Γράφει η Ευτυχία Λαμπροπούλου

Με αφορμή την είδηση ότι ενόψει της  25ης Νοεμβρίου το νοσοκομείο του Μιλάνο εκθέτει τη βία κατά των γυναικών μέσα από τις ακτινογραφίες τους.Η γυναίκα που βρίσκεται γύρω μας,  δίπλα μας , απέναντί μας ακόμα εκείνη που κοιτάζουμε  στον καθρέπτη μας  μπορεί να έχει δεχθεί βία. Οι συμπεριφορές των ανδρών περνούν  στα ψιλά γράμματα γιατί βλέπεις η βία έχει πολλές μορφές.  Ποιες να ανακαλύψεις και ποιες να σχολιάσεις; Το τελευταίο στάδιο βίας είναι η σωματική αλλά μέχρι να φθάσουμε εκεί έχουν προηγηθεί, όλες οι υπόλοιπες η χειραγώγηση έρχεται σταδιακά. Αρχικά η ψυχολογική , εκείνο το «σ’ αγαπώ» με αντάλλαγμα, έπειτα αν δεν έχεις δικά σου χρήματα «πες μου τι θες να σου αγοράσω;»,  αυτά τα μικρά που έχουν τη μορφή του δήθεν «σε νοιάζομαι»  διαδέχονται τα ξεσπάσματα, το ξύλο ακόμα και τον θάνατο.


Η ζωή δύσκολη να ζει μόνος του ο άνθρωπος, πολλές φορές αυτή η μοναξιά οδηγεί τις γυναίκες να κάνουν εκπτώσεις,  να βάζουν τα δικά τους θέλω σε δεύτερο χρόνο να αποδέχονται στωικά τη μοίρα τους να μην  αντιδρούν,  να μην  κινητοποιούνται υπό το πρίσμα του ψυχολογικού εκβιασμού. Οι αιτίες πολλές η ουσία μια!

Σύμφωνα με τις στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο , τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αποτελούν  μια θλιβερή πραγματικότητα, μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να παίρνει σάρκα και οστά αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη συρρικνώνεται.
 
Τι και αν το χρόνια πέρασαν ;  Η γυναίκα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως πράγμα, μελέτες αποδεικνύουν  πως   το 1/3 των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό τους (ενδοοικογενειακή βία), 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού (βία στην κοινωνία), ενώ περίπου το 40% με 50% των εργαζομένων γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους (Πηγή :http://www.un.org/). Όσο για την  Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε η γραμμή το 2018, το 70% έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες και αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο (87%), σε σεξουαλική παρενόχληση (4%) και σε περιπτώσεις βιασμού (1%).

Τώρα πια η κάθε γυναίκα ξέρει πως δεν είναι μόνη , μπορεί να επικοινωνεί μέσω της γραμμής sos 15900 , να βρεθεί σε συμβουλευτικό κέντρο ή να βρει καταφύγιο σε ξενώνα φιλοξενίας … Οι εποχές άλλαξαν οι γυναίκες έχουν φωνή, έχουν ψυχή και εκείνες πρέπει να βρουν  τη δύναμη να προστατέψουν τον εαυτό τους. Κόβοντας τον γόρδιο δεσμό με τοξικούς ανθρώπους και καταστροφικές σχέσεις. 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS