Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 573



Του Λέανδρου Ρακιντζή*

Σε φύλλο ημερήσιας εφημερίδας δημοσιεύθηκε η είδηση «Δώρο της κυβέρνησης σε δικαστικούς». Η λαμπρή δημοσιογράφος που την παρουσίασε, τη λέξη δώρο την έθεσε -και ορθά- εντός εισαγωγικών.

Διαβάζοντας την είδηση θυμήθηκα τον γνωστό στίχο του Βιργιλίου, «Timeo Danaos et dona ferentes», δηλαδή «Φοβού τους Δαναούς αν και δώρα φέρνουν», αναφερόμενος στον Δούρειο Ίππο, που ισχύει για κάθε είδους δώρα, γιατί τίποτα στη ζωή δεν δίνεται χωρίς αντάλλαγμα.



Όπως, ας πούμε, η απελευθέρωση των στρατιωτικών από την Τουρκία, που σαφώς δεν είναι δώρο, αλλά λέγεται ότι είναι δυσανάλογο αντάλλαγμα του νόμου για τους μουφτήδες της Θράκης. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα δώρα στους δικαστικούς συνίστανται στην αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του Α.Π. και του ΣτΕ, ως και τη μείωση του χρόνου παραμονής στον βαθμό του αρεοπαγίτη ή συμβούλου του ΣτΕ κατά ένα χρόνο. Από τρία σε δύο έτη για να αποκτήσει κάποιος δικαίωμα προαγωγής.

Οι θέσεις των αντιπροέδρων του Α.Π. πρέπει να είναι τουλάχιστον ένδεκα, αν δεν έχω χάσει τον λογαριασμό, οι δε κενές πέντε.

Το 1966, που έγινα δικαστής, ήταν μόνο δύο. Ο αντιπρόεδρος του Α.Π. προεδρεύει ενός τμήματος του Αρείου Πάγου, που αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι με τις διαφορετικές συνθέσεις εννέα και κατευθύνει τους δικαστές του τμήματος, ως πλέον έμπειρος. Η κύρια εργασία και πλέον αποφασιστική των ανωτάτων δικαστηρίων με την ερμηνεία που δίδουν στους νόμους, γίνεται στα τμήματα.

Οι δε ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων ασχολούνται μόνο με πολύ σοβαρές υποθέσεις, κυρίως συνταγματικού περιεχομένου. Η εργασία και η σκέψη του ακυρωτικού δικαστή είναι τελείως διαφορετική από τον δικαστή της ουσίας και ο νέος αρεοπαγίτης χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια να αποβάλλει την ουσιαστική κρίση και να αποκτήσει την του ακυρωτικού δικαστή. Συνεπώς, με μόνη υπηρεσία δύο ετών κάποιος δεν είναι αρκετά ώριμος να ασκήσει καθήκοντα αντιπροέδρου Α.Π.

Ήδη έχουν καθυστερήσει πολύ οι προαγωγές στις θέσεις των αντιπροέδρων Α.Π., ίσως αναμένοντας τη φωτογραφική διάταξη για τη μείωση των προσόντων με το νέο νομοσχέδιο για να προαχθούν κάποιοι εκλεκτοί. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είχαν τα προσόντα και για πολλά χρόνια θα διευθύνουν τις εργασίες τμημάτων του Α.Π.

Έχω αποχωρήσει πολλά χρόνια από τον Α.Π. και δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, αλλά δεν θα εκπλαγώ εάν οι νέοι αντιπρόεδροι υπήρξαν μέλη του Συνδέσμου Ανωτάτων Δικαστών, θνησιγενούς σωματείου που ιδρύθηκε από την πρώην πρόεδρο του Α.Π. και νυν νομική σύμβουλο του κ. πρωθυπουργού.

*Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 17 Αυγούστου. https://www.liberal.gr/arthro/216581/apopsi/arthra/axiokratia-kai-sundikalismos-sti-dikaiosuni.html

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS