Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 463



Πέρα από την κρατικοποίηση των νοικοκυριών μέσω της υπερφορολόγησης τους,η μείωση της εσωτερικής αποταμίευσης,κάνει όνειρο απατηλό και την ανάπτυξη της χώρας
                               
Του Αθανάσιου Χ.Παπανδροπουλου
 
Η συνεχής υπερφορολόγηση,όπως ήδη έχουμε υπογραμμίσει από τις στήλες αυτές,πέρα από την όμηρο ποίηση των νοικοκυριών,απορροφά πλέον και μέγα μέρος της εσωτερικής αποταμίευσης.Και το πιο οδυνηρό αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι η για πολλά χρόνια υπονόμευση της οποίας ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει η χώρα.Σε συνδυασμό δε και με τις μόνιμες αντί επενδυτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα,η έξοδος της από τη σημερινή συνολική της κρίση χρέους είναι πλέον όνειρο απατηλό.Εκτος και μια άλλη κυβέρνηση αποφασίσει με θάρρος και σοβαρότητα να φέρει τα πάνω κάτω.



Το έργο αυτό είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο γιατί από τη μια πλευρά η αποχωρούσα κυβέρνηση προχωράει σε παροχές,υποσχέσεις και επιδοτήσεις που υπονομεύουν τις οποίες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας,από την άλλη, ανοίγει πόρτες στις ομάδες της βίας για έκτροπα και άλλες αντιδημοκρατικές ενέργειες.
 
Αδύνατη η αποταμίευση για 7 στους 10 Έλληνες | in.gr

Υπό αυτές τις διόλου αισιόδοξες συνθήκες,διεθνείς Οργανισμοί και παρατηρητές,προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της Ελλάδας σε νέα περίοδο κρίσης χρέους,η οποία θα επιδεινωθεί και από ήδη οξύτατα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό για παράδειγμα.

Για να επανέλθουμε όμως στο πρόβλημα της αποταμίευσης,επισημαίνουμε,ότι όπως προκύπτει

από έρευνα της Pulse RC η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) η πλειονότητα των πολιτών δεν μπορεί να αποταμιεύσει. Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 απαντάει ότι δεν έχει καταφέρει να αποταμιεύσει τους τελευταίους μήνες μεγάλο ή έστω μικρό ποσό.

Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank σε πρόσφατο εβδομαδιαίο σχόλιό της  επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η φορολογία εμποδίζει την αποταμίευση κάτι που αποδεικνύει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λυγίζουν υπό το βάρος της μείωσης των μισθών, των υπέρογκων φόρων, αλλά και των επιβαρύνσεων.Γινονται υποζύγια του κράτους με αλλά λόγια και εφεξής θα περιμένουν μονον ρυθμίσεις όπως ο διψασμένος περιμένει νερό.

Το γεγονός  όμως ότι τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποταμιεύσουν επηρεάζει και την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας, καθώς οι καταθέσεις αποτελούν την κύρια πηγή τραπεζικού δανεισμού.

Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία μειώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά 1,5 δισ., αντανακλώντας αυξημένες ανάγκες πληρωμών και μείωσης διαθεσίμων.

Όλα αυτά όμως δεν είναι θέματα που σήμερα απασχολούν την κυβέρνηση, η οποία κύριο μέλημα έχει την αποφυγή μιας εκλογικής ήττας η οποία θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο τα οράματα του πρωθυπουργού για κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS