ήθελε να κάνει ο Τσίπρας με ανθρώπους του πνεύματος.

Εκτος ο Σπύρος Δανέλλης που μέχρι πρότινος ήταν με το Ποτάμι.

Σύμφωνα με τη μέτρηση λοιπόν όλοι όσοι ήταν και είναι πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, αλλά γενικά έχουν ταυτιστεί με το κυβερνών κόμμα μένουν εκτός Βρυξελλών. Ο Παπαδημούλης, από τους Ηρακλείς του στέμματος, ο Κούλογλου επίσης, ο Μουζάλας, αλλά και η νυν ευρωβουλευτής Κ. Κούνεβα τρώνε… πόρτα.

Βεβαίως, ούτε λόγος για τον Πέτρο Κόκκαλη που δεν πείθει ως αγωνιστής της Αριστεράς και άξιος συνεχιστής του παππού του, υπουργού του βουνού. Ή για τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Ρος Ντέιλι από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Αποσυριζοποίηση και λάθος επιλογές
Η μέτρηση αυτή δείχνει πόσο αποτυχημένες ήταν οι επιλογές του Τσίπρα αλλά και πώς η «αποσυριζοποίηση» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιό ή νέο δεν φαίνεται να βρίσκεται στις επιλογές των ψηφοφόρων του κόμματος. Ακόμη και άνθρωποι που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει κάνοντας έργο στην ευρωβουλή, όπως η Κωνσταντίνα Κούνεβα, δεν προτιμάται από τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επιλέγονται είτε προβεβλημένα πρόσωπα όπως ο Γεωργούλης είτε αυτοί που προφανώς είχαν τη δυνατότητα να προβληθούν περισσότερο όπως η Κουντουρά ή ο Αρβανίτης.

Αν όμως επαληθευθεί η έρευνα και μια «μεταγραφή» από ένα λαϊκίστικο, δεξιό και πολλές φορές ακροδεξιό κόμμα, βγει πρώτη σε σταυρούς τότε θα έχουμε μια μεγάλη ανατροπή στο σκηνικό. Από τον αγωνιστή και σύμβολο της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο ο οποίος το 2014 πήρε πάνω από 440 χιλιάδες σταυρούς στην Ελενα Κουντουρά, κόρη του προέδρου των Βασιλοφρόνων, που έγραψε τον ύμνο της Χούντας, στέλεχος της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, η απόσταση είναι μεγάλη.

Κι από τους Σοφία Σακοράφα, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργο Κατρούγκαλο, Νίκο Χουντή, Κωστ. Χρυσόγονο στον… Γεωργούλη, τον Αρβανίτη και τον Κουρουμπλή;

Είναι η επιβεβαίωση της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα Βαβέλ, όχι μόνο στην Κουμουνδούρου αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων του. Οι ελάχιστοι πιστοί από τον Συνασπισμό, οι Πασόκοι, Καραμανλικοί, εθνικολαϊκιστές, ψεκασμένοι κ.λπ. χωράνε σε ένα κόμμα που υποτίθεται ότι κάνει άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο αλλά ετοιμάζεται να εκλέξει πρώτη ευρωβουλευτίνα την Κουντουρά.

https://www.in.gr/2019/05/11/politics/kyvernisi/apo-ton-manoli-glezo-stin-elena-kountoura-giati-o-syriza-den-yparxei-pia/

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS