Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 622

 

Της Ειρήνης Δούσκα υποψήφιας δημοτικής  συμβούλου « Αιγιάλεια Αύριο»

Ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σήμερα ,δεν είναι μόνο το άτομο το οποίο θα ζητήσει την ψήφο και την στήριξη των συνδημοτών του ,αλλά είναι ένα άτομο το οποίο ζει και κινείται όπως όλοι στην περιοχή του .



Ομολογώ πως μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η κατάσταση με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια –τα οποία είναι πάρα πολλά τόσο στην παραλία όσο και στο κέντρο της πόλης .

Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι μια ΄βραδυφλεγής βόμβα ΄.Αντί να αποτελούν κομμάτι πλούτου της περιοχής είναι κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια και υγιεινή .

Κάποια από αυτά είτε είναι ιδιωτών ,οι οποίοι αδυνατούν να τα αναπαλαιώσουν λόγω τεραστίου κόστους ,είτε είναι ιδρυμάτων ,είτε δημόσια διατηρητέα τα οποία απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία –αδιαφορία διαχείρισης τους .

Ερευνώντας διαπίστωσα πως τα διατηρητέα είναι χαμένα στη γραφειοκρατία διότι η νομοθεσία είναι ελλιπέστατη και ασαφέστατη . Υπήρχε νόμος του 1932 του Ελ. Βενιζέλου για τα κτήρια μετά το 1830 τα λεγόμενα νεότερα μνημεία .

Σήμερα 90 χρόνια σχεδόν μετά συγκρούονται οι δυο φορείς Υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις .

Η περιοχή μας όμως καθώς και πολλές άλλες στον Ελλαδικό χώρο με διατηρητέα κτήρια αδυνατούν να ξεμπλέξουν . Τα διατηρητέα τα οποία είναι μισογκρεμισμένα απο την φθορά του χρόνου δεν μπορούν να συντηρηθούν διότι έχουν μόνο υποχρεώσεις και δικαιώματα μόνο στα χαρτιά .

Οι δήμοι θα πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα να μπορούν να διαχειριστούν τα εγκαταλελειμμένα ,που δεν ασχολείται κανένας με αυτά και όχι βέβαια των ιδιωτών οι οποίοι έχουν σκοπό να τα αξιοποιήσουν στο μέλλον .

Ασκώντας πίεση στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα διότι τόσο το σεισμικό δυναμικό της περιοχής είναι αυξημένο με σοβαρότατο κίνδυνο ατυχημάτων όσο και διότι είναι εστίες μόλυνσης και παραβατικών συμπεριφορών.

Η υποβάθμιση και η απαξίωση των γύρω περιοχών και η κάκιστη αισθητική εικόνα που έχει τόσο ο επισκέπτης όσο και ο μελλοντικός επενδυτής της περιοχής είναι παράγοντες οι οποίοι πρέπει επίσης να εξεταστούν.

Αν σκεφτούμε πόσο διαφορετική εικόνα θα είχε τόσο η παραλία , αξιοποιώντας τα διατηρητέα που έχουν χαρακτηριστεί χώροι πρασίνου –μόνο πράσινο δεν είναι βέβαια ,με παιδική χαρά και χώρους στάθμευσης όσο και το κέντρο θα απολαμβάναμε την αστική αναβάθμιση της περιοχής .

Επειδή μια είναι η Αιγιάλεια πρέπει να κοιτάμε το σήμερα για να βλέπουμε το αύριο .Τα σχέδια και οι αποφάσεις επιβάλλεται να παίρνονται με το εμείς ,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για το συμφέρον της Αιγιάλειας

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS