Δεκαπενταύγουστος και   όλη η Ελλάδα από άκρη σε άκρη γιορτάζει το Μικρό Πάσχα ή Πάσχα του Καλοκαιριού,  έτσι  αποκαλείται η ημέρα  μνήμης  Κοιμήσεως Της Θεοτόκου… Πανηγύρια ήθη και έθιμα για τα καλά κρατούν τον τελευταίο μήνα λίγο πριν μας αποχαιρετίσει το καλοκαίρι.  Για το Αίγιο και  την Αιγιάλεια η ημέρα αυτή είναι ξεχωριστή μιας  και γιορτάζει ο Μητροπολιτικός ναός  Κοιμήσεως Της Θεοτόκου (Φανερωμένη).  Η ιστορία του ναού μετρά τρεις αιώνες, σύμφωνα με μαρτυρίες θεμελιώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1898, με τη  χρηματική συνδρομή και την εθελοντική εργασία  των κατοίκων του Αιγίου άρχισε να χτίζεται ένα χρόνο μετά  το 1899.  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ο ναός σχεδιάστηκε από τον Βαυαρό Αρχιτέκτονα  Ερνέστο Τσίλλερ, όπως και πολλά άλλα χτίσματα σε όλη την Ελλάδα κυρίως στην Αθηνά.  (Στο Αίγιο έργα του είναι : Ο  Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Φανερωμένης,   η Δημοτική Αγορά Αιγίου,  σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου. Ο Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο  Ναός Αγίου Ανδρέου και το  Αρχοντικό Ευθυμίου Γάτου, Γάτειο Κληροδότημα, σημερινό Ταχυδρομείο). Ο θεμέλιος λίθος του Ναού Παναγίας φανερωμένης τοποθετήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1898 η ανέγερσή του άρχισε το 1899, ενώ λειτούργησε για πρώτη φορά το 1914 παρότι δεν είχε αποπερατωθεί και οι εργασίες συνεχίζονταν πυρετωδώς.

Για να χτιστεί ο ναός χρειάστηκαν να έρθουν τεράστιοι ογκόλιθοι από την  Ρούμελη  με καράβια.  Πολλοί  κάτοικοι του Αιγίου  και κυρίως «Μαγουλιανίτες», (οι οποίοι είχαν έρθει ως αγωγιάτες  από την Αρκαδία και είχαν εγκατασταθεί στο Αίγιο. Κατοικούσαν  κοντά στο ναό, στα «Μαγουλιανίτικα»   ενορίτες Της  Παναγίας Φανερωμένης),  προσέφεραν τα ζώα τους αλλά και τα χέρια τους προκειμένου να κουβαλήσουν στο εργοτάξιο του ναού τους τεράστιους ογκόλιθους που έφθαναν με τα καράβια στο λιμάνι του Αιγίου.

Από τη μια οι Μαγουλιανίτες στο ρόλο του αγωγιάτη και από την άλλη  οι τεχνίτες Ηπειρώτες οι οποίοι είχαν έρθει στο Αίγιο και στην Αιγιάλεια γενικότερα για να κατασκευάσουν σπίτια σταφιδεμπόρων που ήταν στην περίοδο της ακμής τους. Με γνώμονα τα σχέδια του Ερνέστο Τσίλλερ  σμίλευσαν τις πέτρες  τόσο περίτεχνα που διακοσμούν την τοιχοδομία του ναού, ενώ το σύνολο συμπληρώνεται αρμονικά από  τα αρχιτεκτονικά μέλη  ιδίως τα τοξωτά παράθυρα και τις πύλες του ναού. Όταν χτίστηκε ο Ι.Ναός δεν είχε ούτε ίχνος τσιμέντου, αλλά ήταν τέλεια δομημένος με τα υλικά της εποχής εκείνης και στερεωμένος με σιδηροδοκούς μεγάλων διαστάσεων.

Ο ρυθμός του Ναού  είναι μεγαλοπρεπής Βυζαντινός Σταυροειδής  μ’ έναν εντυπωσιακό τρούλο αναγεννησιακής μορφής, πλαισιώνεται από τέσσερα συμμετρικά κωδωνοστάσια και στέφεται από τοξύλια ρωμανικού ρυθμού. Έχει  25 περίπου μέτρα ύψος και πατά σε τέσσερις ανακουφιστικούς πεσσούς (τετράγωνες κολόνες) που τον στηρίζουν, ενώ δεσπόζει στην πόλη παρόλο που υψώθηκαν γύρω του πολυώροφες πολυκατοικίες.

Μέρος από τις αγιογραφίες (τις οποίες είχε φιλοτεχνήσει ο Κωνσταντίνος Φανέλλης ο πρώτος  Έλληνας Ναζαρηνός  ζωγράφος), τα διακοσμητικά μέρη του  τέμπλου και του άμβωνα είναι παλαιότερου ναού που διεσώθησαν και  μεταφέρθηκαν στο νέο ναό με αποτέλεσμα να δίνουν μεγάλη καλλιτεχνική αξία στο σημερινό ναό. Μεγάλο μέρος εικονογράφησης του νέου οικοδομήματος   ανέλαβε ο Αγιογράφος (Μιμίκος) Φανέλλης, ο οποίος ακολούθησε την τεχνική του πατέρα του και άφησε σημαντικό αριθμό έργων στις εκκλησίες του Αιγίου.

Ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μεγάλης   ακμής του Αιγίου, που προερχόταν  από την παραγωγή και την εξαγωγή της ντόπιας  ονομαστής σταφίδας της Βοστίτσας . Οι τότε κάτοικοι θέλησαν να πάρουν  για το σχεδιασμό του το μεγάλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.  Ήταν η εποχή της ακμής της εξαγωγής της σταφίδας, η οποία πολύ πριν ανακύψει το σταφιδικό ζήτημα είχε κάνει πλούσιο το  Αίγιο και τους Αιγιώτες της εποχής εκείνης. Βεβαίως αργότερα ήρθαν χρόνια δύσκολα και από την αλληλογραφία αποδεικνύεται ότι οι τότε επίτροποι του ναού αδυνατούσαν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο μεγάλο αρχιτέκτονα, ο οποίος επανειλημμένα ζητούσε να τον εξοφλήσουν.

Αυτή είναι η ιστορία  του  Ιερού καθεδρικού  Ναού Της  Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου,  που άρχισε από το 1898 και ως σήμερα αποτελεί το καταφύγιο των Αιγιωτών και όχι μόνο… Δεν γίνεται να περάσεις από το Αίγιο και να μην βρεθείς μπροστά στο πιο εντυπωσιακό κτίριο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης για πολλούς αιώνες και αποτελεί κόσμημα για την περιοχή !

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS