Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 676


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να βγει χωρίς «δεκανίκια» από τα μνημόνια έχει ανοίξει για τα καλά και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Όσοι, ωστόσο, μπορούν και θέλουν να δουν την πραγματικότητα, καταλαβαίνουν ήδη ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί για πολλούς λόγους να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Πόσο μάλλον όταν δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα λύση για το χρέος.



Ο πρώτος έχει να κάνει με το πολύ απλό γεγονός, ότι χρωστάμε 332 δισ. ευρώ και περίπου το 80% του ποσού αυτού είναι χρέος προς τον «επίσημο τομέα», δηλαδή τα κράτη της Ευρώπης και το ΔΝΤ. Άρα, οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω και θα μας έχουν υπό αυστηρό έλεγχο.

Ο άλλος προφανής λόγος, είναι ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές με φυσιολογικά επιτόκια. Οι επενδυτές θα ζητήσουν χαμηλό τόκο για να δανείσουν την Ελλάδα μόνο αν το χρέος μας είναι βιώσιμο και ταυτόχρονα η χώρα μας αποδείξει ότι αλλάζει, μεταρρυθμίζει την οικονομία της, βελτιώνει τους θεσμούς και δεν επιστρέφει στα χρόνια της σπατάλης. Ότι γίνεται μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με λίγα λόγια.

Το «εισιτήριο» για τις φθηνές αγορές θα το δώσουν οι οίκοι αξιολόγησης. Θα πρέπει έστω μία από τις «τρεις αδελφές» - όπως αποκαλούνται Moody's, S&P και Fitch - να μας αναβαθμίσει τόσο ώστε να ξεφύγουμε από την κατηγορία «junk».

Πόσο πιθανό είναι αυτό και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει; Έκθεση της Τρ. Πειραιώς που υπογράφουν οι Ηλίας Λεκκός, Δημητρία Ρότσικα και Χάρης Γιαννακίδης, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει 40% πιθανότητες να προσεγγίσει την επενδυτική βαθμίδα, πάνω δηλαδή από την κατηγορία «junk», το 2020. Αρκεί να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,16% το 2017 και 2,06% το 2018, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για 1,6% και 2,8% αντίστοιχα. Η αξιολόγηση της Ελλάδας έχει πιθανότητες 40% να βρεθεί το 2020 μεταξύ «Baa3-Baa1» και 33% πιθανότητες να διαμορφωθεί χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα μεταξύ «Ba3-Ba1».

Όπως σημειώνει η Τρ. Πειραιώς, τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογούν την τόσο χαμηλή αξιολόγηση της Moody's, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από την βαρύτητα της οικονομικής αβεβαιότητας λόγω των οικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής και των κεφαλαιακών περιορισμών. Αυτό σημαίνει ότι όσο δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις τόσο θα διαφέρει η «πραγματική» από τη «δίκαιη» αξιολόγηση.


Όσο για το 2018, όταν η χώρα θα βγει από το μνημόνιο, οι εκτιμήσεις τοποθετούν την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου μεταξύ Ba3-Ba1 (πιθανότητες 39%) - που σημαίνει ότι παραμένει σε «junk» - και αυτό μόνο αν η πραγματική αξιολόγηση συγκλίνει με την «δίκαιη».

Ως αποτέλεσμα, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας δύσκολα θα υποχωρήσουν σε... φυσιολογικά επίπεδα πριν το 2020 με αποτέλεσμα η «καθαρή» έξοδος να μην είναι εφικτή τον Αύγουστο του 2018. Διότι, όσο τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε περιοχή που θεωρούνται «junk», τόσο θα διατηρείται η μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις με τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, η Πορτογαλία αξιολογείται με «ΒΒΒ-» από την S&P, στο χαμηλότερο επίπεδο της «επενδυτικής βαθμίδας», ενώ Moody's και Fitch την αξιολογούν μία βαθμίδα χαμηλότερα, ακριβώς στο όριο μεταξύ επενδυτικής βαθμίδας και «junk». Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας διαμορφώνεται στο 1,834%. Η Κύπρος βρίσκεται μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς η S&P δίνει αξιολόγηση «BB+» και η Fitch «ΒΒ», με τη Moody's μία βαθμίδα πίσω στο «Ba3». Και οι τρεις οίκοι δίνουν θετικό outlook, που σημαίνει ότι τα ομόλογα της Κύπρου δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να αποκτήσουν επενδυτική διαβάθμιση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Τρ. Πειραιώς, ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται η πιστοληπτική διαβάθμιση αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία δύο σταδίων. Το πρώτο και βασικό επίπεδο περιλαμβάνει την ανάλυση θεμελιωδών παραγόντων μιας χώρας ξεκινώντας από την οικονομική δραστηριότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ανθεκτικότητα των θεσμικών της δομών και την σταθερότητά της κάτω από σύνηθες επίπεδα κινδύνου. Η τελική απόφαση προέρχεται από το δεύτερο επίπεδο στο οποίο λαμβάνονται υπόψη μια πλειάδα «ποιοτικών» παραγόντων και χαρακτηριστικών, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι άμεσα και αντικειμενικά μετρήσιμοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες να γίνονται πιο ενεργητικοί σε σχέση με την Ελλάδα, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στο θετικό κλίμα που θα καλλιεργηθεί έως τον επόμενο Ιούνιο. Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο από την S&P. Άλλωστε ο συγκεκριμένος οίκος έχει δείξει να... βιάζεται να μας αναβαθμίσει. Όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2016, που μας αναβάθμισε εκτιμώντας ότι θα κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσει ο οίκος Fitch τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Όμως το «κλειδί» το κρατάει η Moody's, η οποία διαθέτει τη χαμηλότερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις των οίκων θεωρούν πολύ πιθανή την αναβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες αλλά σε καμία περίπτωση κατά έξι ή οκτώ βαθμίδες μέσα στο 2018.

Liberal.gr

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS