Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 965



Ποινική δίωξη κατά του ΔΣ της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Λαύριο
Επειδή γενικώς η είδηση για την υπόθεση άσκησης κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την υπόθεση του διαγωνισμού της ΔΕΗ στο Λαύριο, έχει «θαφτεί» από το σύνολο των ΜΜΕ (για λόγους που οι αναγνώστες του Lykavitos.gr μπορούν να φανταστούν) αξίζει νομίζουμε να υπενθυμίσουμε το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου που, όπως φαίνεται, επηρέασε την εξαιρετικά αργή δικαστική εξέλιξη  της επίμαχης υπόθεσης.

Γράφει ο Ηλίας Τζαφέρης

Κυρίως για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Αφού η ιστορία του διαγωνισμού του έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο που κατοχυρώθηκε υπέρ της ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου, ήταν μια από τις πολύ σοβαρές υποθέσεις που ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ  Ιωάννης Παλαιοκρασσάς είχε καταγγείλει ως «φωτογραφικές» και στην συνέχεια παραιτήθηκε.



Ιωάννης Παλαιοκρασσάς ο οποίος μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2005, προκάλεσε σημαντικούς τριγμούς στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή αφού η επιστολή παραίτησης του από την ΔΕΗ, συνοδευότανε και με σαφής υπαινιγμούς για «συνδιαλλαγή με την Διαπλοκή» του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του αρμόδιου υπουργού Σιούφα.

Ενώ έχει και το (παρά)πολιτικό του ενδιαφέρον πως ο Προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών εκείνης της περιόδου, που παρέλαβε τους επτά «καυτούς» – φακέλους με τις καταγγελίες Παλαιοκρασσά  ήταν ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τι αφορά η χθεσινή κακουργηματική δίωξη κατά Μυτιληναίου

Χθες έγινε γνωστό πως ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για υπόθεση που φέρεται να συνδέεται με «μίζα» ύψους 250.000 ευρώ προς πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ προκειμένου η εταιρεία ΜΕΤΚΑ να πάρει έργο στο Λαύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δίωξη, που αφορά στα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στρέφεται κατά του προέδρου του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελου Μυτιληναίου, καθώς και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη.

Η έρευνα, έφτασε στην ποινική δίωξη μετά τον εντοπισμό εμβάσματος ύψους 250.000 ευρώ, το οποίο εμβάστηκε από αλλοδαπή εταιρία συμφερόντων του Ε. Μυτιληναίου σε εταιρία με πραγματικό δικαιούχο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ .

Σκοπός της αποστολής του εμβάσματος φέρεται να ήταν η ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, με την ανάθεση να γίνεται στις 15 /11/2003.

Το έμβασμα σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε στην εταιρεία του Σ. Νέζη τον Μάιο του 2003.

Η υπόθεση της ανάθεσης του έργου είχε καταγγελθεί από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος είχε κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Ο κ. Νέζης ειχε -μεταξύ άλλων- κατηγορηθεί για απιστία, ωστόσο, λόγω έλλειψης στοιχείων αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Ο Γ. Παλαιοκρασσάς με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα

Παραίτηση Παλαιοκρασσά – Η επιστολή «φωτιά» στον Καραμανλή

Επιστρέφοντας 13 σχεδόν χρόνια πίσω στις 8 Δεκεμβρίου του 2005, διαβάζουμε στον Τύπο, πως με τρισέλιδη επιστολή παραίτησής του, η οποία έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής. ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς δηλώνει ότι δεν «συμβιβάστηκε με τα συμφέροντα», επιμένει στις καταγγελίες του και κάνει λόγο για βρώμικο πόλεμο εναντίον του.

Συγκεκριμένα ο κ. Παλαιοκρασσάς γράφει: «Σήμερα η κυβέρνηση μετά από έναν ανηλεή και βρώμικο πόλεμο των ΜΜΕ της διαπλοκής, που χρονολογείται από τότε που κατέθεσα τους φακέλους στον εισαγγελέα και παραιτήθηκε ο Νέζης, με εξαναγκάζει σε παραίτηση».

»Κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά την αστειότητα της υπόδειξης να πάω στον εισαγγελέα εντός τριών ωρών» λέει ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Και προσθέτει: «Είναι δυστυχώς ο συμβιβασμός με ένα σύστημα που εξέθρεψε και στηρίζει τη διαπλοκή και που πολύ γρήγορα κατάφερε να επιβιώσει και μετεκλογικά, σε πείσμα της ψήφου του ελληνικού λαού για κάθαρση».

Απευθύνεται στον πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Μου ζήτησες να αναλάβω την πρόκληση αυτή [την προεδρία της ΔΕΗ] και είπα ‘ναι’ χωρίς κανέναν όρο. Το μόνο που μου ανέφερες και δέχθηκα ως πολιτικά σωστό ήταν η παραμονή του Νέζη μέχρι το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων… Για δική σου προστασία πρέπει να ερευνήσεις και να μάθει πότε άρχισε, με ποιούς έγινε, με τι μέσα και μέχρι πού έχει φτάσει [ο βρώμικος πόλεμος]».

Διαπλοκή και καταδίκες

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι θλίβεται επειδή διαψεύδονται οι ελπίδες του ιδίου και πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων ότι η νέα διακυβέρνηση θα εξουδετέρωνε τη διαπλοκή, καθώς και επειδή αναγκάζεται να εγκαταλείψει τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, χωρίς να ολοκληρώσει το έργο της εξυγίανσης της επιχείρησης, που τους υποσχέθηκε.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς αναφέρεται ακόμη σε «στημένες δουλειές που προκάλεσαν άμεσες ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».

«Δεν κατανοώ γιατί ενόχλησε το γεγονός ότι κατέθεσα εφτά φακέλους στη δικαιοσύνη με στοιχεία υποθέσεων, προκειμένου να διερευνηθούν αν έχουν συντελεστεί αξιόποινες πράξεις. Άλλωστε τι άλλο έκανα από το να ακολουθήσω την πολιτική σου για πάταξη της διαπλοκής και να προσπαθήσω να διορθώσω όσα τα σημερινά στελέχη της κυβέρνησης κατήγγειλαν με πλήθος ερωτήσεων στη Βουλή ως αντιπολίτευση; Τι άλλαξε έκτοτε;» σημειώνει ο κ. Παλαιοκρασσάς σε άλλο σημείο της επιστολής του, αναφερόμενος στη δικαστική παραπομπή υποθέσεων από τον ίδιο.



Τι κατέθεσε ο Παλαιοκρασσάς στον Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Μυτιληναίου

Όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή» στις 14-12-2005,  «οκτώ ημέρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς, συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Το αντικείμενο της συνάντησης είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον κ. Παλαιοκρασσά, όμως η κυβέρνηση τόσο διά του εκπροσώπου της κ. Θ. Ρουσόπουλου όσο και διά του αρμοδίου υπουργού Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα είχε σπεύσει να κάνει λόγο για καταγγελίες δίχως τεκμηρίωση.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παλαιοκρασσάς κόμισε στον εισαγγελέα αποδείξεις για επιβλαβείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τη ΔΕΗ (την παρελθούσα διοίκηση) αλλά και συμβάσεις που εξελίσσονται εις βάρος της επιχείρησης (με τη συναίνεση της παρούσας διοίκησης) παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2005 το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να δρομολογήσει διορθωτικές αποφάσεις.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως επίκεινται εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υπόθεση της μακροχρόνιας σύμβασης συντήρησης της μονάδας 5 του Λαυρίου, που ανετέθη στη METKA τον Δεκέμβριο του 2003 με τίμημα 194 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι παρά την απαλλαγή από το δικαστήριο των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ (Νέζης, Παπούλιας κ.λπ.) από την κατηγορία της απιστίας (πλημμέλημα), από τα νέα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία φαίνεται ότι η σύμβαση συντήρησης θα οδηγηθεί στην ανάκριση προκειμένου να ερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου (κακούργημα).

Ο κ. Παλαιοκρασσάς εκτιμάται ότι κατέθεσε πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση, δεδομένου ότι έχει δημοσίως υποστηρίξει πως η σύμβαση συντήρησης της μονάδας του Λαυρίου, 12ετούς διάρκειας, θα κοστίσει στη ΔΕΗ 16,2 εκατ. ευρώ παραπάνω από αντίστοιχη σύμβαση της εταιρείας για το Λαύριο 4…»

https://www.lykavitos.gr/o-mytilinaios-o-palaiokrassas-kai-i-ap/

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS