Εκτύπωση
Άρθρα Ζουρόπουλου
Εμφανίσεις: 1068



Του Φάνη Ζουρόπουλου*

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1846 ο πρωταγωνιστής του αγώνα του 1821 ο στρατηγός Ανδρέας Λόντος δίνει τέλος στην ζωή του στο σπίτι του στην Κηφισιά. Τα συσσωρευμένα χρέη και διάφορες άλλες προσωπικές απογοητεύσεις τον οδηγούν στην μοιραία πράξη. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Αίγιο και παρέμεινε άταφη στο υπόγειο της κατοικίας του πρώτου Δημάρχου Αιγίου και συγγενή του, Αναστάσιου Λόντου, στο σημερινό Λαογραφικό Μουσείο.



Η εκκλησία δεν επέτρεπε κηδείες σε όσους αυτοκτονούσαν, όσο σημαντικά πρόσωπα και αν ήσαν. Το 1848 επί Δημαρχίας Γεώργιου Μελετόπουλου, αγωνιστή επίσης του 1821, τα οστά του Λόντου μεταφέρθηκαν και τάφηκαν χωρίς τελετή στο προαύλιο της Φανερωμένης, εκεί που αργότερα, με δωρεά του συλλόγου Αιγιαλέων Νέας Υόρκης στήθηκε και η προτομή του. Όσο ήταν στο υπόγειο του Λοντέικου πάνω από την σορό είχε τοποθετηθεί μια μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του, η οποία μετά έμεινε εκεί και ξεχάστηκε... Το 1977,ισως και 1978, ο ιστορικός Ελευθέριος Παπαθεοδωρόπουλος από την Ζήρια, βρήκε την πλάκα και αφού την ταυτοποίησε, έγραψε αναλυτικό άρθρο στο ''Βήμα της Αιγιάλειας''. Κανείς δεν σκέφτηκε να μεταφέρει τα οστά του Ανδρέα Λόντου ή  να κάνει μια έστω και τόσο αργά, κηδεία, παρόλο που ο Αρίστος Σταυρόπουλος αναφέρει το γεγονός στην ιστορία του... Δεν υπάρχει δηλαδή καμία περίπτωση να μην είναι όντως τα οστά του Λόντου αυτά. Μετά την απόφαση του Δ.Σ να μεταφερθεί το άγαλμα στην αυλή του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ, βρέθηκαν τα οστά και έγινε η σχετική φασαρία...

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, τη παρούσα ή την επόμενη: Τα Οστά και η προτομή να μεταφερθούν στον κήπο των Υψηλών Αλωνίων, ώστε να είναι επισκέψιμο και να καταθέτονται τα στεφάνια στην επέτειο της τοπικής ιστορικής επετείου της Συνέλευσης της Βοστιτσας..[26 Ιανουαρίου]. Η Προτομή στριμωγμένη στην αυλή του Λαογραφικού μόνο τιμή δεν αποδίδει στον μεγάλο Βοστιτσάνο στρατηγό της εθνεγερσίας… Όσο αφορά το κτίριο που στεγάζει το Λαογραφικό [φωτογραφία] όντως είναι ιστορικό, κτίστηκε γύρω στο 1835 για Δημαρχείο, μετά κατοικία του Αναστάσιου Λόντου, στην συνέχεια νοσοκομείο, στην κατοχή στέγασε Γερμανούς και μετά το ιστορικό 4ο Δημοτικό σχολείο.

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι Επίτιμος εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τέως Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.

Φάνης Ζουρόπουλος
Author: Φάνης Ζουρόπουλος

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS