Του Φάνη Ζουρόπουλου

 

  •  Υπάρχει μια καλή χημεία μεταξύ Μακρόν – Μητσοτάκη. Είναι εμφανές......


  • Εκεί στο ΚΙΝΑΛ τι κώλυμα επικρατεί;... Συναγωνισμός σε αντιδεξιές κορώνες, κόντρες κατά Μητσοτάκη  και τσιτάτα, με εμφανή αγωνία να τα πούνε πριν τα πουν οι Συριζαίοι!.... Μια παλιομοδίτικη αντιδεξιά παρωδία, την στιγμή που ο Μητσοτάκης έχει φύγει με χίλια προς το κέντρο, ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά!....   Ξυπνήστε ρε  παιδιά, όπως πάτε θα το κλείσετε το μαγαζί.... Αν μείνει κανένας για να κλείσει την πόρτα.


  • ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1944:  Δυο μήνες μετά την απόβαση στην Νορμανδία οι σύμμαχοι επελαύνουν    σε Γαλλία και Πολωνία σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την Ευρώπη του Χίτλερ. Μια ομάδα Γερμανών βιομηχάνων που στήριζαν το ναζιστικό καθεστώς, με αντάλλαγμα το κέρδος, συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο του Στρασβούργου. ‘’Ο πόλεμος έχει χαθεί’’ τους ανακοίνωσε ένας υψηλόβαθμος στρατηγός των Ες – Ες.     Το ναζιστικό καθεστώς πήρε απόφαση να άρει την απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό,  ‘’ώστε μετά την ήττα να σχηματιστεί μια ισχυρή Γερμανική αυτοκρατορία’’ τους είπε..... Είναι σαν να τους έλεγε   ‘’ο σώζων εαυτό σωθείτο’’!.... Αμέσως άρχισε η εξαγωγή προς τις τράπεζες της ουδέτερης Ελβετίας, τεράστιων χρηματικών ποσών, κλεμμένων περιουσιών, τόνων χρυσού και κοσμημάτων από τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και από περιουσίες που είχαν αρπάξει  οι ναζί από τα κατεχόμενα ευρωπαϊκά κράτη..... Οι τράπεζες  Union Bank of Switzerland και Credit Suisse, ξέπλυναν άγνωστο αριθμό χρημάτων των ναζί.... Πλαστογραφούσαν μετοχές που είχαν κλέψει από Γαλλικές τράπεζες, πουλούσαν χρυσό με τον τόνο, μετέτρεπαν ελβετικά φράγκα σε ξένο νόμισμα και τα έστελναν σε άλλα κράτη όπως Σαγκάη, Λισαβόνα, Αργεντινή, κ.α.... Μια τεράστια επιχείρηση διοχέτευσης χρήματος προς εξασφάλιση με την συνεργασία των Ελβετικών τραπεζών λειτούργησε άψογα τους επόμενους δυο μήνες..... Πολλά έμειναν κρυμμένα στις θυρίδες των τραπεζών Ζυρίχης και Γενεύης μέχρι που μετά τον πόλεμο κάποιοι τα εκταμίευσαν... Όσα έμειναν γιατί οι κάτοχοι τους  δεν επέζησαν, τα κατακράτησαν οι τράπεζες αποκομίζοντας τεράστια κέρδη!... Όλα αυτά προκύπτουν από έγγραφα των Αμερικανικών Μυστικών υπηρεσιών που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα,  βγάζοντας στην επιφάνεια την ‘’μεγαλύτερη ληστεία’’ όλων των εποχών που είχε στήσει η ναζιστική μηχανή, από την όποια  τελικά ωφελήθηκαν και πολλοί άλλοι, τραπεζίτες, μεσάζοντες, ανώτεροι αξιωματούχοι των Ες – Ες που μπόρεσαν να διαφύγουν κλ.π.....Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και εορτάζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).


είναι μοναστήρι του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοανατολικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη με έλατα.Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πάσχει από έλλειμμα πληροφόρησης, αλλά από έλλειψη θέλησης για πληροφόρηση. Η διαφορά είναι τεράστια.

Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Πριν 57 χρόνια ακριβώς, στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, 26 δημοσιογράφοι από τις έξι τότε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), υπέγραφαν την ιδρυτική πράξη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ).


 
Γράφει ο Θανάσης Κ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Αριστεράς, ένιωσε την ανάγκη να «ξεφύγει» από τον έλεγχο των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν «υπερασπίσιμη» πλέον.

Η εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία, οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Κομμουνιστικής Ρωσίας και Κομμουνιστικής Κίνας (1969), η απόλυτη εναντίωση των Κομμουνιστών στο Μάη του ’68 (το Γαλλικό ΚΚ ήταν από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά αντίθετο) και η επίδραση που είχε η καταγγελία των “Γκούλαγκ” στη Σταλινική Ρωσία από τον Σολτζενίτσιν, όλα αυτά έσπασαν το δεσμό ανάμεσα στην Αριστερή δυτική διανόηση και τον επίσημο Μαρξισμό που είχε ως «θεματοφύλακά» του την ΕΣΣΔ.


του Ντινου Στεργιδη

Ποιος πίνει ακόμα ρετσίνα στην Ελλάδα; Οι φαντάροι στον Έβρο; Οι απένταροι φοιτητές στο Γκάζι; Οι μετανάστες στα σουβλατζίδικα; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα παραδοσιακό και γραφικό ταβερνάκι σε κάποια παραλία ζητήστε να σας φέρουν ρετσίνα• το πιθανότερο είναι να σας πουν πως δεν έχουν. Ούτε χύμα, ούτε εμφιαλωμένη. Η ρετσίνα υπάρχει πλέον μόνο σαν ιδέα, σαν οπτασία και σαν άλλοθι για τα «καλά» κρασιά της Ελλάδας, τα άλλα, τα α-ρετσίνωτα.Πρέπει να συμφωνήσουμε σε τούτο: υπάρχει επείγουσα ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Κι ότι οι εχθροί της Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι οι χειρότεροι άνθρωποι στον πλανήτη

Η Σώτη Τριανταφύλλου γράφει για το φαινόμενο Γκρέτα Τούνμπεργκ και τα προβλήματα τα οποία παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

Παρακολουθώ τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ που αρνείται να ταξιδέψει με αεροπλάνο και διασχίζει αυτές τις μέρες τον Ατλαντικό με σκάφος ηλιακής ενέργειας. Μες στη σιωπή του δωματίου με κατακλύζουν σκέψεις και ανησυχίες για το περιβάλλον που συχνά παίρνουν διαστάσεις έμμονης ιδέας σαν εκείνες της Γκρέτα.Από το ήμισυ που ήταν πριν από δυο δεκαετίες, το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων με απόδοση άνω του 5% δεν ξεπερνά σήμερα το 3%. Η έλλειψη yields και η χαλαρή πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Ποιες επιλογές υπάρχουν.

Οι δύσκολες επιλογές για τους επενδυτές στα ομόλογα    του Robin WigglesworthΌταν παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Westminster ο Πρίγκηπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλτον, στέκονταν πάνω σε ένα κόκκινο χαλί κατασκευασμένο από την εταιρεία Victoria Carpets. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία κατασκευής χαλιών κατάφερε να «παντρευτεί» επενδυτές ομολόγων.

Η βρετανική εταιρεία προσπαθούσε να βγει στις αγορές ομολόγων στα τέλη του περασμένου έτους, όμως η υπόθεση «ναυάγησε» εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική της ευρωστία. Όμως, τον Ιούλιο εξέδωσε ομόλογο ύψους 330 εκατ. ευρώ, το οποίο προσέλκυσε παραγγελίες που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.Το 1978 ο Τζουντ Βανίσκι δημοσίευσε τη διάσημη στον χώρο των οικονομολόγων εργασία του «The Way the World Works». Σε αυτή κατέδειξε τη σημασία της φορολογικής πολιτικής για την οικονομική ανάπτυξη


Πόσο φιλικό στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα είναι, λοιπόν, ένα φορολογικό περιβάλλον με υψηλή φορολογία, το οποίο ταυτόχρονα δεν παραμένει ποτέ σταθερό; Πόσο σαφή εικόνα μπορεί να έχει μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας για το τι ισχύει στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων;

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη

Ο Βανίσκι εξήγησε, όπως λίγα χρόνια αργότερα και ο Τζορτζ Γκίλντερ στο μνημειώδες έργο του «Wealth and Poverty», ότι η βασική αιτία της ύφεσης της οικονομίας είναι ο περιορισμός των ιδιωτικών επενδύσεων που προέρχεται από την αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων και του κέρδους που καταλήγει στους μετόχους τους. Η συλλογιστική είναι απλή, εάν ένας επιχειρηματίας δεν πρόκειται να κερδίσει περισσότερα αυξάνοντας τον τζίρο της επιχείρησής του, τότε για ποιον λόγο να το κάνει;Αν ήμουν Αμερικανίδα θα ντρεπόμουν αυτή την εποχή.

Γράφει η Σώτη Τριανταφύλλου και εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ, αυτή την εποχή, τής φαίνονται σαν τον ηλίθιο της Ιστορίας.
Άρχισα να υπολογίζω πόσες δεκαετίες έχουν μείνει πίσω οι Ηνωμένες Πολιτείες από χθες το πρωί όταν πήγα να αγοράσω ντόνατς. Στο μαγαζάκι υπήρχε μια ταμπελίτσα που έγραφε: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ! ΜΟΒ ΝΤΟΝΑΤΣ, 1.99 ΔΟΛΑΡΙΑ.Γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος

Κι έβγαλε μια φωνή ο Ποσειδών όπως εννιά ή δέκα χιλιάδες πολεμιστές φωνάζουν μαζί στον ξεσηκωμό της μάχης. Είναι στο Ξ της «Ιλιάδας» και ο Ποσειδών φωνάζει για να ενθαρρύνει τους Αχαιούς. Κάποτε τα ντεσιμπέλ ήταν προνόμιο των θεών ή των πολεμιστών ηρώων που ήθελαν να κερδίσουν την αθανασία. Οι Ελληνες το θυμούνται ακόμη. Και επειδή ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του και έναν μικρό ή μεγαλύτερο θεό –του το λέει η μαμά απ’ την ώρα που γεννιέται– δεν χάνει ευκαιρία να το διακηρύξει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Με τις τσιρίδες του όταν ακόμη είναι παιδί και έχει το ακαταλόγιστο. «Παιδί είναι, τι να κάνουμε».