Εκτύπωση
Άρθρα Ζουρόπουλου
Εμφανίσεις: 747


  

                  
 

Του Φάνη Ζουρόπουλου

Γιος του πολιτικού, στρατιωτικού και δημοσιογράφου Νικόλαου Πετιμεζά - Λαυρα, εγγονός του αντιστράτηγου Ηρακλή Πετιμεζά και απόγονος της μεγάλης οικογένειας των  Πετιμεζαίων αγωνιστών του 1821 από τα Καλάβρυτα, με μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες του Ελληνικού έθνους. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ μιλούσε άψογα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ, στενός φίλος του Ναπολέοντα Ζέρβα ανέλαβε την εκπροσώπησή του στην Αθήνα όταν αυτός ανέβηκε στο βουνό, με το ψευδώνυμο ''Νικήτας''. Εχέμυθος, εργατικός και δυναμικός, οργάνωσε με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές  ένα πολυμέτωπο αγώνα. Στρατολόγησε άνδρες για τον αντάρτικο στρατό του Ζέρβα, οργάνωσε αποστολές αξιωματικών στο βουνό, εφοδίαζε με υλικό, διατηρούσε τις επαφές στην Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, δούλευε στον παράνομο τύπο, εξέδωσε μαζί με την γυναίκα του Φωτεινή Νικολαΐδη την εφημερίδα ''Ελληνικός Αγών'' και αντιναζιστική εφημερίδα στα Γερμανικά που ασκούσε αντιχιτλερική προπαγάνδα στους Γερμανούς στρατιώτες.... Τον Μάρτη του 1944 συνελήφθη από τα SS και φυλακίστηκε μέχρι την απελευθέρωση.



 Στα Δεκεμβριανά ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στον Σκόμπυ και τον Πορφυρογένη του ΚΚΕ και μετά την Βάρκιζα έγινε αντιπρόεδρος της ένωσης Δημοκρατικών συλλόγων μαζί με τον στρατηγό Οθωναίο, περιοδεύοντας την χώρα προσπαθώντας να αποτρέψει τον Εμφύλιο. Μετά την απελευθέρωση διατέλεσε πρώτος γενικός διευθυντής του κρατικού ραδιοφώνου [ΕΙΡ] και υπουργός Τύπου και Πληροφοριών στην κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη [1945 - 1946]. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ακρόπολις» , «Απογευματινή» και «Ελεύθερη Ελλάδα». Από το 1982 και μέχρι τον θάνατο του διατέλεσε αντιπρόεδρος του  ''Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης''  και έγραψε πολλά βιβλία όπως ''Ζέρβας και ΕΑΜ'', ''Το τέλος της Δημοκρατίας'', ''Ελληνική υποτέλεια και κλεπτοκρατία'','' «Οι περί την αυτονόμηση της Θράκης Αμερικανικοί σχεδιασμοί και τα πετρέλαια της Κασπίας»,  κοινωνικές μελέτες και έρευνες. Έχει δωρίσει όλο το πολύτιμο αρχείο του μαζί με το οικογενειακό,  στην ΕΣΗΕΑ στα Γενικά Αρχεία του κράτους, στο Μουσείο Μπενάκη και το Πολεμικό Μουσείο. Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1998 στην Αθήνα [η γυναίκα του είχε πεθάνει νωρίτερα] και ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο στα Καλάβρυτα.  Ήταν ενός υψηλού επιπέδου   δημοσιογράφος, ευπρεπής άνθρωπος, μεγάλος αγωνιστής της Αντίστασης, ευπατρίδης, με λεβεντιά, βαθιά μόρφωση, με γενναία καρδιά και έφυγε όρθιος και περήφανος. Ψάχνοντας την ζωή του αποδεικνύεται ότι Αντίσταση δεν έκανε μόνο η Αριστερά αλλά και αγνοί πατριώτες, ηρωικοί άνθρωποι, απόγονοι των ηρώων του' 21 με ψυχή και κουλτούρα πολιτισμού, ελευθερίας και Δημοκρατίας.

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι Επ. εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τ. Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.

Φάνης Ζουρόπουλος
Author: Φάνης Ζουρόπουλος

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS