Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 348

Τουρκικό σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα!

Τα σχετικά έγγραφα ανακαλύφθηκαν στο Γενικό Επιτελείο κατά τη διάρκεια των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Το σχέδιο της μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama

Η Τουρκία διαθέτει σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα, με το κωδικό όνομα του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα που δρούσε κατά τη Βυζαντινή εποχή, του Çaka Bey, ο οποίος -όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι- από το 1088 μέχρι το 1091 κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, επικαλούμενη μυστικά έγγραφα.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με παρουσίαση Power Point που είχε προετοιμάσει το Γενικό Επιτελείο για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού, η Τουρκία είχε καταρτίσει σχέδιο για μυστική στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi» (Οδηγία Σχεδιασμού για την Επιχείρηση Çakabey των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων). Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, υποδηλώνοντας πως πιθανότατα επικαιροποιήθηκε και οριστικοποιήθηκε την ημερομηνία εκείνη, μετά από αναθεώρηση προηγούμενης εκδοχής του και θεωρείται πως παραμένει ενεργό, γράφει η Nordic Monitor.



Σε slide της παρουσίασης, μάλιστα, υπάρχει κατάλογος των σχεδίων στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας, με ημερομηνίες που δείχνουν το πότε καταρτίστηκαν.

Σύμφωνα με τη Nordic Monitor, τα έγγραφα αυτά ανακαλύφθηκαν σε φάκελο για δικαστική υπόθεση στην Άγκυρα, όπου ο εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση, ο Serdar Coşkun -πιστός στον πρόεδρο Ερντογάν- φαίνεται πως ξέχασε να αποσύρει τα απόρρητα έγγραφα προτού υποβάλει τον φάκελο στο δικαστήριο. Συγκεντρώθηκαν από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Τα έγγραφα, που περιλαμβάνουν το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα, βρέθηκε πως ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου, μέσω ασφαλούς εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας με email. Ο Coşkun διέταξε τον στρατό να του προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τους προηγούμενους δύο μήνες, περιλαμβανομένων και των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου του 2016.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου του 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε σε βοηθό του, τον αστυνομικό Yüksel Var, να συλλέξει τα email από τους εσωτερικούς servers του Γενικού Επιτελείου και να του κάνει αναφορά. Η σχετική επιτροπή στρατιωτικών τεχνικών υπό τον Var ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου του 2017. Στο τέλος, οι κατηγορίες που υπέβαλαν οι εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο στην Άγκυρα περιελάμβαναν όλα τα email που συγκεντρώθηκαν από τους υπολογιστές του Γενικού Επιτελείου. Στα email δεν βρέθηκαν επικοινωνίες που να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ένδειξη για το αποτυχημένο πραξικόπημα, που πολλοί θεωρούν ότι ήταν μια στημένη επιχείρηση από τον ίδιο τον Ερντογάν, προκειμένου να προχωρήσει στις μαζικές διώξεις των αντιπάλων του.

Σύμφωνα με τη Nordic Monitor, τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες του σχεδίου, πέραν της κωδικής ονομασίας της επιχείρησης κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας, καθώς και την ημερομηνία επικαιροποίησης του σχεδίου. Οι λεπτομέρειες της εισβολής θα πρέπει να είχαν χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητες» και έτσι δεν θα μπορούσαν να μοιραστούν μέσω του συγκεκριμένου συστήματος intranet του στρατού.

Το έγγραφο Power Point φαίνεται πως προετοιμάστηκε για παρουσίαση στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου ως εναλλακτικό σχέδιο αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός εκτιμούσε τις δυνατότητές του και τις στρατιωτικές δεσμεύσεις σύμφωνα με διάφορους σχεδιασμούς σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, επιθυμώντας να διατηρήσουν τις επιθετικές δυνατότητες και τις δυνατότητες αποτροπής στο δυτικό μέτωπο, μεταφέροντας ταυτόχρονα ορισμένους στρατιώτες και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία.

Η επανεξέταση των εγγράφων δείχνει επίσης πως το Γενικό Επιτελείο, που μοιράστηκε τα email, πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για τις πιθανές επιπτώσεις της αποκάλυψης των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να σημαίνει συναγερμό. Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου από τον επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος προειδοποιούσε το νομικό τμήμα του Γενικού Επιτελείου πως τα έγγραφα περιέχουν μυστικά έγγραφα για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και απόρρητες πληροφορίες και αναφορές για τη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο.

https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2028095/toyrkiko-shedio-gia-eisvolh-sthn-ellada.html#comments

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS