Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 597



Αρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει η ΝΔ.

Οπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου.



Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφήνει το περιθώριο, σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα, η συζήτηση να ολοκληρωθεί πριν από την προβλεπόμενη ώρα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».

Ο πρόεδρος της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η συζήτηση το Σάββατο το μεσημέρι για να αποφύγει τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί.

«Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόστηκε επί της δικής σας πρότασης δυσπιστίας όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω τον περιορισμό χρόνου. Αφού είστε περήφανοι, δώστε χρόνο να διαφημίσετε τη πολιτική σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ Βούτσης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση χρονικού περιορισμού και πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι κάθε πολιτική δύναμη θα ασκήσει τα καθήκοντα της.

Τσιάρας: Ολοι θα αποκαλυφθείτε ένας ένας μπροστά στον ελληνικό λαό

Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, είπε ότι από τη διαδικασία που άνοιξε σήμερα, με την πρωτοβουλία του κόμματος του, θα αποδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές του ελληνικού λαού και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κομματικές γραμμές. Ο εισηγητής της πρότασης της ΝΔ είπε ακόμη πως όσοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας.

Ο κ. Τσιάρας κατέδειξε ποιους στοχεύει η πρόταση δυσπιστίας:

«Η πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι συλλογική για ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν είναι απρόσωπη. Επιμερίζεται αφενός στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού που φέρει την ευθύνη συγκρότησης της κυβέρνησής του, επιμερίζεται και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης, επιμερίζεται στους ίδιους τους βουλευτές που στηρίζουν μια κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της».

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ δεν παρέλειψε να επισημάνει ταυτόχρονα, δείχνοντας στην ουσία τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ότι η εμπιστοσύνη δεν παρέχεται σε μια κυβέρνηση αλά κάρτ «ιδίως όταν πρόκειται για πολιτικές επιλογές που καθορίζουν το μέλλον και την ιστορία της πατρίδας».

«Μόλις πριν από λίγο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίσατε το δεύτερο μνημόνιο επί θητείας σας και θέσατε τη χώρα σε επιτροπεία για πολλά χρόνια ακόμη» είπε ο κ. Τσιάρας και τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρουν στο ακέραιο την πολιτική και ιστορική ευθύνη για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

«Κυβερνητικοί εταίροι περιορισμένης ευθύνης και κυβερνητικοί εταίροι μειωμένης ευθύνης προφανώς δεν υπάρχουν. Αυτό το παραμύθι δεν περνάει πουθενά» είπε ο κ. Τσιάρας επισημαίνοντας ότι από το 2015 και από την πρώτη ημέρα συγκρότησης αυτής της ερμαφρόδιτης πλειοψηφίας, άρχισαν παρατράγουδα με τον μικρότερο από τους κυβερνητικούς εταίρους να αίρει κατά το δοκούν και κατά περίσταση την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Επιτομή του πολιτικού οπορτουνισμού και αριβισμού, χαρακτήρισε ο κ. Τσιάρας την στάση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα της συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, «με τον κ. Καμμένο να καταγγέλλει με περισσό πατριωτισμό, όσα απεργάζονταν ο κ. Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του» και «στη συνέχεια με περίσσιο πολιτικό θράσος δεν δίσταζε κάτω από τη νερατζιά του Μαξίμου να επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του σε εκείνον που λίγα λεπτά πριν είχε καταγγείλει».

Κανονική κυβέρνηση που προσέρχεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με δύο γραμμές και κυβερνά με δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες δεν γίνεται, είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι «στη συμφωνία αυτή παραβιάζονται όλες οι κόκκινες γραμμές» προβλέποντας ότι «ενισχύεται ο αλυτρωτισμός στα Σκόπια και ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας διαθέτοντας, με τη βούλα της Ελλάδας, τον αυτοπροσδιορισμό «Μακεδόνες», θα νομιμοποιούνται και έναντι της Ελλάδας να ισχυριστούν, στο μέλλον, ότι το μακεδονικό έθνος εκτείνεται και πέραν των δικών τους συνόρων».

«Από τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα καταδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές της κοινωνίας και θα αποκαλυφθεί σύντομα και στις κάλπες. Αυτή τη φορά δεν μπορέσετε να κρυφτείτε πίσω από τις κομματικές γραμμές. Όλοι θα αποκαλυφθείτε ένας ένας μπροστά στον ελληνικό λαό. Δεν κρύβετε την προσωπική σας ευθύνη ως βουλευτές απέναντι στην ιστορία» είπε ο κ. Τσιάρας.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας της ΝΔ

«Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την ότι «σύρεται σε ακροδεξιές ατραπούς».

Καλώντας το Σώμα της Ολομέλειας να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι «προφανώς είναι πολύ καλύτερη από την ενδιάμεση συμφωνία το 1995» ενώ έκανε λόγο για «κίνηση εκκρεμούς του αρχηγού της από την αρχική θέση της παράταξης».

«Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ξεχάσατε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς και αυτούς που καθύβριζε. Η παράταξη σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» επεσήμανε ο κ Κατρούγκαλος και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας τη στάση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Στα ζητήματα πολιτικής παράδοσης δικαιούται να είναι πατροκτόνος. Είναι όμως δικές του αυτές οι ιδέες; Αυτή η ταύτιση του με ότι πιο αντιδραστικό έχει να επιδείξει η νομιμοφροσύνη..» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αρχικά η ΝΔ προσπάθησε να θέσει τον πήχη ψηλά, και όταν τα καταφέραμε και κερδίσαμε πιο ψηλά στάνταρ, έκανε το μαύρο άσπρο. Ταυτίζεται με τις εθνικιστικές γραμμές. Σαν να θέλει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιβάνοφ. Πλήρης υπονόμευση της θέσης της».

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ακόμα τη λύση σύνθετης ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον εισηγητή της για το «erga omnes».

«Το άρθρο 1 παράγραφος 9 της συμφωνίας λέει ότι οποιοδήποτε έγγραφο εκδοθεί θα λέει "Βόρεια Μακεδονία". Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος» τόνισε.

Ακόμα, χαρακτήρισε της αιτιάσεις της ΝΔ για την ταυτότητα, την εθνότητα και τη γλώσσα «προφάσεις εν αμαρτίαις», τονίζοντας ότι τα συνταγματικά θέματα τίθενται σε ισχύ μόνο μετά την κύρωση.

«Ο ισχυρισμός ότι δεσμεύεται ένα κράτος με την υπογραφή της συμφωνίας και υπάρχουν τετελεσμένα, είναι αναληθής. Εμείς θα φέρουμε προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή μόνο όταν η άλλη πλευρά θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία» τόνισε.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «καμία αναφορά σε εθνότητα ή εθνικότητα δεν υπάρχει στη συνθήκη αλλά σε ιθαγένεια και υπηκοότητα». Και αυτό, όπως είπε, είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος.

«Αυτό που πετύχαμε είναι να αποσυνδεθεί η ταυτότητα του κράτους από κάθε επιχείρημα αλυτρωτισμού της Μακεδονίας. Ξεχωρίζει η γεωγραφία από την ιστορία και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία είναι ελληνική. Θέλαμε να άρουμε οτιδήποτε ενέχει αλυτρωτισμό και αυτό το καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Καραθανασόπουλος: Δεν πρόκειται να αθωώσουμε τον ιμπεριαλισμό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα

«Η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τα Σκόπια, έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε άλλωστε με την απρόκλητη παρέμβαση τους και τις πιέσεις που ασκούσαν και δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που χαιρέτισαν ήταν το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο αμερικανός πρέσβης», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Είπε ακόμη, ότι με αυτή τη συμφωνία επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση δίνει συστατική επιστολή στον κ. Ζάεφ για να αιτηθεί την ένταξή τους και αποτελεί πρόκληση να γίνεται η κυβέρνηση σημαιοφόρος στην ενίσχυση του ρόλου του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Αυτό, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και «γι’ αυτό αποτελεί πρόκληση ότι ένα κόμμα το οποίο είπε ότι για πρώτη φορά έρχεται η αριστερά στην κυβέρνηση, ενισχύει με τη συμφωνία αυτή τους ιμπεριαλιστές στην περιοχή».

«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η χώρα μας να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «παραμένει με τη συμφωνία το σπέρμα του αλυτρωτισμού, με την αποδοχή των θέσεων περί μακεδόνων πολιτών και μακεδονικής γλώσσας» και «το ΚΚΕ με τη στάση του, δεν πρόκειται να αθωώσει τον ιμπεριαλισμό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα».

Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διότι συμφωνούν με τη στρατηγική ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να ενδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή, συμφωνούν με την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων. «Συμφωνείτε με την επέκταση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, συμφωνείτε με την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. «Δεν θα γίνουμε ουρά εμείς στις υποκριτικές σας επιδιώξεις. Δεν θα σας διευκολύνουμε σε αυτό το επικίνδυνο και αδιέξοδο παιχνίδι για το λαό», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας

Εστιασμένη αποκλειστικά στο ζήτημα της συμφωνίας με τα Σκόπια, είναι και η γραπτή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, σε συνέχεια της σχετικής προαναγγελίας εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη.

«Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω πρόταση που συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

http://www.kathimerini.gr/969467/gallery/epikairothta/politikh/voylh-protash-dyspistias-me-fonto-ta-skopia

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS