Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 844


Του Γιάννη Πανούση
Μπήκες μέσα στην παλιά σπηλιά

δίχως το χάρτη να προμηθευτείς.

Μύθος και Ιστορία συλλειτουργούνε.

Τώρα μάταια θα ψάχνεις για την έξοδο.

Έμεινες μόνος.

Δ.Καραμβάλης,Εναλλασσόμενα φορτία 

Οι δυσαρμονίες της ιδεολογίας με την πραγματικότητα δεν λύνονται με ρητορικό οίστρο ή θεσμικά ρεσάλτα.Οι οχληροί και οι κακόβουλοι σχεδιάζουν μία απόδραση,ένα φευγιό από την ιστορική μνήμη μέσα από τεχνικές ανορθολογικής διαχείρισης του προφανούς κι ορθολογικής[αλλά ιδιοτελούς] διαχείρισης του αφανούς.

Συγκροτούνται επιτροπές-γέφυρες από το Μηδέν στο Τίποτα για να ‘βιάσουν’[αντί να προετοιμάσουν με συναινέσεις και συνθέσεις]το συνταγματικό/πολιτικό μέλλον της χώρας.Ψηφίζονται νόμοι για να μην εφαρμοστούν.’’Λευκαίνονται’’επιχειρηματίες με σκοτεινό παρελθόν αλλά φιλοκυβερνητικό παρόν.Δεν τηρείται από τους αξιωματούχους κανένας κανόνας,ηθικός ή δεοντολογικός.

Οι υπόλοιποι,συνοδοιπόροι ή αδιαφορούντες ,απλώς κοιτάζουν και μοιρολογούν.Τους φταίει η αδύναμη κι άδικη Δημοκρατία κι οραματίζονται να τη βελτιώσουν με ολίγο φασισμό αλά φρανσέζ ή πολυ ολοκληρωτισμό αλά νοτιοαμερικέν.

Τόχω ξαναγράψει.

Ένας λαός που θέλει ν’αυτοκτονήσει δεν μπορείς να τον αποτρέψεις.Όσες φορές κι αν τον συγκρατήσεις κάποια στιγμή ‘’θα το πετύχει’’το απονενοημένο.

Μόνοι,απομονωμένοι,ανάδελφοι και μοιραίοι μετράμε τις ώρες πριν την εθνική κρίση μ’εκδρομές,μπύρες και ήλιο επικαλούμενοι τη συγγένειά μας με τον Ζορμπά.

Άμυαλοι;ίσως

Ανέμελοι;ίσως

Αδύναμοι;ίσως

Άνευ ταυτότητας κι αυτογνωσίας;βέβαιο

Ακόμα κι αν ο Θεός είναι έλληνας,όπως συχνά διαλαλούν αριστεροί/δεξιοί,ούτε μπορεί ούτε αξίζουμε να μας σώσει για να κάνουμε τα ίδια με αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση.Με τέτοια όμως ανοσία στις εθνικές τραγωδίες και τέτοια ανοησία ‘στην αγορά ελπίδας’ νομίζω ότι ούτε ο Διάβολος μας θέλει…


*Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS