Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 283



Σε όλες τις χώρες με ισχυρό πελατειακό κράτος και δυνατές συνδικαλιστικές συντεχνίες, η μάχη για διατήρηση  πολυδάπανων προνομίων θα είναι σκληρή τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Του Αθ.Χ. Παπανδρόπουλου

Για τις συντεχνίες και τα  προνόμια που έχουν αντλήσει εκβιάζοντας στις ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες, τις λοιπές κοινωνικές ομάδες έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα, βιβλία και διατριβές. Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο ιταλικός φασισμός στη δεκαετία του 1930 αυτές τις συντεχνίες είχε ως αφετηρία στην προσπάθεια του να γίνει πολιτικό σύστημα, όπως και έγινε. Όσο για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής είναι τόσον οδυνηρά γνωστές ώστε περιττεύει να τις επαναλάβουμε.Οι μελανοχίτωνες στην Ιταλία και οι ναζί στηΓερμανία επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.



Σήμερα αυτό που μας απασχολεί είναι ο ρόλος των συντεχνιών στον κόσμο που αλλάζει και στον οποίον η νέα διεθνής πραγματικότητα αναδιαμορφώνει θεσμούς και παγιωμένες καταστάσεις,που οντως έχουν πολλά χρόνια ζωής πίσω τους.Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι οι απανταχού συντεχνιακές δυνάμεις μέσα από τις οποίες ξεπήδησαν όλα τα τέρατα του ολοκληρωτισμού που ταλαιπώρησαν τον άνθρωπο στη διάρκεια του 20ου αιώνα, δεν πρόκειται  να υποχωρήσουν απέναντι στις αλλαγές. Είναι τυφλές και ανίκανες να συλλάβουν το νόημα της αλλαγής. Θα προτιμήσουν να οδηγήσουν το πλοίο πάνω στο παγόβουνο και να βυθιστούν με αυτό, παρά να συμβάλλουν σε μια αλλαγή πορείας.

Σε αντίθεση με το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής που για λόγους αυτοσυντήρησης εμπεριέχει μέσα του την αλλαγή, οι συντεχνίες μόνον δια της αρπαγής και της λεηλασίας γνωρίζουν να επιβιώνουν. Οι πρώτοι που κατάλαβαν αυτήν τη διάσταση του συντεχνιασμού ή κορπορατισμού,  ήσαν οι Κινέζοι κομμουνιστές. Παρακολουθώντας την πορεία της Σοβιετικής Ένωσης προς την παρακμή και την κατάρρευση, συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να «σώσουν» τον κομμουνισμό ως πολιτικό αυταρχικό σύστημα   αναπτύσσοντας πτυχές του καπιταλισμού, οι οποίες μπορούν να υπάρχουν και να λειτουργούν ανεξάρτητα από το θεσμικό πλαίσιο της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.Με πιο απλά λόγια,οι Κινέζοι κομμουνιστές,σκέφθηκαν ότι η καπιταλιστική παραγωγή δεν προϋποθέτει απαραιτήτως την ύπαρξη δημοκρατίας.Το παράδειγμα της Σιγκαπούρης μιλάει από μόνο του και σίγουρα λέει πολλά.

Αφήνοντας πίσω της .ετσι τα γελοία κατάλοιπα του μαοϊσμού και το εγκληματικό τους έργο, αποφάσισε να ενσωματώσει τον παραγωγικό της μηχανισμό στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας, στον οποίον σήμερα κατέχει και μια από τις τρεις πρώτες θέσεις.

Η κινεζική πορεία όμως στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, αφαιρώντας μερίδια αγοράς από τις αναπτυγμένες δυτικές οικονομίες, στην ουσία έπληττε τις συντεχνιακές τους δομές, οι οποίες επί πολλά χρόνια απομυζούσαν πόρους χωρίς ιδιαίτερες προσπάθειες, πέρα από εκβιασμούς, καταχρηστικές απεργίες και κάθε είδους αντιδημοκρατικές εκδηλώσεις.Ο κινεζικός δρόμος πρόςτον καπιταλισμό,έφερε νέα δεδομένα στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι και βεβαίως Προωθησε την παγκοσμιοποίησηΔημιούργησε προϋποθέσεις μιάς ενιαίας περίπου αγοράς στη οποιαν διαπρέπουν οι πιο αναταγωνιστικοί
Στις μέρες μας έτσι οι συντεχνίες αφυπνίζονται, καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα αλλάζει και ως συνήθως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αντλήσουν τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, το 2020 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Κατά κανόνα δε, στις περιπτώσεις αυτές, το .υψηλό τίμημα  ως συνήθως,το
 πληρώνουν οι πιο αδέκαροι.Υπέρ αυτών που δήθεν κόπτονται οι συντεχνίες.Και μη χειρότερα.

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS