Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 646



Από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ίσως και παλαιότερα, υπήρχε το έθιμο: η γιορτή των Τριών Ιεραρχών να θεωρείται και σαν γιορτή της Παιδείας.

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτό το παλιό έθιμο η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών αποφάσισε το 1841, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών της Εκκλησία και Οικουμενικών διδασκάλων, να θεωρείται και σαν γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, πράγμα που αργότερα αναγνώρισε με σχετική νομοθεσία και η Πολιτεία.



Σημασία έχει πως στις μέρες μας όλα όσα πίστευαν, κήρυτταν και έπρατταν οι Τρεις Ιεράρχες  έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία , συνδύασαν   την πνευματικότητα με την κοινωνική εργασία … Ποιητές , λογοτέχνες , φιλόσοφοι , ιεράρχες , λειτουργοί, μα πάνω από όλα λάμβαναν τον σφυγμό της κοινωνίας…  Αγωνίζονταν για κοινωνική δικαιοσύνη , έβαζαν σε πρώτο πλάνο τον ΑΝΘΡΩΠΟ, αντιμάχονταν κάθε τι που είχε να κάνει με τη βία , την προκατάληψη και τον σκοταδισμό. Φρόντιζαν με έργα και όχι με λόγια για την καλυτέρευση της ζωής τον συνανθρώπων τους …   Τα κηρύγματα τους ήταν   πολύ μπροστά από την εποχή τους και στις   μέρες μας βρίσκουν ανταπόκριση . Τα  προβλήματα της κοινωνικής παθογένειας όπως η  αδικία, ,  η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο , η  υποτίμηση της γυναίκας και η φτώχεια  τους απασχόλησαν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Ένα στοιχείο που λίγοι ίσως γνωρίζουν για τον Μ. Βασίλειο είναι   η επίδραση του στο Οικογενειακό Δίκαιο, όπου πρώτος έθεσε με κατηγορηματικότητα το όριο των τριών επιτρεπόμενων γάμων, που αποτέλεσε μέχρι το 1982 πολιτειακό δίκαιο και εξακολουθεί ακόμη να ισχύει στον θρησκευτικό Γάμο.

Σε μια χώρα που παραπαίει και σε μια κοινωνία που ψάχνει τον προσανατολισμό της ,  οι Τρεις μεγάλοι φωστήρες της τρισηλίου θεότητος, ο Βασίλειος ο μέγας, ο θεολόγος Γρηγόριος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος με το παράδειγμά τους  ακέραιοι , σεμνοί, άοκνοι κοινωνικοί εργάτες , αποτελούν αθάνατα πρότυπα πνευματικής  ομορφιάς  διασώζοντας το ανθρώπινο πρόσωπο σ΄ όλο του το μεγαλείο. Στέλνοντας  ένα μεγάλο μήνυμα πως  ο χαρακτήρας ενός  ανθρώπου δεν διαμορφώνεται  από την στείρα γνώση , αλλά μέσα από τους αξιακούς κανόνες , τα ενδιαφέροντα  και την  ανιδιοτελή προσφορά.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS