Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 962



Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι σ΄αυτόν εδώ τον τόπο έζησαν σπουδαίοι και ξεχωριστοί άνθρωποι

Καθώς είναι ακόμη νωπές οι δηλώσεις Μαλέλη, η απαγωγή του επιχειρηματεία στον Πειραιά, η υποψηφιότητα του ζεύγους Πατούλη και λοιπά καραγκιοζιλίκια που λαμβάνουν χώρα στη Κολομβία των Βαλκανίων δεν μπορείς να πιστέψεις ότι σ΄αυτόν εδώ τον τόπο έζησαν σπουδαίοι και ξεχωριστοί άνθρωποι.



Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Οτι ακόμη και στην ελληνική δημοσιογραφία υπήρξαν σπουδαίες προσωπικότητες. Κάνοντας μια βόλτα στην οδό Μερόπης στη Γλυφάδα συναντάς το σπίτι που ζούσε ως το 2006 η ιστορική μορφή της μεταπολεμικής μαχόμενης δημοσιογραφίας, Γιολάντα Τερέντσιο. Σήμερα το σπίτι της καθώς και την διπλανή βίλα που ανήκε κάποτε στην οικογένεια Μαρινόπουλου το αγόρασε ο εφοπλιστής Προκοπίου.



Η Γιολάντα Τερέντσιο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Απόφοιτος της γερμανικής σχολής, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Νομικά, γιατί στη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη από τους Γερμανούς και κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία.

Μετά τον πόλεμο αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δημοσιογραφίας του Παρισιού και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται στα έντυπα του συγκροτήματος Λαμπράκη, διαλέγοντας θέματα αιχμής, που αφορούσαν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της μετεμφυλιακής εποχής. Την εμπειρία της από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης η Γιολάντα Τερέντσιο μετέφερε στο βιβλίο της «413 μέρες» (Εκδ. Εστία).

Η Γιολάντα Τερέντσιο πίστευε βαθύτατα στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, μια ιδέα που ελάχιστοι Ελληνες την εποχή εκείνη αντιλαμβάνονταν. Δεν επιζήτησε ποτέ την αναγνώριση από το διεφθαρμένο εγχώριο κράτος και τους θεσμούς του παρά τη σημαντική προσφορά της. Αυτό την κάνει ξεχωριστή για όλους όσους έχουμε άποψη για το τι σημαίνει Κολομβία των Βαλκανίων και οι θεσμοί της.

Στον αριθμό 7 της οδού Μερόπης απέναντι σχεδόν από το σπίτι της Γιολάντας στη θέση μιας παλιάς επιβλητικής μονοκατοικίας η πιο minimal εκδοχή της πολυκατοικίας. Οι τυχεροί κάτοικοι των τελευταίων ορόφων μπορούν να αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο.



Μερικές δρασκελιές πιο κει η παραλία. Εδώ θα συναντήσετε ανάμεσα στους άλλους χειμερινούς κολυμβητές και τον Μάικ. Μια ζωή φανοποιός. Ως την Ουαλλία έφτασε η χάρη του. Ανοιξε κι εδώ φανοποιία, μπάρ εστιατόρια. Απέκτησε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Δύο μήνες το χρόνο βρίσκεται στην Ουαλλία. Τους υπόλοιπους 10 στη παραλία της Γλυφάδας. Χειμερινός κολυμβητής, φιλοσοφημένος, μόνος.

Στην εικόνα πιο κάτω το πετρόχτιστο σπίτι που κάποτε ανήκε στην οικογένεια Μαρινόπουλου. Τώρα πλέον έχει περάσει κι αυτό στην ιδιοκτησία του εφοπλιστή Προκοπίου. Γύρευε πόσα χέρια θ΄αλλάξει στους αιώνες που έρχονται…


https://kourdistoportocali.com/news-desk/kapote-stin-odo-meropis

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS