Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 528



Του Κώστα Στούπα

Η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών φαίνεται ευνόησε τη Νέα Δημοκρατία ενώ η βεβαιότητα της νίκης της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι εκλογές έγιναν σχεδόν στη μέση του Καλοκαιριού ευνόησαν τον ΣΥΡΙΖΑ.



Αποτελεί προσωπική νίκη του κ. Τσίπρα το γεγονός πως μεταξύ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και των προχθεσινών ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόνο 147 χιλ. ψήφους.

Τούτο σημαίνει πως έχει σταθεροποιήσει ένα εκλογικό  ακροατήριο το οποίο θα κάναμε λάθος αν το προσδιορίζαμε σαν ευκαιριακό και αποκλειστικά κρατικοδίαιτο.  Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει...

Το ΚΙΝΑΛ μεταξύ 2015 και 2019 αύξησε τις ψήφους κατά 116 χιλ. και από 6,29% έφτασε το 8,10%.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να περάσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο με 200 ψήφους στη Βουλή και οι εκλογές είχαν γίνει με απλή αναλογική αυτήν τη στιγμή με 31% θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Το ίδιο θα συνέβαινε αν είχε καταφέρει να μπλοκάρει και τον τετραετή ορίζοντα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη με την εκλογή Προέδρου.

Με τα αν όμως δεν γράφεται η ιστορία... Την επόμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην αντιπολίτευση προκειμένου να λιαίνει τις γωνίες που ερεθίζουν τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Ο νικητής των εκλογών όμως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατάφερε να προσελκύσει στη Νέα Δημοκρατία περί τις 725 χιλ. ψήφους και έφτασε το 39,85%.

Η  ουσία της νίκης Μητσοτάκη έγκειται στην πλειοψηφία των 158 εδρών που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία.

Το 2012 η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει τις εκλογές με 29% και είχε καταφέρει να σχηματίσει  κυβέρνηση με την ΕΛΙΑ για  τα τρία επόμενα χρόνια.

Το 2019 βρίσκεται σε αναμφίβολα σε καλύτερη μοίρα...

Το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ επιδέχεται αρνητικές ερμηνείες για τα κριτήρια και τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων σε ό,τι έχει σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους αλλά έχει και θετικές πλευρές σε ό,τι έχει να κάνει με τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 εξελίσσεται σε μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη και τούτο εξασφαλίζει για την Ελλάδα μαζί με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ μια συντριπτική υπέρ της Ε.Ε. και του Ευρώ πλειοψηφία.

Κατά την τετραετία 2015 με 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε άθλια διαχείριση των ανεξάρτητων αρχών και δημοκρατικών θεσμών όπως η δικαιοσύνη, ο τύπος και η παιδεία.  Ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα έστειλε και με το "χάιδεμα" των τρομοκρατών και του ποινικού εγκλήματος.

Προκειμένου να προσεγγίσει ένα 10% που απαιτεί η προσπέλαση προς την εξουσία στην επόμενη τετραετία, θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει προκειμένου να πείσει το απαιτητικό αυτό ακροατήριο πως είναι μια σταθερά του δημοκρατικού τόξου.

Το 31% πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη ενώ ένα ποσοστό κάτω από το 30% θα τον κρατούσε σε μια υπαρξιακή δίνη.  Ένα ποσοστό κάτω του 25% θα τον οδηγούσε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε.

Ο μεγάλος νικητής όμως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί χωρίς υποσχέσεις και ψέματα  κατάφερε να πείσει το 40% του εκλογικού σώματος. Πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός που εκλέγεται έχοντας δώσει τις λιγότερες υποσχέσεις που δόθηκαν ποτέ σε ελληνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει μερικά ατού μέχρι τις επόμενες εκλογές που του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει την φθορά που θα έχει σαν κυβέρνηση ασχέτως της ποιότητας  του κυβερνητικού έργου.

Το ισχυρότερο από αυτά είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που μετά βδελυγμίας δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο οι 500 χιλ. που έφυγαν τα τελευταία χρόνια όσο και το πολύ μεγαλύτερο σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού, έχει αρκετά διαφοροποιημένη αντίληψη των πραγμάτων για το ποιο είναι το συμφέρον της χώρας μας ως σύνολο.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν εξάρτηση από τον κρατικό κορβανά και τις πελατειακές δουλειές που επιβάλει αυτή.

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού προσθέτει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους ικανές να αλλάξουν μόνιμα τις πολιτικές ισορροπίες.

Τάξη και οικονομία...

Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου όμως είναι να επαναφέρει τη δημόσια τάξη και να σταματήσει την εγκληματική "νομιμοποίηση" της τρομοκρατίας με την αποκατάσταση των δολοφόνων της.

Στην οικονομία και μόνο η σημαντική πλειοψηφία της Ν.Δ. που εξασφαλίζει αυτοδυναμία και κυβερνητική σταθερότητα είναι ικανή να δώσει ώθηση τους επόμενους μήνες. Το γεγονός πως το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγεί σε περισσότερο ρεαλιστικές θέσεις και κυρίως πολιτική σταθερότητα στο πλαίσιο ενός δικομματισμού αφήνει περιθώρια για σαφή βελτίωση του κλίματος.

Η επόμενη μέρα των εκλογών τελικά μοιάζει καλύτερη...

https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3370439/i-epomeni-mera-einai-kaluteri

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS