Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 730


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΥΣΣΑ
To χειρότερο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι οι εταιρικές χαριστικές ρυθμίσεις του περασμένου καλοκαιριού (που ακόμα δε μάθαμε ποιους εξυπηρέτησαν), δεν είναι η περαιτέρω διάλυση των ήδη μισοδιαλυμένων πανεπιστημίων, δεν είναι η επαναλειτουργία τής έτσι κι αλλιώς άχρηστης και κατάπτυστα κομματικοπιημένης ΕΡΤ,  δεν είναι οι λεκτικοί τραμπουκισμοί της κ. Κωνσταντοπούλου και του κ. Πολάκη, δεν είναι ο ακόμα πιο σφιχτός εναγκαλισμός με την ορθόδοξη εκκλησία (λείψανα, «άγιοι τάφοι», «άγιο φως» κλπ), δεν είναι τα Μνημόνια 3 και 4, δεν είναι το «γλείψιμο» στο Μαδούρο, δεν είναι οι συνεχείς διορισμοί «ημετέρων» από το παράθυρο, δεν είναι οι επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν είναι καν το κλείσιμο του ματιού στη Χρυσή Αυγή και το τρενάρισμα της δίκης της, ή οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του κ. Παππά στα μίντια..Είναι η παράδοση Τούρκων φυγάδων στο καθεστώς Ερντογάν.

Μια πρώτη καταγγελία είχε βγει από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) το Μάη. Η κυβέρνηση δεν αντέδρασε. Η δεύτερη όμως είναι πολύ πιο συγκεκριμένη:

«Ο Μουράτ Τσαπάν ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά.

Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο.

Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου, τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί.

Ο Μουράτ Τσαπάν βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση».

Σήμερα, 9  Ιουνίου, κλείνει βδομάδα και βάλε από την ανακοίνωση της ΕΕΔΑ. Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έγραψε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων κ. Γκι Φέρχοφσταντ κι έκανε ερώτηση στη Βουλή το Ποτάμι.

Αφού η κυβέρνηση δεν αντιδρά καταλογίζοντας ευθύνες σε κατώτερα όργανα, αφού δεν αναφέρεται καν στο θέμα, αφού συνεχίζει να σιωπά, συνεπάγεται πως η ίδια αυτή είναι η υπεύθυνη για την παράδοση των φυγάδων στην Τουρκία. Καλυμμένη πίσω από την περίπτωση των «8» στρατιωτικών, που τους κράτησε στην Ελλάδα ο Άρειος Πάγος, ποιος ξέρει πόσους λιγότερο γνωστούς φυγάδες έχει στείλει πίσω στον Ερντογάν, δηλαδή σε φυλάκιση, βασανιστήρια, εξευτελισμούς και πιθανή «εξαφάνιση» ή θανάτωση.

Σε οποιοαδήποτε χώρα της Δύσης θα είχανε «πέσει κεφάλια», θα είχαμε ανακρίσεις, απολύσεις,  παραιτήσεις. Στην Ελλάδα των παραπάνω κυβερνητικών μασκοφόρων δεν περιμένω  κάτι τέτοιο. Απλά, επειδή θεωρώ ότι τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση, παρακαλώ τουλάχιστον όσους/ες είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ να το θυμηθούνε κι αυτό, στις επόμενες κάλπες.

athensvoice.gr

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS