Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 981

Μάρτιος 1995.Προεδρία Μιτεράν στη Γαλλία. Εργάζομαι επι εποχής ως ξένος ανταποκριτής για διάφορα ΜΜΕ στο Παρίσι. Πρόκειται να γίνει μία μία σύνοδος για την ανάπτυξη στις χώρες του ΟΗΕ με την επίβλεψη της UNESCO στην έδρα της στο Παρίσι . Η γυναίκα του γάλλου προέδρου ,η Ντανιέλ Μιτεράν, μία γυναίκα πολύ δυναμική και με πολλές δραστηριότητες αναλαβάνει να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει τον πρόεδρο της Κούβας ,το Φιντέλ Κάστρο(πρωτοβουλία που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις).

Είμαι διαπιστευμένος στο γαλλικό προδρικό μέγαρο. Το πρωτόκολλο στο προεδρκό μέγαρο είναι πάρα πολύ αυστηρό.Και τηρείται στο έπακρον.Το πρόγραμμα λοιπόν λέει ότι ο κουβανός πρόεδρος θα φτάσει στο προεδρικό μέγαρο στις 11,00. Κάνει κρύο . Μετά τον εξονυχυστικό έλεγχο οι δημοσιογράφοι(πάνω από 150) περνάμε στην αριστερή πλευρά του προεδρκού μεγάρου.Έχουν στηθεί οι διαχωριστικές ταινίες.Γύρω στις 11.20 ανοίγει η κεντρική πύλη του προεδρικού μεγάρου και εισέρχεται μία θωρακισμένη λιμουζίνα (CITROEN) και βγαίνει ο Leader Maximo ο Φιντέλ Κάστρο . Είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Γαλλία.Οι φωτογράφοι σπρώχνουν.Θέλουν να έχουν μία καλή θέση. Ο Φιντέλ, με ένα μπλε κουστούμι ,γραβατωμένος, διασχίζει τα 40-50 μέτρα μέχρι να φτάσει στα σκαλιά του Elysee(του προεδρικού μεγάρου), όπου τον περιμένει ο κ.Μιτεράν στο πλατύσκαλο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω το Φιντέλ.Το βήμα του αργό. Κοιτάει το έδαφος.Κάπου μου καταρρίπτει την ιδέα που το μικρό μου μυαλό είχε φτιάξει για αυτόν.Τον βρίσκω κάπως έξω από τα νερά του.Μία ώρα μετά τις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες βγαίνουν, οι καθιερωμένες φωτογραφίες, καμία δήλωση.

Το πρόγραμμα του Κάστρο έχει μια κλειστή συνάντηση με τον George Marchais ,γενικό γραμματέα του ΚΚΓ,μία εμβληματική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής αριστεράς και το απόγευμα είναι καλεσμένος από την οργάνωση της Danielle Mitterand (France Liberte), σε ένα αφιθέατρο . Η επίσκεψη του Κάστρο έχει κανονιστεί για τις 19.00.
Φτάνω στο αμφιθέατρο στις 18.30. Βρίσω ένα συνάδεφο από την Αργεντινή (Jorge Forbes),ανταποκριτή της τηλεόρασης της Αργεντινής στο Παρίσι που έχει πάρει ήδη δύο συνεντεύξεις από τον Κάστρο. Δε μιλάω ισπανικά. Ζητώ λοιπόν από το Jorge να μου πει μία φράση που να ξέρω να τη λέω.Και που τη μαθαίνω σαν ποίημα(μήπως και τύχει και βρεθούμε με τον Κάστρο κοντά).

Στο αμφιθέατρο γίνεται το αδιαχώρητο.Πολύς κόσμος.Γύρω στις 19.20 κάνει την είσοδο του ο Κάστρο μαζί με την Ντανιέλ Μιτεράν.Χειροκροτήματα,ιαχές. Ο Φιντέλ στη στρατιωτική του στολή ,άνετος, τίποτε με την πρωινή εντύπωση που μου είχε δώσει,που το βλέπεις ότι είναι πια ένα κομμάτι από το δέρμα του. Περπατάει ευθεία.Του δίνουν ένα μικρόφωνο. Είναι στο μέσο της αίθουσας. Δεν είναι πολύ μακριά μου.Τον βλέπω. Σηκώνει το δεξί του χέρι και με μία φωνή που καλύπτει όλο το αμφιθέτρο λέει μία και μόνο φράση, την κλασική πια: HASTA LA VICTORIA SIEMPRE.Προχωρεί προς το θεωρείο, παίρνει ένα βραβείο από την ένωση της Κ. Μιτεράν και πηγαίνει προς την έξοδο.
Περνάει από μπροστά μου.Το «ποίημα μου» το έχω μάθει. «Commandante είμαι έλληνας. Έχετε τα χαιρετίσματα και την αγάπη του ελληνικού λαού.».Σταματάει . Μου δίνει το χέρι. Με κοιτάει στα μάτια . «Έλληνας ε; Σας οφείλουμε πολλά.Σε αυτά που έχετε κάνει για τη φιλοσοφία για το πώς πρέπει να βλέπει κάποιος τη ζωή.Τη θεωρία που πρέπει κάποιος να έχει. Πρέπει να σας μοιάσουμε σε πολλά ,στον τρόπο που πρέπει να βλέπουμε τη ζωή». (με τη μετάφραση του Forbes).Με χτυπάει στην πλάτη.Με προσπέρασε και πήγε προς την έξοδο του αμφιθεάτρου


Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS