Του Φάνη Ζουρόπουλου

 

  •  Γύρισα  ‘’κάμπους και βουνά και πανηγύρια γύρισα’’, (για να παραφράσω τον Λόρκα),  τούτο το καλοκαίρι και μια εικόνα συνάντησα παντού.    Σε καφέ, σε ταβέρνες, παρά θιν’ Άλος, σε ερημιές, σε μέσα μεταφοράς:  νέοι, μεσόκοποι, γέροι σκυμμένοι πάνω σε ένα κινητό να ....χαϊδεύουν με τα δάκτυλα τους την οθόνη!.... Γύρευε τι έβλεπαν,  τι έψαχναν, τι  αναζητούσαν... Όλη η Ελλάδα βουτηγμένη στα.... βαλτόνερα του διαδικτύου. Και από την άλλη η ΔιαΝΕΟσις, μας λέει ότι οι Έλληνες είναι ο μοναδικός λαός, στην Ευρώπη,  που εμπιστεύεται τα ‘’σόσιαλ μίντια’’ περισσότερο από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης [Τ.V, εφημερίδες, ράδιο...], ενώ το 54% δεν ενημερώνεται καθόλου, έχει όμως άποψη .....επι παντός!... Νομίζω ‘’μαυρ’ ειν’ η νύχτα στα βουνά’’.....

 

  • Δυο νέοι άνθρωποι έφυγαν αυτές τις ημέρες από κοντά μας.  Ο Γιώργος Σκανδάμης στο 63 του και ο Ανδρέας Τασόπουλος στα 54......Ο Γιώργος για χρόνια υπάλληλος στην ΠΕΣ και μετά ιδιοκτήτης του Πολυχώρου στην Ρήγα Φεραίου, μαχητικό στέλεχος από τα νιάτα του της ανανεωτικής αριστεράς, σοβαρός, μορφωμένος, ήπιος και πάντα δημιουργικός, άφησε πίσω του, εκτός από την οικογένεια του,  μόνο φίλους και συντρόφους, στερώντας μας από την ήπια και αντικειμενική ανάλυση των τοπικών και όχι μόνο προβλημάτων, αλλά και την βαθειά του πίστη στην δημοκρατία και τον ανθρωπισμό.   Ο Ανδρέας Τασόπουλος ιεροψάλτης, καθηγητής Βυζαντινής  μουσικής αλλά και δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας, πάλεψε με την ανίατο αλλά δεν τα κατάφερε, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, σοβαρού οικογενειάρχη και εξαίρετου μελωδού. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους και καλοτάξιδοι στο μακρύ ταξίδι της αιωνιότητας.

 

  •  Καλή επιστροφή σε όσους επιστρέφουν, κουβέντα για ‘’Καλό Χειμώνα’’, το καλοκαίρι  έχει δρόμο μπροστά ακόμα!.....


Η επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στο χώρο της ελληνικής κεντροαριστεράς θα σημάνει και την πλήρη παρακμή της.


Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Σε άρθρο του πριν τις εθνικές εκλογές, ο Γ.Πανταγιάς, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έγραφε ότι στην Ελλάδα είχαν επισφραγιστεί το τέλος του κύκλου που άνοιξε με τη χρεοκοπία και η απαρχή ενός νέου. Αυτού, προσθέτουμε εμείς, που ήδη άνοιξε με τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

 

Γράφει ο Α. Τριφύλλης


Δεν θυμάμαι εποχή σε διαρκή αναμονή και ρευστότητα  από την εποχή πριν την πτώση του Τείχους. Τότε, κάθε ημέρα που ξημέρωνε κάτι συνέβαινε που έβαζε φωτιές στα πολιτικά και δημοσιογραφικά  επιτελεία και τελικά στην οικονομία και στην κοινωνία. Όλα άρχισαν εκείνη την βραδιά που στην Ρουμανία εκτέλεσαν το ζεύγος Τσαουσέσκου.Οι γερμανικές εξαγωγές υποχωρούν, η βιομηχανική παραγωγή είναι στάσιμη, οι επιχειρήσεις ανησυχούν και ο λαϊκισμός παραμονεύει.

Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

«Από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται στην πιο βαθειά υποχώρησή της και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να βυθίσει σε ύφεση ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το ζοφερό περιβάλλον, θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πάρει  ακόμα πιο επικίνδυνα μέτρα....». Αυτά υποστηρίζει ένας από τους εκπροσώπους του γνωστού Ινστιτούτου.IFO στο Μόναχο, τονίζοντας ότι το βιομηχανικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο, βρέθηκε σε φάση «ελεύθερης πτώσης».Γράφει ο Χρίστος Αλεξόπουλος

Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και πλανητικό επίπεδο τα αδιέξοδα, που προκαλούνται από την πολιτική διαχείριση της εξέλιξης, πληθαίνουν, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση συνθηκών διακινδύνευσης σε γενικευμένο βαθμό και την συσσώρευση προβλημάτων σε όλους τους τομείς κοινωνικής δραστηριοποίησης.


 
Του Φάνη Ζουρόπουλου


Κάποιος άγνωστος με σταμάτησε στο δρόμο και με ρώτησε που βρίσκεται η οδός Αράτου. Του εξήγησα και με την ευκαιρία σκέφθηκα την ιστορία αυτού του κεντρικού δρόμου (αρχίζει από την Μητροπόλεως και καταλήγει στη Ρ. Φεραίου) και ποιος ήταν ο άνθρωπος από τον οποίο πήρε το όνομά του.Ο αρχιλαϊκιστής πρόεδρος των ΗΠΑ, πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει έναν συνολικό πόλεμο κατά της Κίνας, υποχρεώνοντας το Πεκίνο να τονώσει την εσωτερική ζήτηση,τώρα που μετασχηματίζεται η οικονομία της χώρας.

Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Το ότι η Κίνα και η Αμερική βρίσκονται σε κατάσταση παγκόσμιου ανταγωνισμού, σε όλα τα επίπεδα, είναι κοινός τόπος. Το ίδιο ισχύει και για τη βούληση των δύο διαφορετικών πολιτικών καθεστώτων να αποφύγουν μια ένοπλη σύγκρουση. Άρα για μια μακρά σχετικά περίοδο, οι δυό υπερδυνάμεις, θα ανταγωνίζονται σε πεδία όπως η οικονομία, η καινοτομία, η τεχνητή νοημοσύνη, η προπαγάνδα και η πρόσβαση σε πρώτες ύλες.ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.

Ο γνωστός και ταλαντούχος γελοιογράφος ΑΡΚΑΣ έπεσε θύμα μιας "ορθοπολιτικής λογοκρισίας" στο διαδίκτυο.

Επειδή δημοσίευσε, λέει, ένα αθώο σκίτσο, όπου υποτίθεται ότι ειρωνευόταν τις "χοντρές"!


TOY ΙΣΤΟΡΙΚΟY ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Μεταφορά από  Πάνο Αργυρόπουλο

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ .
Του Πάνου Ιωαννίδη (περιγραφή από «πρώτο» χέρι)
Δεν είμαι βέβαιος εάν όλοι θέλουμε να θυμόμαστε τις λεπτομέρειες της 15ης
Αυγούστου 1974... Όμως, η υπενθύμιση δεν εξαρτάται από εμάς.Γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλο

Κατά τους διαχειριστές της πολιτικής ορθότητας, οι πληθυσμοί που συρρέουν στην Ευρώπη, πρόσφυγες ή μετανάστες, όχι μόνο δεν αποτελούν πρόβλημα για τις κοινωνίες που τους υποδέχονται, αλλά συνεισφέρουν και στην τόνωσή τους. Πρώτον, υπενθυμίζουν στην κυνική Ευρώπη τις ανθρωπιστικές της αξίες. Δεύτερον, δημιουργούν θέσεις εργασίας με τις ΜΚΟ – ουδείς γνωρίζει πόσες από δαύτες δραστηριοποιούνται σήμερα στη Λέσβο.